[R] Kraz 255B 1:25 Renova Model

wszystko o modelach kartonowych

Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
niki68
x 1

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: niki68 »

Witajcie

b-milek ... podkład samochodowy w sprayu, kupiony w sklepie motoryzacyjnym.
Przyklejanie pojemników na kanistry do podestów nie było dobrym pomysłem. Z moich pomiarów wynika, że uchwyty podestów są zbyt krótkie (około 2mm). Kanistry nie zmieszczą się, gdy dojdzie kabina. Podesty dały się rozebrać ale uchwyty trzeba zrobić nowe. Zostawię ten element do czasu zbudowania kabiny.
Dzisiaj przednia piasta i zwrotnice.
Model będzie stał na platformie kolejowej. Wykonanie ruchomych kół przednich wydało mi się zbędne. Moja propozycja to oczywiście dalej improwizacja.
Do budowy modelu warto zrobić sobie prostą podstawkę:

Obrazek Obrazek

Resory zyskały prawidłową liczbę piór i korytkowaty kształt. Zmieniłem też element dociskający pióra i sposób mocowania amortyzatorów.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Piasta i zwrotnica (przód):

Obrazek Obrazek Obrazek

Wycinankowy uchwyt drążka stabilizatora jest zbyt długi (przegapiłem), ale chyba tak go zostawię. Niestety zmiany konstrukcyjne, które wprowadzam, powodują pewne niezgodności i zmuszają do zmiany pozostałych elementów, co wydłuża budowę i komplikuje pracę nad tym modelem.

Pozdrawiam
Ol49;Cid21;Od2;Px48;Coalbrookdale Loc. - R. Trevithicka; Tyn6 - modele ukończone.

W modelarstwie nie ma dróg na skróty. Może być albo dobrze, albo źle!!!
rowin
x 85

Post autor: rowin »

Oszalałeś Darek!!! Świetna robota! Jesteś najlepszym kolejarzem, teraz specem od ciężarówek, proszę Cię tylko nie zabieraj się za lotnictwo :)

Siedzę dalej i się uczę! Prosiłbym abyś w przyszłości zrobił mały tutorial fotograficzny krok po kroku, jak wykonujesz od zera zaprojektowane przez siebie elementy. Oczywiście z malowaniem i brudzeniem na końcu.

Pozdrawiam serdecznie i zazdrością oglądam dalej :)
Awatar użytkownika
jacob
x 108

Post autor: jacob »

No tak, ten tego ten...koledzy zgadzają się ze mną...
Obrazek
Awatar użytkownika
niki68
x 1

Witajcie
Najlepszym sposobem na rozładowanie stresu jest modelarstwo!!!

Ciąg dalszy przedniego mostu.
Mam całkowitą awersję do klejenia kartonowych pudełek bo ani dobrze mi wychodzą ani sklejone nie przypominają oryginału. Dlatego zawsze kiedy mogę, staram się zastąpić pudełko podpiwkowym zamiennikiem. Tak też stało się w tym przypadku. Korpus wydłubałem z "klocka" tekturowego. Podpiwek to specyficzny materiał, całkowicie odmienny od tektury AH czy innej. Jego niewątpliwą zaleta jest bardzo duża chłonność CA. Gdyby ktoś próbował usztywniać podpiwek BCG, to zdecydowanie odradzam ten pomysł.

Obrazek

Pozdrawiam
Ol49;Cid21;Od2;Px48;Coalbrookdale Loc. - R. Trevithicka; Tyn6 - modele ukończone.

mario555

Post autor: mario555 »

Przepięknie to wychodzi. Na pierwszym zdjęciu wydaje się, że tylny most lewituje :-)
Manufaktura Modelarska
Akcesoria do modeli kolejowych 1:25, 1:45 http://www.mariomodelario.eu
Nity, śruby, nakrętki, wydruki 3D
Awatar użytkownika
niki68
x 1

Witajcie

Dzisiaj następny krok, czyli praca nad tylnymi mostami oraz początki nanoszenia śladów eksploatacji.
Może się mylę ale po długotrwałej analizie zdjęć oryginału i modelu dochodzę do wniosku, że coś jest nie tak. Albo rozstaw belek w ramie jest zbyt duży albo rozstaw kół zbyt mały. Trzymam się rozstawu widocznego na rysunku zestawieniowym wycinanki czyli do krawędzi zderzaka przedniego (jednakowo dla osi przedniej i tylnej). Jednak patrząc na niektóre z wykonanych modeli, mam wrażenie, że rozstaw kół tylnych jest ciut większy niż przednich, a już na pewno przednie koła wychodzą w rzucie z przodu za linie krawędziową zderzaka przedniego. Koła ze zwrotnicami są założone luźno, więc istnieje pewna możliwość korekty.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
niki68
x 1

Witajcie
Powoli ale do przodu.
Oba mosty tylne zostały już w zasadzie ukończone. Brakuje drążków reakcyjnych góra/dół oraz elementów układu hamulcowego. Generalnie w modelu przydałyby się takie podstawowe informacje jak: odległość środka osi koła od podłoża, rozstaw kół itd.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
laszlik
x 112

Post autor: laszlik »

Cześć Niki.
Wspaniale to wszystko wygląda, brak mi słów.
Mam tylko jedno pytanie. Powiedz mi jak uzyskać takie fajne subtelne metaliczne przetarcia na krawędziach? Mi zawsze wychodzą ślady pędzla, albo jakieś kropki wyglądające raczej jak odpryski a nie przetarcia.
...Coś pięknego.
-Dziadku, ruskie w kosmos poleciały!
-Wszystkie?
-Nie, dwóch tylko.
-To co mi d... zawracasz!?

ZŁO SQUAD
Awatar użytkownika
niki68
x 1

Witajcie
Laszlik metaliczne przetarcia powstają po pędzelkowaniu, które wykonuję pędzlem z naturalnego włosia (Kozłowski). Pędzelkowanie wykonuję w zależności od rodzaju farby. Humbrole po około 6 godzinach bardzo delikatnie, a MM już po godzinie do trzech. Jeśli potrzebuję silniejszych przetarć to używam metalizera H 27003. To malowanie nie jest ostateczne.

A wczoraj przykleiłem wreszcie koła.

Obrazek Obrazek

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
niki68
x 1

Witajcie

Dzisiaj tylko taki mały drobiazg. Drążki reakcyjne, przerobione jednak zgodnie z dokumentacją. Światło sztuczne, więc kolory wyglądają, jak wyglądają. Złożone na sucho bo muszę mieć dostęp do przestrzeni pomiędzy resorami.

Obrazek Obrazek Obrazek

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ