Bydlę na półce jest dla wielu atrakcyjniejsze. A odwzorować można tak samo wszystko w obydwu skalach. Przy projektowaniu używasz powiększeń 10000% i nie ma problemu. Reszta to paluszki ...cieciwa pisze:Tempest, wydaje mi sie, że powodem "zaniku" 1:45 jest jakość odwzorowania, które w 1:25 jest znacznie większe. Więcej można odwzorować.
Pytanie do Kierownika i do budujących kartonowe parowozy
Moderatorzy: kartonwork, kierownik
Powodem zaniku 1:45 jest mały popyt na tą skalę wydawcy nie chcą drukować dla kilku chętnych, a co do odwzorowania to i owszem można uszczegółowić tak samo jak w skali 1:25 i tu znów spadnie ilość zainteresowanych bo modele staną się zbyt pracochłonne.cieciwa pisze:Tempest, wydaje mi sie, że powodem "zaniku" 1:45 jest jakość odwzorowania, które w 1:25 jest znacznie większe. Więcej można odwzorować.
Pozdrawiam
Jestem nowicjuszem w pisaniu na forach ale po małym przeglądzie forum stwierdzam że brak mi tu modelu najpiękniejszej chyba polskiej lokomotywy Pm36-2.
Pragnieniem moim jest zobaczyć model tego parowozu wykonanego ręką Pana PRECYZYJNEGO (szacunek). Jest cała masa różnych wycinanek parowozów o których nawet ja stary kolejarz nie słyszałem a PIĘKNEJ HELENY projektu nie ma -oczywiście w skali 1/25 a chyba szkoda , co wy na to aby projekt tej maszyny powstał?
Pragnieniem moim jest zobaczyć model tego parowozu wykonanego ręką Pana PRECYZYJNEGO (szacunek). Jest cała masa różnych wycinanek parowozów o których nawet ja stary kolejarz nie słyszałem a PIĘKNEJ HELENY projektu nie ma -oczywiście w skali 1/25 a chyba szkoda , co wy na to aby projekt tej maszyny powstał?
- Maverick33
- x 4
Może na przykład shnellzugwagena A4u-30 ?
http://www.msandtner.de/Bahn1.html
tu jest dość prosty planik i kilka fotek, pewnie przyu głębszym szukaniu coś lepszego by się znalazło
http://www.msandtner.de/Bahn1.html
tu jest dość prosty planik i kilka fotek, pewnie przyu głębszym szukaniu coś lepszego by się znalazło
- Maverick33
- x 4
ano w temacie wagonów się dzieje.
do druku czeka wagon 401z w 3 wersjach ( platforma pod czołgi, z kłonicami i węglarka niskoburtowa )
niedługo pójdzie do wydawcy wagon 401k Gags - kończą się rysować rysunki,
a w kolejce czekają wagon 120A i wagon Bi29
Bipa chyba poczeka jeszcze trochę - toż to naprawdę duży projekt
a dla tych co tak narzekają na brak Pm2, Pt31, Okz32 czy Sp45 - radzę - uzbroicie się w cierpliwość. A po wakacjach dodatkowo może czymś was zaskoczymy
oczywiście wszystko zależy od wydawcy
do druku czeka wagon 401z w 3 wersjach ( platforma pod czołgi, z kłonicami i węglarka niskoburtowa )
niedługo pójdzie do wydawcy wagon 401k Gags - kończą się rysować rysunki,
a w kolejce czekają wagon 120A i wagon Bi29
Bipa chyba poczeka jeszcze trochę - toż to naprawdę duży projekt
a dla tych co tak narzekają na brak Pm2, Pt31, Okz32 czy Sp45 - radzę - uzbroicie się w cierpliwość. A po wakacjach dodatkowo może czymś was zaskoczymy
oczywiście wszystko zależy od wydawcy
Na warsztacie
Sm48 1:25 - 100-%
Parowóz Ty51 - 60%
Jelcz P662D.43 1:25 - 100%
Sm48 1:25 - 100-%
Parowóz Ty51 - 60%
Jelcz P662D.43 1:25 - 100%