*[Relacja/Okręt] Kuter rakietowy OSA
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
-
- x 266
*[Relacja/Okręt] Kuter rakietowy OSA
Witam
jestem nowym na forum mam na imie Sławek pochodzę z Pabianic.Modelarstwem zajmuje się dość dawno poprzez latające,pływające(rc)i wycinanki.Nadszedł czas aby zrobić nowy model i padło na
po dokładnych oględzinach postanowiłem że w oparciu o wycinanke i plany z MODELARSTWA OKRĘTOWEGO zrobie model po swojemu
wręgi i szkielet pomniejszyłem o 0,8mm(taką miałem tekture) Po sklejeniu szkieletu całość okleiłem tekturą 0,8mm i wyszło coś takiego
kadłub wstępnie zrobiony
sławek
jestem nowym na forum mam na imie Sławek pochodzę z Pabianic.Modelarstwem zajmuje się dość dawno poprzez latające,pływające(rc)i wycinanki.Nadszedł czas aby zrobić nowy model i padło na
po dokładnych oględzinach postanowiłem że w oparciu o wycinanke i plany z MODELARSTWA OKRĘTOWEGO zrobie model po swojemu
wręgi i szkielet pomniejszyłem o 0,8mm(taką miałem tekture) Po sklejeniu szkieletu całość okleiłem tekturą 0,8mm i wyszło coś takiego
kadłub wstępnie zrobiony
sławek
Ostatnio zmieniony pn maja 11 2015, 21:21 przez sławomir kromer, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- x 266
Kuter rakietowy OSA
witam
zrobiłem ksero wycinanki w rozjaśnieniu(szkoda wycinanki może zrobie kiedyś w standarcie) i zaczołem oklejać kadłub.Ksero trochę zniekształciło ale zbytnio mi nie będzie przeszkadzać da się rade.A tak wygląda kadłub po klejeniu
kadłub z grubsza zrobiony czas na nadbudówke
sławek
zrobiłem ksero wycinanki w rozjaśnieniu(szkoda wycinanki może zrobie kiedyś w standarcie) i zaczołem oklejać kadłub.Ksero trochę zniekształciło ale zbytnio mi nie będzie przeszkadzać da się rade.A tak wygląda kadłub po klejeniu
kadłub z grubsza zrobiony czas na nadbudówke
sławek
Ostatnio zmieniony pt lis 18 2016, 20:35 przez sławomir kromer, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- x 266
kuter rakietowy OSA
witam
podobnym sposobem jak kadłub zaczołem robić nadbudówkę
następny etap to oklejanie szkieletu
sławek
podobnym sposobem jak kadłub zaczołem robić nadbudówkę
następny etap to oklejanie szkieletu
sławek
Ostatnio zmieniony pt lis 18 2016, 20:38 przez sławomir kromer, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- x 266
Kuter rakietowy OSA
bardzo wolno ale do przodu
sławek
sławek
Ostatnio zmieniony pt lis 18 2016, 20:40 przez sławomir kromer, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- x 266
Kuter rakietowy OSA
witam
trochę przybyło
cdn sławek
trochę przybyło
cdn sławek
Witam Sławomirze! Ponieważ ostatnimi czasy mocno analizuję konstrukcję kutrów projektu 205 w kontekście być może kolejnego modelu R/C kiedyś tam po Piorunku, jestem żywo zainteresowany tą relacją i mam do Ciebie kilka pytań. Co twoim zdaniem znaczy "zrobić model po swojemu"? Bo tak patrze, że robisz tą kserówkę, sklejasz nadbudówkę, zaczynasz wchodzić w detale a szpachli, farby albo jakiejkolwiek np. "drucianej" walorki ani widu ani słychu... Czy ma to być model sklejonej i pomalowanej kserówki, czy np. po sklejeniu głównych brył przeszpachlowany, "odrutowany" i dopiero pomalowany? Czy mógłbyś przybliżyć "koncepcję" wykonania tego modelu, jezeli nie jest to oczywiście tajemnicą? ;)
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Diament powstaje w wysokiej temperaturze
i wysokim ciśnieniu ;)
-------------------------------------------------
ORP Piorun (422) 1:50 R/C ORP Groźny (351) 1:50 R/C Kuter KP-174 1:50 R/C
ORP Sokół (294) 1:100 Kuter rakietowy projektu 183R "Komar" 1:100
i wysokim ciśnieniu ;)
-
- x 266
Kuter rakietowy OSA
odpowiem w ten sposób
porównując wycinanke(GPM)z planami które ukazały się w MODELARSTWIE OKRĘTOWYM doszedłem do wniosku że jak mam robić model który porównując z orginałem jest bardzo uproszczony i nie wiadomo z jakiego okresu(ORP Władysławowo 433)brak czarnego nadburcia a kiedy był złomowany takowy posiadał i wiele innych uproszczeń zrobie ORP Świnoujście( 431) dlatego napisałem że będe robił po swojemu Odnośnie szpachlowania malowania itp to przyjołem zasadę że w pierwszej kolejności wykonuje duże elementy które muszę spasować kadłub -nadbudówka-hangary rakiet.Po spasowaniu tych elementów przyjdzie czas na dorabianiu elementów (uplastycznienie modelu)szpachlowanie(ewentualne) i malowanie.Jak będzie wyglądał to mam wyobrażenie ale o tym w relacji bo tak byłaby nieciekawa
pozdrawiam sławek
ps na prywatne pytania nie mogę odpowiedzieć bo nie mam jeszcze 10 postów
porównując wycinanke(GPM)z planami które ukazały się w MODELARSTWIE OKRĘTOWYM doszedłem do wniosku że jak mam robić model który porównując z orginałem jest bardzo uproszczony i nie wiadomo z jakiego okresu(ORP Władysławowo 433)brak czarnego nadburcia a kiedy był złomowany takowy posiadał i wiele innych uproszczeń zrobie ORP Świnoujście( 431) dlatego napisałem że będe robił po swojemu Odnośnie szpachlowania malowania itp to przyjołem zasadę że w pierwszej kolejności wykonuje duże elementy które muszę spasować kadłub -nadbudówka-hangary rakiet.Po spasowaniu tych elementów przyjdzie czas na dorabianiu elementów (uplastycznienie modelu)szpachlowanie(ewentualne) i malowanie.Jak będzie wyglądał to mam wyobrażenie ale o tym w relacji bo tak byłaby nieciekawa
pozdrawiam sławek
ps na prywatne pytania nie mogę odpowiedzieć bo nie mam jeszcze 10 postów
Ok , tylko musisz pamiętać, że takie elementy jak wiatrochron nadbudówki i wewnętrze ożebrowanie GSD mogą ulec w ferworze szpachlowania poważnym uszkodzeniom i raczej sugerowałbym doklejanie takich elementów dopiero po "zgrubnej obróbce". Co do samego okrętu to pośpieszyłeś się ciut z tym zezłomowaniem ORP Władysławowo (433) Otóż w marcu został przeholowany do Kołobrzegu, gdzie dzięki ludziom dobrej woli, będzie pełnił rolę okrętu muzeum
Diament powstaje w wysokiej temperaturze
i wysokim ciśnieniu ;)
i wysokim ciśnieniu ;)
-
- x 266
Kuter rakietowy OSA
sory
moja pomyłka powinno być w momencie wycofania (2006r) a co do strony technicznej wykonania to nie jestem nowicjuszem w robieniu modeli(nie jestem także wszystko wiedzący i wszelkie uwagi mile widziane) choć przy skali 1:100 będą zapewne problemy choć przy pewnych uproszczeniach do wykonania ale to wyjdzie w praniu
sławek
moja pomyłka powinno być w momencie wycofania (2006r) a co do strony technicznej wykonania to nie jestem nowicjuszem w robieniu modeli(nie jestem także wszystko wiedzący i wszelkie uwagi mile widziane) choć przy skali 1:100 będą zapewne problemy choć przy pewnych uproszczeniach do wykonania ale to wyjdzie w praniu
sławek