*[Relacja/Okręt] HNoMS Thor Heyerdahl - norweska fregata typu Nansen 1:200
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
Dzięki. Akurat już jestem po. Efekt jest mierny, niestety muszę jeszcze dopracować posługiwanie się CA i papierem ściernym, oraz znaleźć lepszą czarną farbę, bo ta miała być matowa, a jest jak widać. Generalnie, wobec deficytu materiału w mojej okolicy i późnej godziny - improwizowałem.
Igłę 0,7mm pogrubiłem nawijając na nią paragon fiskalny, nasączając wszystko CA:
Na to nawinąłem cienki pasek papieru, imitujący to zgrubienie na lufie:
Oszlifowałem, co rusz nasączając CA - a na końcu usunąłem igłę:
Co pozwoliło na uzyskanie ładnego otworu przewodu lufy:
Następnie pomalowałem całość matową farbą, co uwypukliło tandetność mojego wykonania:
Wydawało mi się, że po szlifowaniu powierzchnia papieru jest gładka. A tu nie jest.
Jutro poprawka, wg Twojej metody. Muszę zdobyć igłę 1.2mm.
Igłę 0,7mm pogrubiłem nawijając na nią paragon fiskalny, nasączając wszystko CA:
Na to nawinąłem cienki pasek papieru, imitujący to zgrubienie na lufie:
Oszlifowałem, co rusz nasączając CA - a na końcu usunąłem igłę:
Co pozwoliło na uzyskanie ładnego otworu przewodu lufy:
Następnie pomalowałem całość matową farbą, co uwypukliło tandetność mojego wykonania:
Wydawało mi się, że po szlifowaniu powierzchnia papieru jest gładka. A tu nie jest.
Jutro poprawka, wg Twojej metody. Muszę zdobyć igłę 1.2mm.
Nie jest najgorzej, poza tym, że zrobiłeś z tego kaliber od Mk45 ;) , następna lufa będzie już
Diament powstaje w wysokiej temperaturze
i wysokim ciśnieniu ;)
-------------------------------------------------
ORP Piorun (422) 1:50 R/C ORP Groźny (351) 1:50 R/C Kuter KP-174 1:50 R/C
ORP Sokół (294) 1:100 Kuter rakietowy projektu 183R "Komar" 1:100
i wysokim ciśnieniu ;)
-------------------------------------------------
ORP Piorun (422) 1:50 R/C ORP Groźny (351) 1:50 R/C Kuter KP-174 1:50 R/C
ORP Sokół (294) 1:100 Kuter rakietowy projektu 183R "Komar" 1:100
Ahoj!
strk: Tratwa ratunkowa jak się patrzy . Zapomniałeś chyba że na każdej tratwie ratunkowej musi buć namalowana nazwa jednostki lub call sign, port macierzysty i instrykcję obsługi jak to otworzyć, a także długość falenia i datę ważności (data następnego przeglądu) Ale spokojnie możesz to jeszcze uzupełnić
strk: Tratwa ratunkowa jak się patrzy . Zapomniałeś chyba że na każdej tratwie ratunkowej musi buć namalowana nazwa jednostki lub call sign, port macierzysty i instrykcję obsługi jak to otworzyć, a także długość falenia i datę ważności (data następnego przeglądu) Ale spokojnie możesz to jeszcze uzupełnić
Pozdrawiam SZKUTNIK
Na pochylni: HMT "OLYMPIC" (1:200)
Na desce kreślarskiej: SAR 3000 (1:50) - DAR POMORZA (1:100) - OCEANIA (1:100) - WILHELM GUSTLOFF (1:200)
Na desce kreślarskiej: SAR 3000 (1:50) - DAR POMORZA (1:100) - OCEANIA (1:100) - WILHELM GUSTLOFF (1:200)
Ahoj!
I to jest prawidłowe podejście do sprawy - szybka reakcja na uwagę Zwalniak hydrostatyczny - najlepszy będzie firmy Hammar , ma piękne żółte naklejki. Bedą one dobrze widoczne na Twoim modelu
I to jest prawidłowe podejście do sprawy - szybka reakcja na uwagę Zwalniak hydrostatyczny - najlepszy będzie firmy Hammar , ma piękne żółte naklejki. Bedą one dobrze widoczne na Twoim modelu
Pozdrawiam SZKUTNIK
Szkutniku, cobyśmy się dobrze zrozumieli. Ja ironizuję, bo w tej skali ani ja ani moja drukarka nie zrobimy tego hahahaha
Tymczasem, wykonałem dwie kotwice. Jedna to typowa kotwica patentowa, a druga nie, choć przypomina kotwicę Danfortha. Szkutniku, wiesz co to?
Brakuje trzonu, ale nie ma to znaczenia, bo w kluzie nie będzie to widoczne.
Tymczasem, wykonałem dwie kotwice. Jedna to typowa kotwica patentowa, a druga nie, choć przypomina kotwicę Danfortha. Szkutniku, wiesz co to?
Brakuje trzonu, ale nie ma to znaczenia, bo w kluzie nie będzie to widoczne.
Ahoj!
strk : ty nie ironizuj tylko bierz się do roboty A tak na poważnie ta kotwica podobna jest do kotwicy Danfortha choć dość szerokie ramiona mogą swiadczyć ze to kotwica AC 14, tylko kształt podstawy mi za bardzo do AC 14 nie pasuje. No nie powiem Ci na 100% co to jest. Z trzonem nie ma problemu jest taki sam.
strk : ty nie ironizuj tylko bierz się do roboty A tak na poważnie ta kotwica podobna jest do kotwicy Danfortha choć dość szerokie ramiona mogą swiadczyć ze to kotwica AC 14, tylko kształt podstawy mi za bardzo do AC 14 nie pasuje. No nie powiem Ci na 100% co to jest. Z trzonem nie ma problemu jest taki sam.
Pozdrawiam SZKUTNIK