Zacząłem budowę tej makiety, ale zmniejszyłem ją o połowę, czyli do skali 1:400 podstawa będzie miała 36x22cm, wys 15cm.
Oryginalny karton jest kruchy, a kolory spłowiałe.
Instrukcja budowy pozostawia wiele do życzenia, a to że brak rysunków montażu najtrudniejszej części czyli Rondla(barbakanu) powoduje, że model jest zalecany tylko dla zaawansowanych modelarzy.
Mam już sklejone wszystkie trzy elementy i niedługo będę wszystko składał na podstawie.
Porobiłem zdjęcia najważniejszych, moim zdaniem, momentów sklejania makiety.
Jeśli jakiś amator budowy makiety będzie potrzebował więcej informacji, to niech pisze.
cdn
[R/G] Mury obronne Krakowa wg. MM 1:400 z 1979r.*
Moderatorzy: kartonwork, Rafal N.
[R/G] Mury obronne Krakowa wg. MM 1:400 z 1979r.*
Ostatnio zmieniony czw gru 30 2010, 13:53 przez chochlik, łącznie zmieniany 3 razy.
Pozdrawiam kartoniarzy.
Mury obronne Krakowa na podstawie MM z 1979, 1:400
Witaj Liściu,
Znalazłem Twoją makietę na innym forum, nie bardzo mi pomogła w budowie bo robiłeś je po sklejeniu, no i nie wszystkie zdjęcia są wyraźne, ale i tak dobrze że są, bo jak zaczynałem kleić to myślałem że jestem pierwszy
Swoją makietę robiłeś bez zmniejszania, to i jest bardziej imponująca od mojego "maleństwa".
Męczyłem się dzisiaj z podstawą, robię ją inną techniką niż Ty, ciekawe czy Ci się spodoba.
Wszystkie modele pomniejszam z braku miejsca na półkach.
Do usłyszenia
Znalazłem Twoją makietę na innym forum, nie bardzo mi pomogła w budowie bo robiłeś je po sklejeniu, no i nie wszystkie zdjęcia są wyraźne, ale i tak dobrze że są, bo jak zaczynałem kleić to myślałem że jestem pierwszy
Swoją makietę robiłeś bez zmniejszania, to i jest bardziej imponująca od mojego "maleństwa".
Męczyłem się dzisiaj z podstawą, robię ją inną techniką niż Ty, ciekawe czy Ci się spodoba.
Wszystkie modele pomniejszam z braku miejsca na półkach.
Do usłyszenia
Pozdrawiam kartoniarzy.
Baszty w murach
No i znowu natknąłem się na problem, źle opisany w piśmie i oczywiście bez żadnych zdjęć w sieci, ale udało mi się go rozwiązać i oto efekt na zdjęciach.
Chodzi o baszty i sposób połączenia dachów z resztą konstrukcji
Chodzi o baszty i sposób połączenia dachów z resztą konstrukcji
Ostatnio zmieniony czw gru 30 2010, 13:42 przez chochlik, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam kartoniarzy.
Baszta stolarska
Święta i po świętach, nie przespałem ich, bo oto baszta stolarska, nie jestem przekonany czy powinna być tak zrobiona, ale kto to wie jak wyglądała naprawdę w XV wieku, zrobiłem też schody na mury i zacząłem składać makietę, efekty może jutro
Ostatnio zmieniony czw gru 30 2010, 13:39 przez chochlik, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam kartoniarzy.
Nie ma za co kolego Chochlik
Witam
Wejdź na Swoje konto na photobucket.com, kliknij na Twój nik w prawym górnym rogu, aby rozwinął się zwój z opcjami
wybierz Account settings
następnie przejdź do zakładki Album settings i odznacz opcję Link back to my albums
save czyli zapisz opcje. Powinno śmigać
Dziękuję.
Wejdź na Swoje konto na photobucket.com, kliknij na Twój nik w prawym górnym rogu, aby rozwinął się zwój z opcjami
wybierz Account settings
następnie przejdź do zakładki Album settings i odznacz opcję Link back to my albums
save czyli zapisz opcje. Powinno śmigać
Dziękuję.
Ostatnio zmieniony czw gru 30 2010, 14:18 przez ramm, łącznie zmieniany 4 razy.
☠Rock Honor Ojczyzna☠
A teraz już galeria wg rady kol ramm, (bardzo dziękuję)
A tu porównanie skali 1:400 i bramy floriańskiej w skali 1:200 zrobiłem tylko tyle bo przestraszyłem się jej wielkości
Uważni modelarze zauważyli też zapewne nieścisłość rozstawienia baszt od Bramy Floriańskiej, jeśli bym się trzymał ściśle wg skali to by ich tu nie było, ale szkoda mi było wyrzucić wydrukowane już części i upchnąłem na makiecie jeszcze dwie baszty ignorując skalę odległości, makieta zyskała na wyglądzie (jak mi się zdaje) a niewielu zauważy różnicę
Nad bramami powiewa chorągiew z epoki, nie jest biało czerwona, bo takowej wtedy nie było w użyciu.
Droga przy murze i dojazdowa do mostu usypana jest z pobrudzonej kaszy manny, kamienie wokół Rondla i umocnionych brzegów, z innej kaszy.
Woda jest wydrukowaną na drukarce atramentowej powierzchnią sfotografowanego jeziora, nakleiłem to na tekturze falistej i wszystko 4X pomalowałem lakierem nitro, bezbarwnym.
Do klejenia makiety używałem BCG i kleju polimerowego do styropianu przy klejeniu dużych powierzchni.
Trawa zrobiona z jakichś trocin zabarwionych na zielono, którymi posypałem pomalowaną na zieloną powierzchnię, świeżo polakierowaną lakierem nitro
Nie wiem co by jeszcze napisać, jakieś pytania? nie? to dziękuję za uwagę
Zrobiło mi się miejsce na półkach, to postanowiłem rozbudować makietę o brakujące części, zbrojownię i basztę ciesielską i tak to teraz wygląda
pozdrawiam
Pozdrawiam kartoniarzy.