Do brudzenia użyłem następujących materiałów:b_milek pisze:Interesuje mnie jak uzyskałeś taki zabrudzenie kół i gąsienic, całej tej sekcji napędowej.. ładnie to wyszło, można powiedzieć że to jedno z pierwszych brudzeń które pasuje do skali.
różnego rodzaju fugi do płytek ceramicznych ze względu na ich bardzo niską ziarnistość w moim przypadku to beżowa i brązowa, kleju BCG, farbek malarskich akrylowych do cieniowania w kolorach siena palona, ochra żółta, umbra palona i umbra naturalna.
Czynności jakie wykonałem przy wykonywaniu:
-nałożenie fugi rozmieszanej według instrukcji jej użycia, z tą różnicą że użyłem kleju BCG bo z wodą stawała się zbyt krucha i odpadała z modelu
-za pomocą pędzelka uzyskałem odpowiednią fakturę na tzw. dziobaka czyli stukaniem włosiem o nałożoną masę pod kątem 90 stopni
-po wyschnięciu wszystkiego (schnie dość szybko) mocno rozwodnionymi farbkami akrylowymi użyć można do tego aerografu bądź jak ja to zrobiłem pustej buteleczki od kremu do opalania z takim atomizerem(sprayem, aerozolem jakoś takoś się to fachowo nazywa)
dzięki temu można uzyskać mgiełkę która łagodnie opada na model w odróżnieniu od strumienia z aerografu pod dużym ciśnieniem
poniżej obrazek o co mi chodzi
-czynności powyższe można powtarzać do zadowalającego efektu
Mam nadzieję że mój sposób się przyda komuś przy papraniu swoich modeli