[Relacja] RMS TITANIC (Fly Model 1:200)
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
Folie przyklej do blatu stołu lub innej deski na taśmę dwustronną.Zabrałem się wykonanie ''okienek''. Na początku przetestowałem metodę polecaną przez jednego z forumowiczów. Polegała ona na wykonaniu bruzd na folii, pomalowaniu ich farbą a następnie wytarciu tak aby farba pozostała tylko w bruzdach. Sam efekt był całkiem fajny. Niestety metoda ta jest dobra w przypadku gdy trzeba wykonać małą ilość bruzd. Gdy próbowałem zrobić kratownicę, folia wygięła się na wszystkie strony i ni jak nie dało się jej wyprostować.
Przy "oraniu" ostrzem nie powinna się tak powyginać.
Potem porozcinasz na pojedyncze okienka i odkleisz od usztywnienia
No to ciach...
Witam.
Po kilku dniach testowania różnych metod wykonania okiennic, doszedłem w końcu do finalnego sposobu ich wykonania.
W przypadku tych okiennic, najlepszą metodą według mnie, jest ta z wykorzystaniem niezmywalnego markera. Dorwałem taki który zostawia 0,7mm ślad i sprawdził się chyba idealnie. Linie są prościutkie i równomiernie grube. Ale ocenę pozostawiam Wam.
Po kilku dniach testowania różnych metod wykonania okiennic, doszedłem w końcu do finalnego sposobu ich wykonania.
W przypadku tych okiennic, najlepszą metodą według mnie, jest ta z wykorzystaniem niezmywalnego markera. Dorwałem taki który zostawia 0,7mm ślad i sprawdził się chyba idealnie. Linie są prościutkie i równomiernie grube. Ale ocenę pozostawiam Wam.
- 19zbyniu95
-
Źródłem światła dla wszystkich okienek jest wąż świetlny, który jak widać na zdjęciach znajduje się zaraz pod pokładem. Aby zapewnić maksymalne doświetlenie, wszystko w środku będzie wyłożone folią aluminiową. Dlatego też we wszystkich pokładach jak i samych segmentach powycinałem otwory. Po wyłączeniu światła w środku nie będzie zupełnych ciemności, właśnie dzięki zastosowaniu folii (mam taką nadzieję przynajmniej :-) )