*[Relacja/Okręt] BISMARCK - A.Haliński. POWRÓT
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
Fajna sprawa taka stronka.
Jako ciekawostkę odnośnie flag sygnałowych podam (stare wilki morskie na pewno to pamiętają), że niektóre flagi identyfikowano za pomocą żartobliwych skojarzeń. I tak przykładowo flaga "W" czyli "Potrzebuję pomocy lekarskiej." - mówiono na nią (muszę zapisać tak jak się wymawia) - "wracz wanted" - czyli lekarz poszukiwany Niektórzy identyfikowali ją po grafice - czerwony prostokąt w obramowaniu czyli "pożar w porcie".
Znałem jeszcze kilka, jak uda mi się wygrzebać ze starych archiwów to zamieszczę.
Jako ciekawostkę odnośnie flag sygnałowych podam (stare wilki morskie na pewno to pamiętają), że niektóre flagi identyfikowano za pomocą żartobliwych skojarzeń. I tak przykładowo flaga "W" czyli "Potrzebuję pomocy lekarskiej." - mówiono na nią (muszę zapisać tak jak się wymawia) - "wracz wanted" - czyli lekarz poszukiwany Niektórzy identyfikowali ją po grafice - czerwony prostokąt w obramowaniu czyli "pożar w porcie".
Znałem jeszcze kilka, jak uda mi się wygrzebać ze starych archiwów to zamieszczę.
Co do znaczeń flag i skojarzeń, można zerknąć tutaj:
http://minibractwo.republika.pl/flagi/flagi.htm
Haziaj,
te moje flagi – to wydruk z drukarki laserowej (wymiary: 7x5mm), trochę podmalowane rozwodnioną kredką. Od spodu zdarłem papier z grubości, aż do prześwitującego wydruku. Flagę przed ukształtowaniem „namoczyłem” (malowanie było po ułożeniu).
http://minibractwo.republika.pl/flagi/flagi.htm
Haziaj,
te moje flagi – to wydruk z drukarki laserowej (wymiary: 7x5mm), trochę podmalowane rozwodnioną kredką. Od spodu zdarłem papier z grubości, aż do prześwitującego wydruku. Flagę przed ukształtowaniem „namoczyłem” (malowanie było po ułożeniu).
A ja tam najbardziej lubiałem BBQHaziaj pisze:Jako ciekawostkę odnośnie flag sygnałowych podam (stare wilki morskie na pewno to pamiętają), że niektóre flagi identyfikowano za pomocą żartobliwych skojarzeń. I tak przykładowo flaga "W" czyli "Potrzebuję pomocy lekarskiej." - mówiono na nią (muszę zapisać tak jak się wymawia) - "wracz wanted" - czyli lekarz poszukiwany Niektórzy identyfikowali ją po grafice - czerwony prostokąt w obramowaniu czyli "pożar w porcie".
BarBeQue czyli GRILL
czasem nazywany także GRILLEX (Grill Exercises)
Diament powstaje w wysokiej temperaturze
i wysokim ciśnieniu ;)
-------------------------------------------------
ORP Piorun (422) 1:50 R/C ORP Groźny (351) 1:50 R/C Kuter KP-174 1:50 R/C
ORP Sokół (294) 1:100 Kuter rakietowy projektu 183R "Komar" 1:100
i wysokim ciśnieniu ;)
I słusznie, że Ci się "wydaje" gdyż łatwiej jest na statku/okręcie znaleźć upchnięte w zakamarku wiadro z czymkolwiek, niż flagę rozwieszoną jak firankę u cioci Haliny. Tak przynajmniej wskazuje moja (niewielka ale jednak) znajomość Mórz, Statków i Okrętów.gen84 pisze: wiadro w kącie to wydaje mi się był większy "grzech" zwłaszcza u naszych zachodnich sąsiadów niż suszące się flagi ;p ordnung must sein czy jak to się tam bazgrze ;p
Rufowe stanowisko kierowania ogniem artylerii głównej.
Na pomoście przy pancernym „bunkrze” umiejscowione były urządzenia optyczne do namierzania celów dla artylerii p.lot oraz do ustawiania reflektorów rufowych.
Ed: zmiana administratora zdjęć.
Na pomoście przy pancernym „bunkrze” umiejscowione były urządzenia optyczne do namierzania celów dla artylerii p.lot oraz do ustawiania reflektorów rufowych.
Ed: zmiana administratora zdjęć.
Ostatnio zmieniony pn sty 24 2011, 9:48 przez Art, łącznie zmieniany 2 razy.
Ur z ur
Diament powstaje w wysokiej temperaturze
i wysokim ciśnieniu ;)
i wysokim ciśnieniu ;)