[relacja] Jak-1b (Kartonowy Arsenał 1/2007)
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
[relacja] Jak-1b (Kartonowy Arsenał 1/2007)
Cześć!
Od czasu do czasu coś tam sobie znowu dłubię, czemu więc tego nie pokazać? ;) Na warsztat wziąłem to:
Nie widziałem jeszcze tego modelu sklejonego na wysokim poziomie, stąd zresztą motywacja, żeby go zbudować. Uchodzi za trudny - zobaczymy.
Na razie mam sklejone to co widać na zdjęciach. Kolejne fotki będą, kiedy skleję panele boczne.
Uznałem, że w tym modelu warto pobawić się trochę z tablicą rozdzielczą, bo prawdopodobnie będzie ją widać stosunkowo dobrze.
Śruby są z kropelek kleju wikolopodobnego (Pattex Express), pomalowane następnie srebrną farbką.
Paski na pedałach i pasy bezpieczeństwa zrobiłem z grubej folii aluminiowej. Sprzączki są z drutu, wyginane metodą opisaną w relacji ze spitfire'a. Poza tym w kabinie będzie standard. No, dodałem też cięgna idące od orczyka (skręcone druciki wyciągnięte z kabla antenowego).
Miejsc niewidocznych po sklejeniu kabiny nie retuszowałem.
Od czasu do czasu coś tam sobie znowu dłubię, czemu więc tego nie pokazać? ;) Na warsztat wziąłem to:
Nie widziałem jeszcze tego modelu sklejonego na wysokim poziomie, stąd zresztą motywacja, żeby go zbudować. Uchodzi za trudny - zobaczymy.
Na razie mam sklejone to co widać na zdjęciach. Kolejne fotki będą, kiedy skleję panele boczne.
Uznałem, że w tym modelu warto pobawić się trochę z tablicą rozdzielczą, bo prawdopodobnie będzie ją widać stosunkowo dobrze.
Śruby są z kropelek kleju wikolopodobnego (Pattex Express), pomalowane następnie srebrną farbką.
Paski na pedałach i pasy bezpieczeństwa zrobiłem z grubej folii aluminiowej. Sprzączki są z drutu, wyginane metodą opisaną w relacji ze spitfire'a. Poza tym w kabinie będzie standard. No, dodałem też cięgna idące od orczyka (skręcone druciki wyciągnięte z kabla antenowego).
Miejsc niewidocznych po sklejeniu kabiny nie retuszowałem.
- Heinrich Kosmala
- x 170
Re: [relacja] Jak-1b (Kartonowy Arsenał 1/2007)
Ponieważ „gruba folia“ jest pewnikiem w „różnych grubościach“ – jak gruba?Łukasz K. pisze: Paski na pedałach i pasy bezpieczeństwa zrobiłem z grubej folii aluminiowej.
Tak jak już teraz widzę, będę się mógł od Ciebie wiele nauczyć…
Jak zrobiłeś te „nity“ (śrubki) na dnie siedzenia fotela pilota?
Pozdrawiam
Heinrich, nie wiem, jakie to grube. To jest pasek folii z kwiaciarni, służy do owijania kwiatów, żeby się razem trzymały. Grubsze niż np. dekiel od jogurtu, cieńsze niż blaszka z tubki kleju. Najważniejsze, że się nie odkształca.
Nity są po prostu nadrukowane, nic przy nich nie majstrowałem.
Tomek, tylko bez epitetów, ja niczego nie zmarnotrawiłem!
Nity są po prostu nadrukowane, nic przy nich nie majstrowałem.
Tomek, tylko bez epitetów, ja niczego nie zmarnotrawiłem!
Fakt, co nie zmienia tego, że to powrót w dobrym starym stylu.Łukasz K. pisze:Tomek, tylko bez epitetów, ja niczego nie zmarnotrawiłem!
Ostatnio zmieniony pt gru 17 2010, 20:39 przez Tomasz D., łącznie zmieniany 2 razy.