[Relacja / Galeria] HMS Onslow 1:200

wszystko o modelach kartonowych

Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Konan Barbarzyńca

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Konan Barbarzyńca »

Jako miłośnik wszelkich modelarskich brzydactw, pokractw i wybryków natury stwierdzam, że to już jest przesada :haha:
ZŁO SQUAD
Awatar użytkownika
strk
x 20

Post autor: strk »

Niestety, ten model już jest opracowany i to razem z USS Freedom. Oba w 1:200. Dostępne za parę zielonych na ecard.

Konan Barbarzyńca pisze:Jako miłośnik wszelkich modelarskich brzydactw, pokractw i wybryków natury stwierdzam, że to już jest przesada :haha:
Przychylam się do tej tezy.
Awatar użytkownika
ramm
x 1

Post autor: ramm »

Witam
Jak już wspomniano model został zaprojektowany podstawie planów z Sambrook Marine,Plany A&A. Wiadomo, że okręty często poddawane są wszelakim modyfikacją, które zmieniają ich wygląd zewnętrzny. Dlatego, aby upodobnić mój model do okrętu widocznego na zdjęciach musiałem dokonać pewnych istotnych zmian. Ilość dostępnych na dzień dzisiejszy (tj. marzec 2011r) materiałów, oraz ograniczenie spowodowane samą wycinanką pozwoliły mi, ogólnie rzec ujmując, na takie to, a takie zmiany:
Obrazek
Największym zmianą został poddany pierwszy poziom nadbudówki dziobowej. Balkony, na których znajdują się orlikony przesunąłem w kierunku rufy, pomost na końcu nadbudówki przerobiłem na prostokąt.

Na nadbudówce, która znajduję się przy spadku pokładu pojawiła się nowa, dodatkowa nadbudówka, której nie ma w opracowaniu. Prawdopodobnie może to być pomieszczenie operatora radaru znajdującego się na maszcie.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
☠Rock Honor Ojczyzna☠
Awatar użytkownika
ramm
x 1

Pierwsze piętro nadbudówki dziobowej sklejone. Niestety gdzieś zgubiłem część 65h (kwadratowa tratwa po prawej stronie).
Obrazek Obrazek Obrazek

Edycja: Znalazłem te małe pieroństwo, było w śmietniku.
☠Rock Honor Ojczyzna☠
Awatar użytkownika
ramm
x 1

Dalmierz z radarem typu 285.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Mój dalmierz może się obracać, taki kolejny niepotrzebny bajer.
☠Rock Honor Ojczyzna☠
Awatar użytkownika
ramm
x 1

Najbardziej z detalizowany element modelu to moim zdaniem nadbudówka pomostu dowodzenia. Dokonałem nieco kosmetycznych zmian:
- zrezygnowałem z paru części (nie ma ich na zdjęciu z grudnia 1942) takich jak: antena na przodzie nadbudówki, rusztowanie element S-33, element 129b (który kojarzy mi się z semaforem kształtowym zapewne służył do komunikacji między okrętami).
- kilka części przerobiłem po swojemu
Obrazek
- z tyłu nadbudówki zamontowałem haki do których będą przymocowanie liny z rei.
Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

To chyba jakaś klątwa, ale znowu pogubiłem części z których buduje się reflektory.
☠Rock Honor Ojczyzna☠
Awatar użytkownika
syjek

Post autor: syjek »

ramm: generalnie "bryły modelu" kleisz OK. Naprawde fajnie to wygląda. Przykładasz olbrzymią wagę do zgodności merytorycznej modelu z oryginałem, co się bardzo chwali. Niestety, to w jaki sposób wykonujesz reling, który wygląda koszmarnie, niweczy całe, ogólne wrażenie modelu.
Może jak nie czujesz sie na siłach na poprawne go wykonanie, skorzystaj z gotowych - fototrawionych. Efekt całościowy będzie o wiele lepszy.
Awatar użytkownika
ZzB

Post autor: ZzB »

syjek pisze:Niestety, to w jaki sposób wykonujesz reling, który wygląda koszmarnie, niweczy całe, ogólne wrażenie modelu.
Hej.
Na wypadek gdybyś miał ochotę kiedyś jeszcze spróbować "samoróbek" polecam zmianę procesu technologicznego: NAJPIERW malujesz (słupki ew linki) POTEM sklejasz (najlepiej tylko krańcowe połączenia na klej a wewnętrzne na bezbarwną farbę akrylową).
Inaczej każdy glut kleju pomalowany na biało będzie kłuć w oczy.
Pozdrowionka
ZzB

..no bo skończyłem zamiatać pierwszą połowę pierwszej płyty...odsapnę nieco... i skończę drugą połowę pierwszej.
Awatar użytkownika
strk
x 20

Post autor: strk »

Też wtrącę swoje trzy grosze.

W F314 pierwszy raz w mojej przygodzie z papierem wykonałem trójlinkowe relingi i efekt był, śmiem twierdzić, o niebo lepszy.

-najpierw przygotowałem słupki: odcinki drutu 20x0.2mm delikatnie prostowałem na podkładce, rolując je klockiem MDF z naklejonym papierem ściernym 600. Doskonale przygotowuje to powierzchnię do malowania

-następnie wetknąłem te odcinki drutu w kawałek plasteliny i pomalowałem rozrzedzonym akrylem Vallejo. Trzyma się bardzo dobrze, bo powierzchnia jest dokładnie acz delikatnie zmatowiona w poprzednim procesie

-po wyschnięciu przycinam i wklejam w otwory w kadłubie

-linki z żyłki 0.10mm przyklejam najpierw w pierwszym punkcie mocowania/pierwszym słupku, a następnie co piąty lub nawet więcej - zależy od długości relingu. Klej nakładam drucikiem 0.2mm. Po wstępnym przyklejeniu linek, klej stosuję na pozostałe słupki, nakładając również drucikiem - to gwarantuje minimalną wystarczającą ilość kleju

-maluję żyłkę rozrzedzonym akrylem, miejsca klejenia również. Pędzelek rozmiar 0.
Awatar użytkownika
ramm
x 1

Dzięki za rady. Poprawię się przy budowie relingu na pokładzie.
Obrazek
☠Rock Honor Ojczyzna☠
ODPOWIEDZ