*[Relacja/Inne] Kapliczka przydrożna - 1:25 Projekt własny
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
Witaj
Model bardzo oryginalny i ładny. Cegły i drobne detale prezentują się świetnie.
Mam jednak wątpliwości co do rozmiaru i grubości dachówek. Standardowa cegła ma wymiary 250x120x65. Dachówki ceramiczne karpiówki - zastosowane przez Ciebie mają w rzeczywistości 280X180x10.
Całość wygląda rewelacyjnie ale ten dach jest moim zdaniem zbyt masywny w stosunku do wymiarów cegieł.
No ale oczywiście mogę się mylić.
Pozdrawiam
Model bardzo oryginalny i ładny. Cegły i drobne detale prezentują się świetnie.
Mam jednak wątpliwości co do rozmiaru i grubości dachówek. Standardowa cegła ma wymiary 250x120x65. Dachówki ceramiczne karpiówki - zastosowane przez Ciebie mają w rzeczywistości 280X180x10.
Całość wygląda rewelacyjnie ale ten dach jest moim zdaniem zbyt masywny w stosunku do wymiarów cegieł.
No ale oczywiście mogę się mylić.
Pozdrawiam
Ol49;Cid21;Od2;Px48;Coalbrookdale Loc. - R. Trevithicka; Tyn6 - modele ukończone.
W modelarstwie nie ma dróg na skróty. Może być albo dobrze, albo źle!!!
- Szydercza Gała
- x 173
Sądząc po tytule wątku to celujemy w Grand Prix przyszłoroczne , ale w sumie czemu nie? A dachówki nie są dwuręczne Tempest, tylko przystosowane do odpierania atakujących Stukasów, bomby miały się od nich odbijać....
NUR FüR MASON!!!!!
ZŁO SQUAD
WSPÓŁZAWODNICTWO RACJONALIZATORSKIE- DŹWIGNIĄ POSTĘPU TECHNICZNEGO!
NIE OTWIERAM MINIATUREK !!!
ZŁO SQUAD
WSPÓŁZAWODNICTWO RACJONALIZATORSKIE- DŹWIGNIĄ POSTĘPU TECHNICZNEGO!
NIE OTWIERAM MINIATUREK !!!
Dziękuję Wam za opinie i cieszę się, że z pewnością mimo kilku niedociągnięć model się podoba
To co widać na 4. zdjęciu w górnym i 3. w dolnym rzędzie, miało udawać drogę Chyba nie wyszło
Pozdrawiam Serdecznie
Na potrzeby sesji zdjęciowej przygotowałem kawałek kawałek drogi z grubego kamienia, ale chyba nie do końca dobre zdjęcia strzeliłem19zbyniu95 pisze: Brakuje zdjęcia przy drodze
To co widać na 4. zdjęciu w górnym i 3. w dolnym rzędzie, miało udawać drogę Chyba nie wyszło
No właśnie Rzeczywiście chyba z tą drogą mi nie wyszło... Co zaś się tyczy samej podstawki, to tak bez niczego sama kapliczka wygląda trochę łyso i myślałem o takim czymś... Z pewnością kiedyś w wolnej chwili powstanie, będzie to dobry trening bo podstawka potrzebna jest raczej mała, a że nigdy nie miałem okazji żadnej robić to nauka będzie łatwiejszaTempest pisze: Tylko skoro to kapliczka przydrożna to brakuje trochę tej drogi. Czy planujesz dorobić jakąś mini podstawkę ?
Pewnie tak.. Choć przecież jeszcze czeka TKW...OSTOJA pisze: To teraz chyba ładowarka będzie kończona.
Trudno się nie zgodzić z Twoim stwierdzeniem, że wygląda to masywnie. Też tak uważam choć mnie osobiście bardzo w oczy to nie kole... Tak jak piszesz wymiary moich dachówek to 280x180x10. Na oryginale dach zrobiony jest z blachy jednak z pewnością w dawniejszych czasach tym przykryta nie była bo przecież takiego materiału nie produkowano. Trudno powiedzieć z czego więc był zrobiony dach, to co jest na modelu to tylko mój wymysł i niestety nie musi mieć on nic wspólnego z rzeczywistością. Podobnie i cegły - tutaj też z wymiarem mogą być małe odstępstwa bo dawniej cegły robiono bardziej masywne i niekoniecznie wszystkie trzymały te same wymiary. Kolor, jak już była mowa wcześniej w relacji, też jest moją wizją ponieważ na oryginale cegły pomalowane są jakąś farbą olejną, co wcale fajnie nie wygląda. Dla porównania, żeby wszystko było ładnie widać oryginał i model:niki68 pisze: Mam jednak wątpliwości co do rozmiaru i grubości dachówek. Standardowa cegła ma wymiary 250x120x65. Dachówki ceramiczne karpiówki - zastosowane przez Ciebie mają w rzeczywistości 280X180x10.
To wcale nie głupi pomysł... Pewnie tak było, dachówki potrzaskały i wymienili je na blachę... Ale kapliczka stoiSzydercza Gała pisze: A dachówki nie są dwuręczne Tempest, tylko przystosowane do odpierania atakujących Stukasów, bomby miały się od nich odbijać....
Pozdrawiam Serdecznie
Ostatnio zmieniony ndz paź 03 2010, 13:25 przez wk82, łącznie zmieniany 1 raz.
Moje relacje:
www.kartonwork.pl/forum/viewtopic.php?t=(XXXXX)
UKOŃCZONE:
Przyczepa PN 1,5 (8691); Schienenwolf (15903); H.L. Hunley (12780); Katapulta (12916); T-24 (13216); TKW (14149); Kapliczka (14675); Ł-34
W BUDOWIE:
P. Kolei Wilanowskiej; BM-13 "Katiusza"
UKOŃCZONE:
Przyczepa PN 1,5 (8691); Schienenwolf (15903); H.L. Hunley (12780); Katapulta (12916); T-24 (13216); TKW (14149); Kapliczka (14675); Ł-34
W BUDOWIE:
Na zakończenie tradycyjnie przedstawiam drugą galerię, czyli bohater relacji w roli głównej i nic więcej
Dziękuję Wszystkim za odwiedziny, opinię i pomoc.
A teraz już GALERIA:
I to na razie wszystko w temacie kapliczki
Pozdrawiam Serdecznie
Wojtek
Dziękuję Wszystkim za odwiedziny, opinię i pomoc.
A teraz już GALERIA:
I to na razie wszystko w temacie kapliczki
Pozdrawiam Serdecznie
Wojtek
Moje relacje:
UKOŃCZONE:
W BUDOWIE:
UKOŃCZONE:
W BUDOWIE:
Chodzę późno spać...
Pozwól, że jako pierwszy pogratuluję Ci fotki tygodnia ...
Pozwól, że jako pierwszy pogratuluję Ci fotki tygodnia ...
Ol49;Cid21;Od2;Px48;Coalbrookdale Loc. - R. Trevithicka; Tyn6 - modele ukończone.
niki, OSTOJA, dziękuję Wam Serdecznie i dziękuję za zdjęcie tygodnia
Moje relacje:
UKOŃCZONE:
W BUDOWIE:
UKOŃCZONE:
W BUDOWIE: