[Relacja - koniec] Jak-3, Modelik 1/99, 1:33
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
- Heinrich Kosmala
- x 170
Ostatnio zmieniony ndz maja 13 2018, 18:25 przez Heinrich Kosmala, łącznie zmieniany 2 razy.
- Heinrich Kosmala
- x 170
Dzisiaj chłodnica silnika i wyloty powietrza chłodnicy oleju. Wlot powietrza uzupełniłem o siatkę ochronną (z moskitiery – oczka nieco za duże, ale nie miałem niczego innego pod ręką). Dokleiłem jeszcze „zapomniane“ przeze mnie trymerki (klapki wyważające lotek) i pokrywy luku podwozia tylnego.
Teraz jeszcze tylko podwozie główne.
Teraz jeszcze tylko podwozie główne.
Ostatnio zmieniony ndz maja 13 2018, 18:26 przez Heinrich Kosmala, łącznie zmieniany 2 razy.
- Heinrich Kosmala
- x 170
Dzięki Ostoja.
Matowił nie będę, bo jak na model z tyloma niedoróbkami (wystarczająco dużo ze strony autora wycinanki jak i budowniczego) to się „nie opłaca“ i prawdę powiedziawszy aż tak bardzo mi nie przeszkadza. Takie błyszczenie to po części sprawa oświetlenia przy fotografowaniu, ale też efekt malowania lakierem bezbarwnych. Chociaż to „seidenmatt“, czyli po polsku chyba pół błyszczący (czy może pół matowy?), to błyszczy się bardziej niż bym chciał, następnym razem spróbuję lakieru matowego.
Pozdrawiam
Matowił nie będę, bo jak na model z tyloma niedoróbkami (wystarczająco dużo ze strony autora wycinanki jak i budowniczego) to się „nie opłaca“ i prawdę powiedziawszy aż tak bardzo mi nie przeszkadza. Takie błyszczenie to po części sprawa oświetlenia przy fotografowaniu, ale też efekt malowania lakierem bezbarwnych. Chociaż to „seidenmatt“, czyli po polsku chyba pół błyszczący (czy może pół matowy?), to błyszczy się bardziej niż bym chciał, następnym razem spróbuję lakieru matowego.
Pozdrawiam
- Heinrich Kosmala
- x 170
Części podwozia. W odróżnieniu od wycinanki zastosowałem tutaj gotowe rurki metalowe, bo to moim zdaniem lepiej wygląda – nie widać szwów łączenia papieru. Koła podwozia są kupne. Montaż nie stanowił większego problemu, chociaż rysunki montażowe są więcej niż skromne.
No i model gotowy. Tak do końca zadowolony nie jestem…
Do braków w opracowaniu wycinanki doszły jeszcze moje błędy – przede wszystkim niezbyt czyste klejenie (nadmiar kleju). Zawsze pocieszam się, że „następnym razem“ będzie lepiej.
I galeria końcowa…
No i model gotowy. Tak do końca zadowolony nie jestem…
Do braków w opracowaniu wycinanki doszły jeszcze moje błędy – przede wszystkim niezbyt czyste klejenie (nadmiar kleju). Zawsze pocieszam się, że „następnym razem“ będzie lepiej.
I galeria końcowa…
Ostatnio zmieniony ndz maja 13 2018, 18:29 przez Heinrich Kosmala, łącznie zmieniany 6 razy.
Wydaje mi się, że mógłby ten model wyglądać lepiej gdyby kolega się tak nie spieszył.
Dodatkowo warto trochę modyfikować niektóre elementy i wprowadzać zmiany. Może wtedy szkielet by się na poszyciu skrzydeł nie odcisnął.
Warto sobie czasem zrobić kopie detalu i pomęczyć go na próbę powprowadzać korekty i dopiero kleić ten właściwy.
Dodatkowo warto trochę modyfikować niektóre elementy i wprowadzać zmiany. Może wtedy szkielet by się na poszyciu skrzydeł nie odcisnął.
Warto sobie czasem zrobić kopie detalu i pomęczyć go na próbę powprowadzać korekty i dopiero kleić ten właściwy.
W budowie: Halny;
- Heinrich Kosmala
- x 170