[R] Mi 24 Hind - Haliński
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
[R] Mi 24 Hind - Haliński
Zabrałem się za budowę Mi 24 od Halińskiego. Model został przeskalowany na 1:16.
Wiąże to się z tym, że będzie można wykonać trochę dodatków, które nie znalazły się w wycinance.
Ze względu na małą ilość wolnego czasu prace będą posuwać się powoli. Sam szkielet wycinałem ok. 3 miesiące. raz, że mało czasu a 2 to tektura 3mm grubości. Ale jakoś poszło.
Żeby pokazać jakiej mniej więcej wielkości będzie model przedstawiam zdjęcie.
Na razie tak na sucho
Wiąże to się z tym, że będzie można wykonać trochę dodatków, które nie znalazły się w wycinance.
Ze względu na małą ilość wolnego czasu prace będą posuwać się powoli. Sam szkielet wycinałem ok. 3 miesiące. raz, że mało czasu a 2 to tektura 3mm grubości. Ale jakoś poszło.
Żeby pokazać jakiej mniej więcej wielkości będzie model przedstawiam zdjęcie.
Na razie tak na sucho
Ostatnio zmieniony wt kwie 19 2011, 10:58 przez Pioterek, łącznie zmieniany 1 raz.
belfascie albo jak pan Anrdzej Ziober w swoim Mi 17
Ostojo - dziękuję za życzenie powodzenia - przyda się .
Ostoja napisał że model będzie zbyt duży jak na papierowy materiał.
Modelarze budują większe modele z papieru i jakoś się nic nie dzieje (np okręty "Bismarck itp.)
Prace trwają przy przedziale desantowym. Wykonałem podłogę i teraz pracuję przy podsufitce. Na podsufitce natrasowałem rowki oraz wykonałem otwory różnych kształtów pod oświetlenie, rury siedzisk i urządzeń elektronicznych.
.
Do oświetlenia przedziału użyłem diod led.
Diody wylutowałem ze starego zepsutego telefonu komórkowego. Dioda ma obudowę 0603. Rezystor jaki dodałem to 1kΩ przy 9V.
Wartość rezystancji niby za duża ale dając mniejszą byłoby za jasno. Klosze zrobię poprzez tłoczenie w folii do bindowania albo ofertówki.
.
Tyle na razie budowy. Pozdrawiam.
Ostojo - dziękuję za życzenie powodzenia - przyda się .
Ostoja napisał że model będzie zbyt duży jak na papierowy materiał.
Modelarze budują większe modele z papieru i jakoś się nic nie dzieje (np okręty "Bismarck itp.)
Prace trwają przy przedziale desantowym. Wykonałem podłogę i teraz pracuję przy podsufitce. Na podsufitce natrasowałem rowki oraz wykonałem otwory różnych kształtów pod oświetlenie, rury siedzisk i urządzeń elektronicznych.
.
Do oświetlenia przedziału użyłem diod led.
Diody wylutowałem ze starego zepsutego telefonu komórkowego. Dioda ma obudowę 0603. Rezystor jaki dodałem to 1kΩ przy 9V.
Wartość rezystancji niby za duża ale dając mniejszą byłoby za jasno. Klosze zrobię poprzez tłoczenie w folii do bindowania albo ofertówki.
.
Tyle na razie budowy. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony wt kwie 19 2011, 12:49 przez Pioterek, łącznie zmieniany 3 razy.
No, taka skala do takiego modelu - wydaje mi się, że to spore wyzwanie. Szczegółowość bowiem musi być tu już spora i wiele uproszczeń trzeba sobie darować, a starać się wykonać wszystko realistycznie. Jeśli jednak wszystko się uda, będzie na co popatrzeć, tym bardziej więc i ze swojej strony życzę powodzenia i czekam na rozwój wypadków
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Moje relacje:
www.kartonwork.pl/forum/viewtopic.php?t=(XXXXX)
UKOŃCZONE:
Przyczepa PN 1,5 (8691); Schienenwolf (15903); H.L. Hunley (12780); Katapulta (12916); T-24 (13216); TKW (14149); Kapliczka (14675); Ł-34
W BUDOWIE:
P. Kolei Wilanowskiej; BM-13 "Katiusza"
www.kartonwork.pl/forum/viewtopic.php?t=(XXXXX)
UKOŃCZONE:
Przyczepa PN 1,5 (8691); Schienenwolf (15903); H.L. Hunley (12780); Katapulta (12916); T-24 (13216); TKW (14149); Kapliczka (14675); Ł-34
W BUDOWIE:
P. Kolei Wilanowskiej; BM-13 "Katiusza"