[R] Kraz 255B 1:25 Renova Model
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
Witajcie
Śledzących relację przepraszam za ślimacze tempo. Tak już zapewne będzie, bo to nie jedyny projekt jaki realizuję. Dzisiaj odcinek pt. kanistry. Wycinankowe znów mi się nie spodobały. Na zdjęciach widać mniej lub bardziej udane próby ich wykonania.
Ostatecznie wyszły tak:
W niektórych miejscach widać moje linie papilarne. Brudzenie jest tylko na potrzeby zdjęć. Poprawki zrobię po wykonaniu całego segmentu podestów.
Pozdrawiam
Śledzących relację przepraszam za ślimacze tempo. Tak już zapewne będzie, bo to nie jedyny projekt jaki realizuję. Dzisiaj odcinek pt. kanistry. Wycinankowe znów mi się nie spodobały. Na zdjęciach widać mniej lub bardziej udane próby ich wykonania.
Ostatecznie wyszły tak:
W niektórych miejscach widać moje linie papilarne. Brudzenie jest tylko na potrzeby zdjęć. Poprawki zrobię po wykonaniu całego segmentu podestów.
Pozdrawiam
Ol49;Cid21;Od2;Px48;Coalbrookdale Loc. - R. Trevithicka; Tyn6 - modele ukończone.
W modelarstwie nie ma dróg na skróty. Może być albo dobrze, albo źle!!!
- Precyzyjny
- x 25
Zgaduję, że to cyna do lutowania.jacob pisze:Mam krótkie pytanko - te rączki od kanistrów jakoś metalowo przed pomalowaniem wyglądają - czy to jakiś drucik spłaszczony przed sklejeniem do kanistra?
Niki podziwiam twoją pracę, że Ci się chce.
Pozdrawiam
Precyzyjny
Na warsztacie: parowóz Pu29
Ukończone: parowóz Ty2, parowóz Ol49, parowóz TKp30
* * *
Precyzyjny
Na warsztacie: parowóz Pu29
Ukończone: parowóz Ty2, parowóz Ol49, parowóz TKp30
* * *
Witajcie
Jakob ... dokładnie jak odpowiedział Mariusz, to cyna lutownicza, często jej używam.
Mariusz ... i mówi to człowiek, który będzie swój piękny model budował przez kilka lat. Obu nam się chce, tylko czasem z różną intensywnością, to normalne.
MMC1964 ... ale mnie podbudowałeś, staram się jak potrafię.
Dzisiaj małe uzupełnienie.
Brudzenie zbiornika paliwa:
Podesty:
Widok ogólny bez kół:
Pozdrawiam
Jakob ... dokładnie jak odpowiedział Mariusz, to cyna lutownicza, często jej używam.
Mariusz ... i mówi to człowiek, który będzie swój piękny model budował przez kilka lat. Obu nam się chce, tylko czasem z różną intensywnością, to normalne.
MMC1964 ... ale mnie podbudowałeś, staram się jak potrafię.
Dzisiaj małe uzupełnienie.
Brudzenie zbiornika paliwa:
Podesty:
Widok ogólny bez kół:
Pozdrawiam
Ol49;Cid21;Od2;Px48;Coalbrookdale Loc. - R. Trevithicka; Tyn6 - modele ukończone.
Ostatnio zmieniony ndz mar 18 2012, 19:46 przez niki68, łącznie zmieniany 1 raz.
- Heinrich Kosmala
- x 170
Witaj Henryku
Najpierw spróbowałem zrobić je na płasko, a potem zwijać tulejkę. Nie wychodziło dobrze. Wykonałem więc z kartonu tulejkę, tak aby wchodziła do środka zbiornika z dwoma rowkami. Wsuwasz do środka, smarujesz BCG i nagniatasz drutem o odpowiedniej grubości.
Henryku w każdym supermarkecie kupisz przezroczysty, płynny klej do papieru i nie musi się wcale nazywać BCG. Wiem, że niektórzy mogą podnieść larum, ale ja używam i tragedii nie ma. Mieszam z wodą i w słoiczkach robię sobie trzy gęstości. Wujaszkowi za wprowadzenie do modelarstwa tego kleju należy się pomnik.
Pozdrawiam
Najpierw spróbowałem zrobić je na płasko, a potem zwijać tulejkę. Nie wychodziło dobrze. Wykonałem więc z kartonu tulejkę, tak aby wchodziła do środka zbiornika z dwoma rowkami. Wsuwasz do środka, smarujesz BCG i nagniatasz drutem o odpowiedniej grubości.
Henryku w każdym supermarkecie kupisz przezroczysty, płynny klej do papieru i nie musi się wcale nazywać BCG. Wiem, że niektórzy mogą podnieść larum, ale ja używam i tragedii nie ma. Mieszam z wodą i w słoiczkach robię sobie trzy gęstości. Wujaszkowi za wprowadzenie do modelarstwa tego kleju należy się pomnik.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pn mar 19 2012, 20:15 przez niki68, łącznie zmieniany 1 raz.
Tak jak mówi niki, z jednym ale - nie kupuj kleju Herlitza bo zupełnie się nie nadaje do papierowych modeli, a w klejach BCG-podobnych wystarczy sprawdzić czy jest napis Made in P.R.O.C.
- Do not try to make a model. Instead only try to realize the truth.
- What truth?
- There is no model. Then you will see that it's not the model that you make, it is only yourself.
- What truth?
- There is no model. Then you will see that it's not the model that you make, it is only yourself.