*[Relacja/Samolot] PWS-33 Wyżeł [Quest II nr 12 (2002)]
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
*[Relacja/Samolot] PWS-33 Wyżeł [Quest II nr 12 (2002)]
Dotychczasowy dorobek: GALERIA|SMOK|RWD-4 i 5bis|SUM|SROKA|CZAPLA|PWS-54|JASTRZĄB|PWS-10|SLINGSBY|WILGA| WILK|JUNAK|P.24G|RWD-22|Gacek|An-2/An-2|
GALERIA
Wyżeł w locie:
Wyżeł przed hangarem:
Porównanie Wyżła z Wilkiem:
Wyżeł w hangarze:
Wyżeł w kolekcji:
a tu rysunek montażowy
Oryginalne zdjęcie Wyżła:
O samolocie można poczytać tutaj
Oczywiście zacząłem od segmentu kabinowego. Kolega Messer ostrzegał mnie, że drugi segment pokrycia jest za długi, ja bym raczej powiedział, że podłoga drugiej kabiny wraz z tapicerką boczną jest stanowczo za krótka około 2 - 3 mm.
Ale dużo gorszym faktem jest brak zapasowego koloru w tej wycinance.
GALERIA
Wyżeł w locie:
Wyżeł przed hangarem:
Porównanie Wyżła z Wilkiem:
Wyżeł w hangarze:
Wyżeł w kolekcji:
a tu rysunek montażowy
Oryginalne zdjęcie Wyżła:
O samolocie można poczytać tutaj
Oczywiście zacząłem od segmentu kabinowego. Kolega Messer ostrzegał mnie, że drugi segment pokrycia jest za długi, ja bym raczej powiedział, że podłoga drugiej kabiny wraz z tapicerką boczną jest stanowczo za krótka około 2 - 3 mm.
Ale dużo gorszym faktem jest brak zapasowego koloru w tej wycinance.
Ostatnio zmieniony czw kwie 05 2012, 11:01 przez OSTOJA, łącznie zmieniany 16 razy.
- Heinrich Kosmala
- x 170
Re: [Relacja] Samolot szkolny PWS-33 Wyżeł Quest II nr 12 (2
Idziesz jak burza – i bardzo dobrze, zazdroszczę tempa i wytrwałości!
Pozdrawiam
„Rozwiązanie“ problemu – które mam zamiar zastosować w następnym modelu; skanować i kleić ze skanów. W ten sposób nie będzie problemów z różnicą kolorów (np. mój F-14), możesz „1000 razy“ kopiować element, który nie wyszedł – kolory będą identyczne.OSTOJA pisze: Ale dużo gorszym faktem jest brak zapasowego koloru w tej wycinance.
Pozdrawiam
W tym rzecz Heniu, że nie mam dostępu do skanera i tu tkwi problem.Heinrich Kosmala pisze:„Rozwiązanie“ problemu – które mam zamiar zastosować w następnym modelu; skanować i kleić ze skanów.
Dzięki wszystkim za kibicowanie a z Wyżłem sobie poradzę - tu się przytnie tam się doklei i jakoś będzie.
Mam trochę materiałów na temat Wyżła więc co ciekawsze zamieszczam, jest to rysunek w trzech rzutach i dwa zdjęcia, wszystkie z przedwojennego prospektu reklamowego PZL'a oraz jedno zdjęcie ze strony Historia Lotnictwa. Może komuś się przyda.
Mam trochę materiałów na temat Wyżła więc co ciekawsze zamieszczam, jest to rysunek w trzech rzutach i dwa zdjęcia, wszystkie z przedwojennego prospektu reklamowego PZL'a oraz jedno zdjęcie ze strony Historia Lotnictwa. Może komuś się przyda.
Ostatnio zmieniony śr paź 06 2010, 18:34 przez OSTOJA, łącznie zmieniany 1 raz.
Będąą identyczne, ale tusz z papieru szybciej traci oryginalny kolor i lubi odłazić. Oryginał to oryginał.Heinrich Kosmala pisze:Idziesz jak burza – i bardzo dobrze, zazdroszczę tempa i wytrwałości!„Rozwiązanie“ problemu – które mam zamiar zastosować w następnym modelu; skanować i kleić ze skanów. W ten sposób nie będzie problemów z różnicą kolorów (np. mój F-14), możesz „1000 razy“ kopiować element, który nie wyszedł – kolory będą identyczne.OSTOJA pisze: Ale dużo gorszym faktem jest brak zapasowego koloru w tej wycinance.
Pozdrawiam
www.forum.fsoptk.pl zapraszam
- Heinrich Kosmala
- x 170
Dlatego lakieruję wydrukowane skany bezbarwnym akrylem (spray) – żeby nie rozmazać atramentówki i zabezpieczyć trwałość wydruku.-BARTEK- pisze: Będąą identyczne, ale tusz z papieru szybciej traci oryginalny kolor i lubi odłazić. Oryginał to oryginał.
Pozdrawiam
Według mojego doświadczenia druk z atrementówki można spokojnie zagruntować Caponem (wycinanka PWS-54), nie rozmazuje się ale druk z laserówki już nie. Na wydruki laserowe dawałem najpierw warstwę ochronną z rozwodnionego BCG pół na pół z wodą i dopiero po wyschnięciu gruntowałem Caponem. Tak zabezpieczałem wycinankę szybowca Slingsby.
- Heinrich Kosmala
- x 170