[P] Czego nie kleji "Super glue"
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
[P] Czego nie kleji "Super glue"
Jak wszyscy wiemy kleje cjanoakrylowe należą do grupy lepideł o bardzo złośliwej naturze. Chodzi mi o to, że najszybciej i najmocniej przyłapują rzeczy których akurat nie chcemy przykleić: włosy, skórę albo ubranie. Szukam materiału który można by wykorzystać jako narzędzie do dociskania, przesuwania klejonego elementu, bez obawy, że to właśnie ta szpatułka zostanie przyłapana zamiast np. relingu albo masztu.
Przychodzą mi do głowy dwa kierunki myślenia
- Jakaś odmiana plastiku albo szkło laboratoryjne.
- Impregnacja wykałaczki albo czegoś podobnego jakimś woskiem lub olejem, ale tak, żeby nie narażać modelu na pobrudzenie.
Jeżeli ktoś już znalazł na to sposób to proszę o podpowiedź.
Przychodzą mi do głowy dwa kierunki myślenia
- Jakaś odmiana plastiku albo szkło laboratoryjne.
- Impregnacja wykałaczki albo czegoś podobnego jakimś woskiem lub olejem, ale tak, żeby nie narażać modelu na pobrudzenie.
Jeżeli ktoś już znalazł na to sposób to proszę o podpowiedź.
-
- x 1
Klej Ca łapie prawie wszystko szczególnie z materiały o porowatej powierzchni i zawierającymi wodę , z niektórymi materiałami np wosk zbytnio nie reaguje .
Koszulki na dokumenty wykonuje się przeważnie z winylu albo polietylenu z dużą domieszką ulepszaczy.
Spróbuj wygotować w wosku wykałaczki czy inne patyczki. Ale to może tylko ułatwić zdejmowanie zaschniętego kleju a nie uchroni przed przyklejeniem.
Koszulki na dokumenty wykonuje się przeważnie z winylu albo polietylenu z dużą domieszką ulepszaczy.
Spróbuj wygotować w wosku wykałaczki czy inne patyczki. Ale to może tylko ułatwić zdejmowanie zaschniętego kleju a nie uchroni przed przyklejeniem.
-
Koszulki wykonuje się również z POLIPROPYLENU, którego nie łapie CA. Z polipropylenu wykonuje się zresztą wiele różnych opakowań, zwykle oznaczone tak:Koszulki na dokumenty wykonuje się przeważnie z winylu albo polietylenu
Z takiego opakowania wyciąłem sobie różne "patyczki" do dociskania. Całkiem nieźle się sprawdzają.
Sądziłem że kubki do jogurtów tłoczy się z polistyrenu. Załatwiłem sobie nawet kiedyś kilka metrów folii (grubość chyba 1,5 mm) z której to tłoczyli ale leży od kilku lat na strychu i czeka na użycie w zacnym - modelarskim - celu i doczekać się nie może. Próbowałem ją kleić klejem do polistyrenu i nawet łapało choć nie tak dobrze jak zwykły plastik z modeli. Była jakby mniej 'rozpuszczalna'.