Kontynuacja tematu kół czołgu KW . Wcześniej były już :
Koła podtrzymujące
Koła napinające
Mechanizm napinający
Przyszedł więc czas na koła napędowe i pod skalpel poszły właśnie te . Spore kawały tektury i niezła dawka rzeźbiarskiej obróbki . Tylko skalpel , papier ścierny , bez tokarek/szlifierek/wiertarek ... jedynie w paluszkach .
Zęby kół nasączyłem specyfikiem nazywającym się " vernis pour aqarelle" czyli czymś do zabezpieczania malunków akwarelowych , zakupionym w sklepie dla artystów-plastyków . Zauważyłem że na ten impregnat bardzo ładnie kładzie sie metalizery ( z serii pięciocyfrowych ) Humbrola . Widać na przedostatnim zdjęciu błyszczący efekt nasączania " do oporu " .
Łby śrub i nakrętki to wynik zakupu w sklepie internetowym model-kom .
Były reklamowane na naszej stronie , jakiś czas temu .
Są tu do kupienia : http://www.model-kom.pl/nity.htm
Tak oto wyglądały prace nad kołami :
Do zobaczenia w kolejnej odsłonie . Wujek .
(R) KW-1 - koła napędowe
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
- Wujek Andrzej
- x 2
- Wujek Andrzej
- x 2
Z kołami napędowymi związane są "zgarniacze błota" . Wbrew pozorom poprawne ich wykonanie nie jest tak łatwe jak by się zdawało . Karton o gr. 0,3-0,35 mm trzeba wyginać w różnych kierunkach i kleić etapami , kontrolując łuki i kąty . To zawsze sprawiało mi wiele kłopotów . Po wykonaniu prawego , posługując się nim jako wzorcem , wygiąłem i skleiłem lewy . Kolejność gięcia i klejenia widoczne na zdjęciach . Po pomalowaniu i ostatecznych przymiarkach zgarniacze wędrują do pudełka . Będą zamontowane w końcowej fazie kompletowania wszelkich detali na bokach wanny kadłuba .
Pozdrawiam . Wujek .
Pozdrawiam . Wujek .
- nebucadneccar
- Wujek Andrzej
- x 2