*[Relacja/Samolot] Ławoczkin Ła-5 FN

Zakończone relacje i galerie gotowych modeli.

Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.

Pajda

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Pajda »

jacob pisze:Niestety muszę Cie zmartwić - ale wkleiłeś odwrotnie osłonę silnika - tą prostą - największą, tył naprzód.
O kurczątko :oops: nie wiem jak ja to przykleiłem, patrzyłem gdzie będzie dolna chłodnica i ona miała iść od strony skrzydeł, ja przykleiłem od strony osłony silnika nie wiem jak :-? Szczęście w nieszczęściu że nie skleiłem wszystkiego do kupy, wtedy była by już całkowita tragedia.
Dobrze że Jacob to w porę zauważył, dzięki wielkie. Trzeba będzie kupić nowy egzemplarz i zrobić to tak jak należy, a może ma ktoś na zbyciu części które ja źle przykleiłem i mógłby odstąpić?? Byłbym ogromnie wdzięczny.

Pozdrawiam Łuaksz
Na warsztacie:
W budowie: Ławoczkin Ła-5 FN
Skończone: Me 109 G6
Nie skończone: Ju 87 G-2
Pajda

Witam po blisko pół roku nie pokazywania niczego w mojej relacji. Budowa Ławoczkina dobiegła końca. Nie pokazywałem nic ponieważ przy sklejaniu skrzydeł ręce mi kompletnie opadły, praktycznie mało co do siebie pasowało i model poszedł w odstawkę, doczekał jednak swoich dni i ze 2 miesiące temu prace ruszyły znowu do przodu, jednak nie fotografowałem kolejnych etapów budowy :-?
Model prezentuje się bardzo fajnie i ogólnie jestem z niego zadowolony, ma on swoje minusy w postaci kompletnie nie spasowanych skrzydeł, które dosyć mocno zniechęcają, segment za kabiną też pozostawia wiele do życzenia, jednak można sobie z tym wszystkim w lepszy (jak u Pawła Króla czy Cevy) lub gorszy sposób (jak u mnie ) poradzić, ja co widać na fotkach niżej ratowałem się brudzingiem, pierwszym w życiu także efekt nie jest powalający :neutral:
Zapraszam do obejrzenia fotek gotowego modelu
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Krótko podsumowując, model oceniłbym na -4. Jeżeli chodzi o rzecz z których jestem zadowolony to na pewno wiatrochron, bałem się jak wyjdzie lecz nie jest najgorzej, z rzeczy na minus na pewno wspomniane skrzydła, kołpak ze śmigłami też mógłby mi wyjść lepiej. Doświadczony modelarz jest w stanie wycisnąć z wycinanki sporo, nie polecałbym mniej zaawansowanym kolegom.
Na koniec chciałbym bardzo serdecznie podziękować Cevie, który poratował mnie 2 niekompletnymi egzemplarzami wycinanki, dzięki którym budowa mogła być kontynuowana i była o wiele mniej stresująca ze względu na spory zapas części. Jeżeli by ktoś był w potrzebie i Ceva nie miał nic przeciwko to w razie potrzeby mogę komuś wycinanki owe odstąpić :)
Na warsztacie:
Awatar użytkownika
Heinrich Kosmala
x 171

Post autor: Heinrich Kosmala »

Nie narzekaj, wyszedł moim zdaniem całkiem nieźle (żeby nie powiedzieć wprost – dobrze).
Czy koła podwozia głównego są gotowe czy wytoczone przez Ciebie?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Henryk

moje modele
Pajda

Dzięki Heinrich :D
Koła to krążki tektury glutowane i szlifowane do uzyskania odpowiedniego kształtu.
Na warsztacie:
Awatar użytkownika
Jeta

Post autor: Jeta »

Model z wierzchu wygląda dużo lepiej niż od spodu. Dlaczego ten spód jest tak bardzo pobrudzony klejem?
Pajda

Jeta - Na łączeniu skrzydeł od spodu wychodzi kilku milimetrowa szpara, próbowałem to wyretuszować, ale nie udało mi się dobrać odpowiedniego odcienia koloru niebieskiego, gdzieniegdzie jeszcze to widać, dlatego wydawało mi sie że jedynym sensownym wyjściem z tej sytuacji jest próba pobrudzenia spodu, tak jak pisałem wcześniej robiłem to pierwszy raz i niestety wyszło jak widać :-?.
Na warsztacie:
ODPOWIEDZ