[Relacja / Galeria] HMS Onslow 1:200
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
Używany jest w wycinarce styropianowej f-my bester lata 80+. Często spotykałem w rosyjskich konstrukcjach malej mocy~ 50W . Można też kupić w rolkach po 100mb- takowe posiadam . Mam w zakładzie 0.1 0.16i 0.25mm niestety kto to wyprodukował ? na czwartek mogę sprawdzić. Na hurtowniach elektrycznych może tylko wątpię czy sprzedadzą 1 czy 2 m.b
Drut miedziany -> tej średnicy co podałem pochodzi z cewek przekaźników centrali telefonicznej; jakaś polska firma to robiła
Drut miedziany -> tej średnicy co podałem pochodzi z cewek przekaźników centrali telefonicznej; jakaś polska firma to robiła
nie kradnij!-WŁADZA nie lubi konkurencji
Dziękuje koledzy za rady. Raven uważam ze słupek 0,3mm jest za gruby, ponieważ po pomalowaniu wizualnie zwiększył on swoja objętość. :]
My tu sobie gadu gadu, a ja koko dżambo i do przodu. Gdzieniegdzie na zdjęciach mogliście już dostrzec maszt jednak nie napisałem o nim ani słowa.
Pale masztu wykonałem z 1mm średnicy polistyrenowych patyczków zakupionych w sklepie modelarskim.
Maszt w wersji roboczej prezentuje się następująco:
Na szczycie masztu znajduje się radar typu 291 inny niż zaproponowany przez autora wycinanki. W prawdzie na zdjęciach zamieszczonych na 4 stronie relacji tej części praktycznie nie widać, ale analizując inne jednostki zaryzykowałem i go tam umieściłem. Do końca nie ręczę czy faktycznie tam był.
Natomiast jestem pewny malowania masztu. Było takie jak u mnie w modelu.
My tu sobie gadu gadu, a ja koko dżambo i do przodu. Gdzieniegdzie na zdjęciach mogliście już dostrzec maszt jednak nie napisałem o nim ani słowa.
Pale masztu wykonałem z 1mm średnicy polistyrenowych patyczków zakupionych w sklepie modelarskim.
Maszt w wersji roboczej prezentuje się następująco:
Na szczycie masztu znajduje się radar typu 291 inny niż zaproponowany przez autora wycinanki. W prawdzie na zdjęciach zamieszczonych na 4 stronie relacji tej części praktycznie nie widać, ale analizując inne jednostki zaryzykowałem i go tam umieściłem. Do końca nie ręczę czy faktycznie tam był.
Natomiast jestem pewny malowania masztu. Było takie jak u mnie w modelu.
☠Rock Honor Ojczyzna☠
Nie, gorzej nie będzie Panie Bartłomieju, ale lepiej też nie. Poziom moich manualnych umiejętności oraz warsztat jakim dysponuje pozwalają mi tylko na takie modele vel. sklejki... może kiedyś zbuduje okręt z którego będę zadowolony...
Olinowanie i inne duperele powstają na podstawie zdjęć HMS Onslow'a z 1942 roku oraz materiałów polecanych przez autora modelu, kolegę Adriana Kacza.
A tak prezentuje się gotowy maszt główny
Kolejnym dość istotnym szczegółem w tego typu okrętach jest drabina znajdująca się na maszcie. Niestety nie wiem jak się ona fachowo nazywa, ale założę się każda zbudowana jest bardzo podobnie - szczebelki wykonane z drewna połączone sznurem. Malowanie tego, akurat w tym modelu, na biało to zbrodnia..... Tak wyglądała taka drabina...
Olinowanie i inne duperele powstają na podstawie zdjęć HMS Onslow'a z 1942 roku oraz materiałów polecanych przez autora modelu, kolegę Adriana Kacza.
A tak prezentuje się gotowy maszt główny
Kolejnym dość istotnym szczegółem w tego typu okrętach jest drabina znajdująca się na maszcie. Niestety nie wiem jak się ona fachowo nazywa, ale założę się każda zbudowana jest bardzo podobnie - szczebelki wykonane z drewna połączone sznurem. Malowanie tego, akurat w tym modelu, na biało to zbrodnia..... Tak wyglądała taka drabina...
☠Rock Honor Ojczyzna☠
Mała rzecz ale zarąbiście cieszy, tak że aż musiałem napisać kolejny post.
część 168 możemy zwaloryzować wykonując we własnym zakresie tzw flotta net.
Internet milczy co to takiego, wydaje mi się że to rodzaj sprzętu ratunkowego Wykonałem ją tak:
- Ściągnąłem izolacje z kabla, którą pociąłem na małe koraliki.
- Koraliki nawlekam na żyłkę (mozolna robota), ta sama którą używam do budowy relingu ~0,08mm
- Napinam powstały naszyjnik, unieruchamiam i z benedyktyńska cierpliwością z odrobiną SG rozdzielam koraliki. Maluję, tnę na ok 1,5 cm odcinki
- Voilà. Flotta net, że mucha nie siada...
część 168 możemy zwaloryzować wykonując we własnym zakresie tzw flotta net.
Internet milczy co to takiego, wydaje mi się że to rodzaj sprzętu ratunkowego Wykonałem ją tak:
- Ściągnąłem izolacje z kabla, którą pociąłem na małe koraliki.
- Koraliki nawlekam na żyłkę (mozolna robota), ta sama którą używam do budowy relingu ~0,08mm
- Napinam powstały naszyjnik, unieruchamiam i z benedyktyńska cierpliwością z odrobiną SG rozdzielam koraliki. Maluję, tnę na ok 1,5 cm odcinki
- Voilà. Flotta net, że mucha nie siada...
☠Rock Honor Ojczyzna☠