*[Relacja/Okręt] BISMARCK - A.Haliński. POWRÓT
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
Trochę Was rozgrzałem w ten mrozik.
W przypadku wydania rozkazu: „Przygotować okręt do boju” – zamykano wszystkie grodzie oraz zawory wentylacyjne, a także blindklapy i zewnętrzne pokrywy wentylatorów.
Na większości tych „zakryw” umieszczono taki czerwony punkt – dla informacji, które należało zamknąć w pierwszej kolejności, obligatoryjnie. W tym przypadku (wentylatora) przekręcano tą wajchę umieszczoną z boku.
W przypadku wydania rozkazu: „Przygotować okręt do boju” – zamykano wszystkie grodzie oraz zawory wentylacyjne, a także blindklapy i zewnętrzne pokrywy wentylatorów.
Na większości tych „zakryw” umieszczono taki czerwony punkt – dla informacji, które należało zamknąć w pierwszej kolejności, obligatoryjnie. W tym przypadku (wentylatora) przekręcano tą wajchę umieszczoną z boku.
-
Witam
Witam kolegow modelarzy..Przedstawie sie nazywam sie Tomek. Na stale mieszkam w Kanadzie. Relacja Arta natchnela mnie na nowe hobby. Z tego miejsca chcialbym podziekowac za to,ze poprzez ta relacje zaczela sie moja zabawa z modelarstwem. W zwiazku z tym,ze jestem bardzo ograniczony jezeli chodzi o dostep do modeli(brak dystrybutora na kanade) sprobowalem zrobic model ze skanow(Schleswig Holstain) obecnie w budowie. Mam pytanie do Arta. Udalo mi sie sciagnac z Polski Bismarcka,ale nie jestem jeszcze gotow na ten model. Moje pytanie jest o to skad brales zrodla historyczne odnosnie Bismarcka? Widze,ze Twoj model to mnostwo detali i chcialbym sie przygotowac do tego modelu rowniez doskonale. Pozdrowienia i czekam na dalsza relacje.
Tomek
Tomek
cierpliwosc to skarb jakiego nie mozna kupic...
W budowie: Bf 109 E-4
zbudowane: Ju 87 d-3
Olo
Olo
witaj tomaszu
uprzedzę troszkę Art-a i dam Ci dobrą radę-skoro Jesteś "młodym" modelarzem to odpuść sobie na razie BIS-a to naprawdę trudny model...ja parę modeli w życiu już skleiłem a nadal nie czuję się na siłach aby dopiąć się sklejania tego cacka...a o poziomie Art-a to nawet nie marzę...na tą chwilę proponuję Ci sklejenie kilku łatwiejszych modeli żeby poczuć papier w paluchach :D:D mimo wszystko powodzenia życzę
uprzedzę troszkę Art-a i dam Ci dobrą radę-skoro Jesteś "młodym" modelarzem to odpuść sobie na razie BIS-a to naprawdę trudny model...ja parę modeli w życiu już skleiłem a nadal nie czuję się na siłach aby dopiąć się sklejania tego cacka...a o poziomie Art-a to nawet nie marzę...na tą chwilę proponuję Ci sklejenie kilku łatwiejszych modeli żeby poczuć papier w paluchach :D:D mimo wszystko powodzenia życzę
Witaj Tomaszu z dalekiej krainy. Czy tam też taka zima ?
Jaki ten globus przez globalizację malutki jest.
Materiałów dotyczących okrętu jest b. wiele. Podam Ci podstawowe opracowania:
1) polskie:
-Mirosław Skwiot Pancerniki typu Bismarck (części 1-5) Wyd. AJ-Press – dobry opis konstrukcji okrętów oraz zmagań morskich Bismarcka i bliźniaczego Tirpitza
-Mirosław Skwiot, Elżbieta Teresa Prusinowska: Operacja Rheinübung: polowanie na
Bismarcka. Gdańsk: AJ-Press, - dokładny opis krótkiej historii okrętu.
-Mullenheim-Rechberg, Pancernik Bismarck – opis historii okrętu przez jednego z oficerów artylerii – był na okręcie do jego zatopienia i został uratowany z ponad setką załogantów.
2) Zagraniczne:
Joseph Kaiser Schlachtschiff Bismarck - Ehemalige Kriegsmarine - Das Orginal Im Detail – to podstawowa I obowiązkowa lektura, mnóstwo dokładnych zdjęć detali okrętu– mój elementarz.
Siegfried Breyer, Gerhard Koop, Schlachtschiff Bismarck: eine technikgeschichtliche Dokumentation, Bechtermunz Verlag – wiele zdjęć I opisów konstrukcji okrętu.
Oczywiście jest mnóstwo materiałów w internecie. Polecam też dostępne fotografie wraku okrętu z tego adresu:
http://www.bismarck-class.dk/bismarck/w ... eck_1.html
(trzeba tam głębiej pogrzebać w zakładkach)
oraz ten film:
http://www.youtube.com/watch?v=VPppKecj-aI
Je z niego zrobiłem ok. 60 fotek w stopklatkach.
Co do realizacji Twych zamierzeń, dobrze radzi gen84 spróbuj wpierw na prostszym opracowaniu. To nic ujmującego – ja również przed „powrotem” poćwiczyłem. Ponadto przewertuj wiele relacji no i oczywiście patenty modelarskie na tym i innych forach.
Jednak powiem Wam Panowie, że to sklejanie okrętów – no może poza kadłubem – to powtarzające się sekwencje pudełek, walców czy drutów, które trzeba tylko poskładać w odpowiednie miejsca.
Powodzenia życzę Rodakowi zza morza.
Podam jeszcze pewną zmianę kropki, Tamta, kredkowa mi nie pasowała.
Jaki ten globus przez globalizację malutki jest.
Materiałów dotyczących okrętu jest b. wiele. Podam Ci podstawowe opracowania:
1) polskie:
-Mirosław Skwiot Pancerniki typu Bismarck (części 1-5) Wyd. AJ-Press – dobry opis konstrukcji okrętów oraz zmagań morskich Bismarcka i bliźniaczego Tirpitza
-Mirosław Skwiot, Elżbieta Teresa Prusinowska: Operacja Rheinübung: polowanie na
Bismarcka. Gdańsk: AJ-Press, - dokładny opis krótkiej historii okrętu.
-Mullenheim-Rechberg, Pancernik Bismarck – opis historii okrętu przez jednego z oficerów artylerii – był na okręcie do jego zatopienia i został uratowany z ponad setką załogantów.
2) Zagraniczne:
Joseph Kaiser Schlachtschiff Bismarck - Ehemalige Kriegsmarine - Das Orginal Im Detail – to podstawowa I obowiązkowa lektura, mnóstwo dokładnych zdjęć detali okrętu– mój elementarz.
Siegfried Breyer, Gerhard Koop, Schlachtschiff Bismarck: eine technikgeschichtliche Dokumentation, Bechtermunz Verlag – wiele zdjęć I opisów konstrukcji okrętu.
Oczywiście jest mnóstwo materiałów w internecie. Polecam też dostępne fotografie wraku okrętu z tego adresu:
http://www.bismarck-class.dk/bismarck/w ... eck_1.html
(trzeba tam głębiej pogrzebać w zakładkach)
oraz ten film:
http://www.youtube.com/watch?v=VPppKecj-aI
Je z niego zrobiłem ok. 60 fotek w stopklatkach.
Co do realizacji Twych zamierzeń, dobrze radzi gen84 spróbuj wpierw na prostszym opracowaniu. To nic ujmującego – ja również przed „powrotem” poćwiczyłem. Ponadto przewertuj wiele relacji no i oczywiście patenty modelarskie na tym i innych forach.
Jednak powiem Wam Panowie, że to sklejanie okrętów – no może poza kadłubem – to powtarzające się sekwencje pudełek, walców czy drutów, które trzeba tylko poskładać w odpowiednie miejsca.
Powodzenia życzę Rodakowi zza morza.
Podam jeszcze pewną zmianę kropki, Tamta, kredkowa mi nie pasowała.
-
Dziekuje za lektury i tytuly ..poszperam w kanadyjskich bibliotekach i mam nadzieje, ze cos znajde. Co do Bismarcka to jeszcze dluga droga....narazie codziennie czytam rozne relacje a Twoja Art to taka codzienna dawka nauki modelarstwa przed snem. Zima szaleje udalo mi sie znalezc sklep w USA i zamowilem dwa samoloty niemieckie z II wojny swiatowej. Bismarck niestety tylko do przegladania narazie. Narazie wciaz walcze z technika sklejania i ucze sie nowych metod na pamietnym Schleswigu Holstainie. Pozdrowienia i jeszcze raz dziekuje za lektury.
cierpliwosc to skarb jakiego nie mozna kupic...
Olo
Olo
Ciekawe jakie samoloty i z jakiej "stajni" są te wycinanki i za ile?tomaszolemski pisze:udalo mi sie znalezc sklep w USA i zamowilem dwa samoloty niemieckie z II wojny swiatowej.
Art, może ta kropka będzie za gruba i za bardzo będzie odstawała od powierzchni na której będzie naklejona. Pozdrawiam i podglądam dalej.