[Relacja, Projekt] Admiral Kuznetzov 1:400

wszystko o modelach kartonowych

Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
lehcyfer

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: lehcyfer »

Jak na pierwsze podejście wygląda świetnie. Popracowałbym tylko nad przednią częścią kadłuba - wydaje się powiększać i opadać z przodu a na rysunku jest cylindryczna i prosta. Ale jak na odręcznie rysowane tak grubą kreską to chyba nieuniknione.

Pierwsze przybliżenie.
- Do not try to make a model. Instead only try to realize the truth.
- What truth?
- There is no model. Then you will see that it's not the model that you make, it is only yourself.
Awatar użytkownika
ruto88

Post autor: ruto88 »

Dzięki Jeta :D . Przyda się na pewno.

Piotrze nie jestem fachowcem w terminologii i nie do końca rozumiem intencji :D
Ale myślę, odpowiedź jest taka sama jak dla Lehcyfera, a więc:

Wiem, że dziobek opada i nie pokrywa się z tym co na rys, ale wprowadziłem tę zmianę celowo, po obejrzeniu profilu samolotu w materiałach od TomaszaD :D . Wg mnie tak jest lepiej, a papier to zwykłe ksero 80-tka. Poczekajmy na właściwy prototyp :cool:

PZDR
BALROG

Post autor: BALROG »

ruto88 pisze:Dzięki Jeta :D . Przyda się na pewno.

Piotrze nie jestem fachowcem w terminologii i nie do końca rozumiem intencji :D
Ale myślę, odpowiedź jest taka sama jak dla Lehcyfera, a więc:
PZDR
Jeśli chodzi o wektorowanie ciągu jest to sterowanie samolotem (wspomaganie sterowania)za pomocą ruchomych dysz wylotowych z silników
U ciebie one właśnie wygladają jakby miały możliwość zmiany kierunku bo każda jest w inną strone :twisted:
KIBOU DAKE WA SHINJITE !!!!!!!!!!!!
Elco 80' Torpedo Boat PT-596
SCHNELLBOT S-100
Awatar użytkownika
lehcyfer

Post autor: lehcyfer »

Ano prawdziwy jest opadający

Obrazek
- Do not try to make a model. Instead only try to realize the truth.
- What truth?
- There is no model. Then you will see that it's not the model that you make, it is only yourself.
Awatar użytkownika
ruto88

Witam

Przedstawiam pierwszy prototyp myśliwca SU-33
Wprowadziłem pewne zmiany i trochę urozmaiciłem, mam nadzieje, że się spodoba :D

Obrazek

I wariant ze złożonymi skrzydłami :cool:

Obrazek

PZDR
Awatar użytkownika
Piotr80
x 230

Post autor: Piotr80 »

Nie wygląda najgorzej w porównaniu do prototypu. Widać postęp. Jeszcze tylko 11 takich samych, 4 Su-25 UTG, 8 Ka-27PŁ, 2 Ka-29TB, 2 Ka-31 i będzie git ;)
No i kiedy w końcu zobaczę stępkę pod "blaszany domek" dla samolocików? ;)
Diament powstaje w wysokiej temperaturze
i wysokim ciśnieniu ;)
-------------------------------------------------
ORP Piorun (422) 1:50 R/C ORP Groźny (351) 1:50 R/C Kuter KP-174 1:50 R/C
ORP Sokół (294) 1:100 Kuter rakietowy projektu 183R "Komar" 1:100
Awatar użytkownika
ruto88

Dzięki, że napisałeś ile tego ma być, ale na fotkach niektórych modeli jeszcze YAK-i 141 były :-? . Czy to błąd, czy faktycznie się znajdowały, może na początku, ale na aktualnych foto ich nie widać :?:

I jeszcze jedno tak się składa, że mam Mińska z MM, chyba uda się szkielet z tego wyczarować :D

PZDR
Awatar użytkownika
Piotr80
x 230

Yak-41 powstały bodajże 4 prototypy i nigdy nie wszedł do produkcji, nigdy też nie wylądował na Kuzniecowie, tylko chyba raz (ale nie jestem pewien) na jednym z Kiev'ów (Admiral Gorskhov?). Co do modelu Mińska z MM to zapomnij...Niestety warunki w jakich ten model by projektowany spowodowały, że efekt końcowy to tylko "coś podobnego do Mińska" - zupełnie tak jak wyrób czekoladopodobny, któremu może nie wiem czy pamiętasz, ale daleekooo do prawdziwej czekolady ;)
Jeszcze jedna mała uwaga, uwadzeńka, uwadzeniećka: na etapie rozpoczynania relacji warto by dysponować już czymkolwiek umożliwiającym realne zbudowanie modelu, a niestety widzę, że tak nie jest :( Sama fascynacja i chęci to jednak ciut za mało. Ogarnij się, zajrzyj tutaj: http://fow.aplus.pl/forum/index.php i popytaj, tam jest kupa ludzi, którzy uwierz mi są w stanie realnie Tobie pomóc, kwestia zagadania.
Pozdrawiam
i wysokim ciśnieniu ;)
Awatar użytkownika
ruto88

No ja PRZEPRASZAM, że się wtrącę w rozmowę :oops:

Cieszę się, że panowie jakby nie patrzył mogli dzięki mnie sobie coś wyjaśnić :) , ale może nie odbiegajmy od tematu ;-)

YAK, JAK- Kuznetzov, czy Kuznietzow- jak zwał tak zwał, to jest nazwa własna i najważniejsze, że wiadomo o co chodzi :D

Wracając do tematu: Chodziło mi o YAKA-141, nie 41. Jest trochę inny samolocik ;-) . Sugeruję się tym foto:

Obrazek

Ale postanowiłem przerwać projektowanie lotnictwa na rzecz kadłuba, ażeby zwrócić Waszą uwagę na model, ponieważ widzę, że relacja jest mało interesująca i odbiegacie od tematu(by ją trochę upikantnić :twisted: )

Jednocześnie nie oczekujcie ode mnie jakości AH, raczej coś w stylu MM lat 90-tych ;-)

PZDR
Awatar użytkownika
Piotr80
x 230

Niezmiernie się cieszę, że zabierasz się za kadłub :spoko: tylko sorki, że znowu odbiegam delikatnie od tematu ale
ruto88 pisze:Chodziło mi o YAKA-141, nie 41. Jest trochę inny samolocik
nie zgadzam się ;)

Yak-41 to nazwa projektu
Yak-41M to militarna nazwa maszyny używana przez wojsko (2 latające egzemplarze).
Natomiast Yak-141 to nazwa seryjna zmodyfikowanego Yak-41M, która nigdy nie weszła do produkcji (miał mieć m.in. powiększone skrzydło pasmowe i nowy radar) natomiast, przyjęta na zachodzie błędnie zamiast Yak41M ponieważ rosjanie namalowali na dwóch latających maszynach identyczne numery "biały 141". Krótko po zamknięciu programu biuro Yakovlev'a próbowało dla celów marketingowych promować maszynę na Zachodzie jako Yak-141, ponieważ wcześniej tak ją przyjęto tam nazywać. Zatem konkludując ruto - rzeczywista nazwa tego o czym obaj myślimy i co rzeczywiście latało to Yak-41M produkt 48 NATO codename "Freestyle" :) Kwestia tylko czy chcesz robić na Kuznetsov'ie rzeczywistą grupę lotniczą czy planowaną (Yak nie zdążył nigdy fizycznie wylądować na Kuznetsov'ie)? ;)
Pozdrawiam
i wysokim ciśnieniu ;)
ODPOWIEDZ