Kleje i ich szkodliwość- pytanie
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
Kleje i ich szkodliwość- pytanie
Witam
Mam pytanie do wszystkich znających się w temacie. Jak wiadomo, szkodliwość alkoholu jest udowodniona, więc na każdej butelce jest informacja/obrazek ukazująca kobietę z butelką w kole zakazu. Jak się ma kwestia klejów?
Oczekujemy dzidziusia, więc staram się kleić w momencie, kiedy małżonka jest nieobecna w pokoju. Jest to dosyć kłopotliwe i utrudnia budowę. Staram się wietrzyć pokój minimum 2h przed pojawienia się małżonki a klejony model umieszczam w pokoju obok. Zastanawiam się jaki czas potrzebuję gdy już dziecko się urodzi aby móc kleić w jego obecności. Jaki jest minimalny wiek dziecka? [Niestety, ale jesteśmy skazani tylko na jeden pokój. Ten w którym zanoszę model po klejeniu, jest swoistą klitką w której trzymane są jedynie duperele; nasze i szwagra oraz jego żony. Takie uroki emigracji.] Pytanie kieruję do wszystkich obeznanych w temacie i mających w tej kwestii doświadczenie.
Z wielką troską o nienarodzone i oczekiwane.
Pozdrawiam
Mam pytanie do wszystkich znających się w temacie. Jak wiadomo, szkodliwość alkoholu jest udowodniona, więc na każdej butelce jest informacja/obrazek ukazująca kobietę z butelką w kole zakazu. Jak się ma kwestia klejów?
Oczekujemy dzidziusia, więc staram się kleić w momencie, kiedy małżonka jest nieobecna w pokoju. Jest to dosyć kłopotliwe i utrudnia budowę. Staram się wietrzyć pokój minimum 2h przed pojawienia się małżonki a klejony model umieszczam w pokoju obok. Zastanawiam się jaki czas potrzebuję gdy już dziecko się urodzi aby móc kleić w jego obecności. Jaki jest minimalny wiek dziecka? [Niestety, ale jesteśmy skazani tylko na jeden pokój. Ten w którym zanoszę model po klejeniu, jest swoistą klitką w której trzymane są jedynie duperele; nasze i szwagra oraz jego żony. Takie uroki emigracji.] Pytanie kieruję do wszystkich obeznanych w temacie i mających w tej kwestii doświadczenie.
Z wielką troską o nienarodzone i oczekiwane.
Pozdrawiam
Znam to.
Jak kleiłem szkielet i burty to capiło nieziemsko, teraz mnie czekają nadbudówki wiec już nie powinno być problemu, a wiosna przyszła do Czechowic koło Bielska to i okno można otworzyć nie zamarzając przy pracy
Jak kleiłem szkielet i burty to capiło nieziemsko, teraz mnie czekają nadbudówki wiec już nie powinno być problemu, a wiosna przyszła do Czechowic koło Bielska to i okno można otworzyć nie zamarzając przy pracy
Ukończone:
Plastik: Su-22M4 Fitter K; German Fuel Truck; B-17 Mephis Belle; Mil-Mi24A; Mil-Mi 24D, He-117 Greif;
Papier: pomnik Prypeć
Pozdrawiam Michał
Plastik: Su-22M4 Fitter K; German Fuel Truck; B-17 Mephis Belle; Mil-Mi24A; Mil-Mi 24D, He-117 Greif;
Papier: pomnik Prypeć
Pozdrawiam Michał
Jak tylko dowiedzieliśmy się że zostaniemy rodzicami (zaraz po fakcie ), przestałem używać jakichkolwiek "śmierdzących" substancji chemicznych (farb, lakierów, klejów) w obecności żony i dziecka - trzymam się tego do dziś (mała ma prawie 6 miesięcy).
Jeśli butapren to tylko w tubie z wąskim "dzióbkiem" (np pattex) bo mało paruje i śmierdzi, podklejanie tekturą - klej szkolny pritt, budowa: BCG. Farbki tylko akwarele.
Pozdrowienia i zdrówka małżonce oraz maleństwu życzę
Jeśli butapren to tylko w tubie z wąskim "dzióbkiem" (np pattex) bo mało paruje i śmierdzi, podklejanie tekturą - klej szkolny pritt, budowa: BCG. Farbki tylko akwarele.
Pozdrowienia i zdrówka małżonce oraz maleństwu życzę
Na temat kleju Polimerowego:Bizon pisze:Do klejenia dużych powierzchni dobry jest klei polimerowy ten w butelkach 0,5 l, trochę mocno pachnie ale nie jest szkodliwy dla zdrowia jak butapren, bo składnikiem zapachu jest alkohol.
2. Identyfikacja zagrożeń
Preparat zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 4 września 2007r. w sprawie kryteriów i
sposobu klasyfikacji substancji i preparatów chemicznych ( Dz.U. Nr 174, poz. 1222 ) został
zaklasyfikowany jako niebezpieczny.
Preparat wysoce łatwopalny.
Lotne składniki preparatu mogą tworzyć mieszaniny wybuchowe z powietrzem.
Powtarzające się narażenie może powodować wysuszanie lub pękanie skóry .
Lotne pary etanolu mogą powodować przy dłuższym długotrwałym narażeniu bóle i zwroty głowy,
w skrajnych i awaryjnych przypadkach w pomieszczeniach niewentylowanych pary działają drażniąco
na ośrodkowy układ nerwowy i układ krążenia czego objawem są zaburzenia oddechu i czynności
serca.
Rafał zapomnij o butaprenie, Cyanoakrylach, Polimerach i tp. Tylko kleje na bazie wody i to samo z farbami.
Te świństwa są szkodliwe dla wszystkich bez względu na wiek. Dla dziecka w jakimkolwiek wieku to absolutnie ogromne ryzyko. W jakim wieku dziecko uważamy za dziecko chyba nie potrzeba wyjaśniać.
Obraz jest wart tysiąca słów. Model wart jest miliona.