No więc właśnie ;)Szkutnik pisze:Oj grabisz sobie strk ;). Ale poczekam jeszcze, Może zbyniu sprostuje całą sprawę\
*[Relacja/Okręt] HNoMS Thor Heyerdahl - norweska fregata typu Nansen 1:200
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
Diament powstaje w wysokiej temperaturze
i wysokim ciśnieniu ;)
-------------------------------------------------
ORP Piorun (422) 1:50 R/C ORP Groźny (351) 1:50 R/C Kuter KP-174 1:50 R/C
ORP Sokół (294) 1:100 Kuter rakietowy projektu 183R "Komar" 1:100
i wysokim ciśnieniu ;)
-
- x 1
Ja bym jednak wszystko zaliczał do okrętów .... Bo mamy okrętownictwo , a czy jest statkownictwo ?
Przynajmniej jak byłem na WSM , to studiowałem "Eksploatację Siłowni Okrętowych" - ogólnie zagadnienie czyli studia raczej dotyczyły jednostek cywilnych jak wiemy. Nie było wydziału o nazwie "Eksploatacja Siłowni Statkowych " Przedmioty które miałem , dotyczyły jednostek cywilnych i żaden nie miał w nazwie Statek , tylko Okręt.
Choć głupio by brzmiało : "okręt pasażerski "
Przynajmniej jak byłem na WSM , to studiowałem "Eksploatację Siłowni Okrętowych" - ogólnie zagadnienie czyli studia raczej dotyczyły jednostek cywilnych jak wiemy. Nie było wydziału o nazwie "Eksploatacja Siłowni Statkowych " Przedmioty które miałem , dotyczyły jednostek cywilnych i żaden nie miał w nazwie Statek , tylko Okręt.
Choć głupio by brzmiało : "okręt pasażerski "
- Szydercza Gała
- x 169
- 19zbyniu95
Coś w tym jest co napisał Grzechu. Przyznam, że jestem absolwentem Technikum Budowy Okrętów a nie Statków ale nazewnictwo technikum pewnie wynika tylko i wyłącznie ze swego rodzaju "większego oddziaływania" słowa okręt. Z punktu widzenia cywilów, wydaje się to dużo mniej kolokwialne niż "statek" stąd nazewnictwo uczelni i wydziałów także w odniesieniu do AM tudzież ex. WSM. Natomiast z żołnierskiego punktu widzenia różnica jest zasadnicza i określona m.in. przez RSO i normę obronną.
Diament powstaje w wysokiej temperaturze
i wysokim ciśnieniu ;)
i wysokim ciśnieniu ;)
-
- x 1
Wbrew pozorom, problem jest bardzo istotny: AFAIK w języku angielskim można stosować wyraz "ship" zarówno do "statku" jak i "okrętu"( w znaczeniu jednostki pływającej marynarki wojennej). Można też stosować wyraz "warship", ale to raczej w oficjalnej komunikacji. W j. polskim w żadnym wypadku nie można jednostki pod banderą marynarki nazwać statkiem.
Jak już to "okręt", ew. "okręt wojenny". Generalnie obie formy są dozwolone, ale profesjonaliści mówią "okręt" mając na myśli jednostkę pływającą marynarki. Natomiast stosowanie tego wyrazu w nazwach uczelni, wydziałów, kierunków studiów ma chyba przyczynę w definicji słowa "okręt". Proponuję poszukać w słowniku.
Jak już to "okręt", ew. "okręt wojenny". Generalnie obie formy są dozwolone, ale profesjonaliści mówią "okręt" mając na myśli jednostkę pływającą marynarki. Natomiast stosowanie tego wyrazu w nazwach uczelni, wydziałów, kierunków studiów ma chyba przyczynę w definicji słowa "okręt". Proponuję poszukać w słowniku.
Dużo czasu pochłania w tej relacji "teoretyzowanie", co zabiera cenny czas na modelarstwo. Tak więc postęp prac nie jest zbyt szybki - przez ostatni tydzień wykonałem zaledwie detale masztu (brakuje jeszcze trzech anten i lamp) oraz podstawę dziobowego AN/SPG-62:
Postęp ogólny:
Niemniej jednak budowa zmierza ku końcowi (w sumie, zmierza do tego końca od samego początku.... , bo niby gdzie ma zmierzać?;-) )
Postęp ogólny:
Niemniej jednak budowa zmierza ku końcowi (w sumie, zmierza do tego końca od samego początku.... , bo niby gdzie ma zmierzać?;-) )
- Szydercza Gała
- x 169