PZL-11
Moderatorzy: kartonwork, Aviator, Rafal N.
- Heinrich Kosmala
- x 170
PZL-11
Witam,
na forum niemieckim rozgorzała dyskusja, dlaczego w PZL-11 (1:33 z „modelarza kartonowego“) „kropki“ (czyli imitacja nitów) są tylko na przednich zastrzałach skrzydeł. Czy może jest tak, że tylko przedni zastrzał miał owiewkę aerodynamiczną z blachy, która musiała być przynitowana?
Czy ktoś coś wie na ten temat?
Pozdrawiam
na forum niemieckim rozgorzała dyskusja, dlaczego w PZL-11 (1:33 z „modelarza kartonowego“) „kropki“ (czyli imitacja nitów) są tylko na przednich zastrzałach skrzydeł. Czy może jest tak, że tylko przedni zastrzał miał owiewkę aerodynamiczną z blachy, która musiała być przynitowana?
Czy ktoś coś wie na ten temat?
Pozdrawiam
- Heinrich Kosmala
- x 170
Na jednym z rysunków znalazłem przekrój zastrzału, prawdopodobnie przedniego. Widać na nim, że w rurze o przekroju kroplowym (tworzącej zastrzał) jest umieszczony dźwigar o przekroju ceowym - to prawdopodobnie on został przynitowany. Jego umiejscowienie sugeruje potrzebę wzmocnienia dźwigara. Przedni zastrzał musiał przenosić większe obciążenia niż tylni, stąd to wzmocnienie konstrukcji.Heinrich Kosmala pisze:Dzięki za zdjęcie!
Ale pytanie pozostaje; dlaczego tylko na przednim zastrzale?
I pomyśleć, że w dyplomie mam napisane 'inżynier mechanik specjalność lotnictwo'. No może tłumaczy mnie trochę dopisek "specjalizacja lotnicze systemy sterowania". A może akurat na tym wykładzie nie byłem
A tak naprawdę to w "zawodzie" pracowałem całe 45 dni, potem się ewakuowałem do innej branży bo lotnicza akurat była w agonii. Niestety. Wziąwszy jednak pod uwagę to, że niedługo wiek e-merytalny wyniesie pewnie 90-100 lat mam jeszcze chyba kupę czasu aby "wznowić nawyki".
A tak naprawdę to w "zawodzie" pracowałem całe 45 dni, potem się ewakuowałem do innej branży bo lotnicza akurat była w agonii. Niestety. Wziąwszy jednak pod uwagę to, że niedługo wiek e-merytalny wyniesie pewnie 90-100 lat mam jeszcze chyba kupę czasu aby "wznowić nawyki".
- Heinrich Kosmala
- x 170
- Heinrich Kosmala
- x 170
Witaj Wojtu,
dlaczego po angielsku? Poza tym nie rozumię za bardzo sensu, po dużej części chyba z powodu słabej znajomości angielskiego... W/g mojego tłumaczenia to mniej więcej „dostarczono nieprawidłowy argument dla każdego () w /users/forum/view/class" – Nieporozumienie? Albo Ci coś się pomyliło i wkleiłeś coś ze schowka, albo był tymczasowo błąd na stronie gdy robiłeś ten wpis.
Może coś więcej (inaczej) na ten temat?
Pozdrawiam
dlaczego po angielsku? Poza tym nie rozumię za bardzo sensu, po dużej części chyba z powodu słabej znajomości angielskiego... W/g mojego tłumaczenia to mniej więcej „dostarczono nieprawidłowy argument dla każdego () w /users/forum/view/class" – Nieporozumienie? Albo Ci coś się pomyliło i wkleiłeś coś ze schowka, albo był tymczasowo błąd na stronie gdy robiłeś ten wpis.
Może coś więcej (inaczej) na ten temat?
Pozdrawiam