A przecinki stawiać w odpowiednim miejscuManiek2406 pisze:aha rozumiem,a jakimi farbami sie maluje model wiem ,że mogą być z humbrola ale sa chyba jakieś odmiany?
Parowóz wąskotorowy px29 pomoc
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
-
- 19zbyniu95
Więc tak:
Model jest wydrukowany tak, że zazwyczaj żadna część nie wymaga malowania, a jedynie retuszu - pomalowania krawędzi wyciętej części.
Można pomalować cały model, aby zbliżyć jego wygląd bardziej do oryginału. Malowanie poszczególnych elementów przed wycięciem jest bez sensu. Można pomalować gotowy podzespół, aby ukryć np. ślady szlifowania.
Białe elementy nie muszą znaczyć, że należy je pomalować. Zwróć uwagę na oznaczenia części - jeśli koło jej numeru widnieje jakiś dodatkowy znaczek (np. *,**) to są to zapewne wręgi. Ich nie będzie widać w gotowym modelu. Białe mogą być także części, które będą widoczne jak np. Obręcze kół w parowozach, albo manometry i liczniki. One powinny pozostać białe.
Proponuje Ci na początek jakiś prostszy model, składający się z kilkunastu - kilkudziesięciu części, aby na nim poćwiczyć malowanie.
Model jest wydrukowany tak, że zazwyczaj żadna część nie wymaga malowania, a jedynie retuszu - pomalowania krawędzi wyciętej części.
Można pomalować cały model, aby zbliżyć jego wygląd bardziej do oryginału. Malowanie poszczególnych elementów przed wycięciem jest bez sensu. Można pomalować gotowy podzespół, aby ukryć np. ślady szlifowania.
Białe elementy nie muszą znaczyć, że należy je pomalować. Zwróć uwagę na oznaczenia części - jeśli koło jej numeru widnieje jakiś dodatkowy znaczek (np. *,**) to są to zapewne wręgi. Ich nie będzie widać w gotowym modelu. Białe mogą być także części, które będą widoczne jak np. Obręcze kół w parowozach, albo manometry i liczniki. One powinny pozostać białe.
Proponuje Ci na początek jakiś prostszy model, składający się z kilkunastu - kilkudziesięciu części, aby na nim poćwiczyć malowanie.
-
- Hurragan76
Pozwolę sobie, przekazać koledze order przechodni:
Polecam również lekturę wcześniejszych dyskusji między innymi "o papierze modelarskim" w ten sposób uniknie kolega kolejnych nieprzyjemności.
Polecam również lekturę wcześniejszych dyskusji między innymi "o papierze modelarskim" w ten sposób uniknie kolega kolejnych nieprzyjemności.
Ostatnio zmieniony ndz mar 27 2011, 19:46 przez Hurragan76, łącznie zmieniany 1 raz.
viewtopic.php?t=10694 (Karton a tektura- różnice*)Maniek2406 pisze:
mam oznaczenia takie gwiazdki *,** ale to jest jaka tektura podkleić bo pisze że mam podklejać brystolem 0,2 mm i kartonem 0,5mm i 1mm a czy karton od brystolu się różni dużo stało by się coś jakbym podklejał tylko brystolem o odpowiedniej grubośći
http://pl.wikipedia.org/wiki/Brystol
http://pl.wikipedia.org/wiki/Tektura
Budowałem na piasku/I zawaliło się.
Budowałem na skale/I zawaliło się.
Teraz budując, zacznę/Od dymu z komina.
/L. Staff/
MARINE TRAFFIC
Budowałem na skale/I zawaliło się.
Teraz budując, zacznę/Od dymu z komina.
/L. Staff/
MARINE TRAFFIC