L183 Zakynthos-poduszkowiec desantowy projektu 1232 Pomornik

wszystko o modelach kartonowych

Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.

Awatar użytkownika
strk
x 20

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: strk »

Przeprojektowałem konstrukcję pierścieni. Efekt poniżej.

Główne elementy składowe. Poszycie wewnętrzne i zewnętrzne już sklejone razem, wewnętrzny pierścień formujący z tektury 1mm i pozostałe elementy poszycia. Skrajny prawy element to dwa sklejone paski papieru - jest to jak najbardziej wykonalne bez jakichkolwiek sklejek:
Obrazek

Pierścień formujący już na miejscu:
Obrazek

Wszystkie elemeny połączone, bez użycia sklejek. Do przyklejenia pozostał tylko wewnętrzny element zamykający:
Obrazek

I gotowe. Pierścień w pozycji w jakiej będzie zamontowany. Szwy wewnętrznych elementów są u góry, zewnętrzne na dole, dzięki temu są niewidoczne:
Obrazek

Aby jednak nie było tak kolorowo, tutaj foto pokazujące łączenia. Trochę nabałaganiłem, ale jak na pierwsze podejście nie jest źle IMHO:
Obrazek

Można? Można.
Awatar użytkownika
Tempest
x 110

Post autor: Tempest »

Możne też nie drukować tej czarnej linii występującej w miejscu łączenia i wtedy prawie nic nie będzie widać.
Pozdrawiam
Tempest

Szukajcie a znajdziecie...
Awatar użytkownika
strk
x 20

Można.

Tymczasem po ukończeniu ostatniego z pierścieni, wykonałem (prawie cały) radar MR123, platformę celownika Kołonka bodajże, oraz skrzynie/pojemniki niewiadomego przeznaczenia:

ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
strk
x 20

Niewiele zrobiłem przez ostatnie kilka dni. Mianowicie, wykonałem pozostałe pierścienie, silniki wirników marszowych, oraz jedną podstawę pierścienia/silnika:

ObrazekObrazekObrazekObrazek

Zdecydowałem, że pozostawię pierścień sklejony z "listków". To budowa testowa i dla całości nie ma żadnego znaczenia, a ładnie pokazuje jak można błądzić :-?
Awatar użytkownika
strk
x 20

Prace zbliżają się powoli do końca. Dokończyłem radar MR-123, zainstalowałem pierwszy wirnik napędowy (w środkowym pierścieniu), "grzybki" wentylacyjne, kabestan i systemy kierowania ogniem (celownik "Kołonka" przed nadbudówką+peryskopy na GSD)

Obrazek
Obrazek

Niestety, w konstrukcji MRa nie udało mi się uwypuklić osłony tak jak to planowałem, oraz poległem na kolimatorze "Kołonki"...
Awatar użytkownika
strk
x 20

Dziś wykonałem tratwy ratunkowe, kluzy cumownicze, wirniki napędowe oraz stery kierunku:
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Pozostało trochę roboty na drutach.
Awatar użytkownika
strk
x 20

Zabawa z tymi drucikami to nie moja działka:

ObrazekObrazek

Zbyt pracochłonne.
Awatar użytkownika
strk
x 20

Po wykonaniu masztu, zabrałem się za relingi. Powróciłem do klasycznego sposobu, czyli elastycznego włókna pozyskanego z rajstop, w tym konkretnym przypadku - z tzw. "antygwałtów" :)

Dziwnym trafem, żyłka jaką do tej pory wykorzystywałem na tym etapie, za żadne skarby świata nie chciała się przykleić :/

Rozciąłem poprzecznie ściągacz tejże skarpetki, i delikatnie wyciągnąłem białe, elastyczne nitki:
Obrazek

Ostrożność jest wskazana, gdyż nitki te składają się z wielu ultracieńkich włókien - po rozerwaniu któregoś z nich, nitka będzie się pruć i plątać. Mnie udało się pozyskać około 16cm jednolite i niepostrzępione kawałki, które podatne na rozciąganie do niemal 200%, przy zachowaniu wytrzymałości na zerwanie.
Obrazek

Doskonale się kleją i malują. Słupki relingów - drut ~0.3mm:
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
strk
x 20

Relingi i anteny radiowe były ostatnim etapem budowy. Tutaj parę fotografii gotowego modelu:

ObrazekObrazekObrazek

Subiektywnie, oceniam go jako ciekawy i względnie prosty w budowie. Po zabawie z HMT Coldstreamer, z przyjemnością wróciłem do swojej ulubionej epoki - współcześności :)
Awatar użytkownika
Tempest
x 110

Post autor: Tempest »

Świetnie wyszedł Ci ten poduszkowiec. Gratuluję.

Jedyne co bym zrobił troszeczkę inaczej to wnętrza wentylatorów. Przydałby się krążek ciemnoszarego kartonu przyklejony na spodzie, tak aby patrząc z góry wydawało się, że widać kanał którym tłoczone jest powietrze.
Pozdrawiam
Tempest

Szukajcie a znajdziecie...
ODPOWIEDZ