[R] Kraz 255B 1:25 Renova Model
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
- Precyzyjny
- x 25
Brudzenie bardzo ładnie wyszło, czy pigmenty czymś utrwalasz ?
Pozdrawiam
Precyzyjny
Na warsztacie: parowóz Pu29
Ukończone: parowóz Ty2, parowóz Ol49, parowóz TKp30
* * *
Precyzyjny
Na warsztacie: parowóz Pu29
Ukończone: parowóz Ty2, parowóz Ol49, parowóz TKp30
* * *
Witajcie
Mariusz ... pigmenty utrwalam Fixerem MIG, rozpylając go aerografem lub delikatnie pędzelkiem. Do pędzelka farba musi być bardzo dobrze wyschnięta.
McTavish ...
Jeśli jeszcze nie zrobiłeś przekładni, którą pokazałem na zdjęciach, to się wstrzymaj bo w wycinance jest chyba błąd. Moja przekładnia poleciała do kosza. Robię nową. Wały napędowe z tylnego mostu muszą iść prawie poziomo. W wycinance elementy 1 i 2 są błędnie umieszczone na jednym poziomie lub rysunek sugeruje takie ich zamocowanie. Część 1 w wycinance musi iść odwrotnie i nie na jednym poziomie z częścią 2.
No to do roboty ...
Pozdrawiam
Mariusz ... pigmenty utrwalam Fixerem MIG, rozpylając go aerografem lub delikatnie pędzelkiem. Do pędzelka farba musi być bardzo dobrze wyschnięta.
McTavish ...
Jeśli jeszcze nie zrobiłeś przekładni, którą pokazałem na zdjęciach, to się wstrzymaj bo w wycinance jest chyba błąd. Moja przekładnia poleciała do kosza. Robię nową. Wały napędowe z tylnego mostu muszą iść prawie poziomo. W wycinance elementy 1 i 2 są błędnie umieszczone na jednym poziomie lub rysunek sugeruje takie ich zamocowanie. Część 1 w wycinance musi iść odwrotnie i nie na jednym poziomie z częścią 2.
No to do roboty ...
Pozdrawiam
Ol49;Cid21;Od2;Px48;Coalbrookdale Loc. - R. Trevithicka; Tyn6 - modele ukończone.
W modelarstwie nie ma dróg na skróty. Może być albo dobrze, albo źle!!!
Dzięki Niki. Przekładnię zrobiłem, ale jeszcze nie przykleiłem. Faktycznie błąd jest. Widać to choćby na aukcji z Allegro http://allegro.pl/silnik-kraz-255-b-odp ... 96622.html
Dzięki McTavish za link. Teraz dopiero widzę jaką kaszanę odstawiłem. Dwa rozmazane zdjęcia to zbyt mało aby zrobić jak trzeba. Teraz to co innego
Ol49;Cid21;Od2;Px48;Coalbrookdale Loc. - R. Trevithicka; Tyn6 - modele ukończone.
b_milek
Czy mogę prosić abyś mi podesłał ten rysunek?
EDIT
Znalazłem taki film dotyczący Kraza
http://www.youtube.com/watch?v=Ib6kwm8820c
Czy mogę prosić abyś mi podesłał ten rysunek?
EDIT
Znalazłem taki film dotyczący Kraza
http://www.youtube.com/watch?v=Ib6kwm8820c
Witajcie
Wreszcie trochę wolnego, to może coś podciągnę.
Poprawione przekładnie. Tu starałem się pogodzić to co widać na rysunkach i co widzę na zdjęciach. Najwyraźniej ten fragment pojazdu występował w różnych wersjach.
Tłumik końcowy układu wydechowego (wymaga jeszcze trochę pracy).
Skrzynka na akumulatory (przed malowaniem):
Zbiornik powietrza:
Lina zrobiona z miedzianej plecionki (przewód elektryczny):
Rzut oka na całość:
Pozdrawiam
Wreszcie trochę wolnego, to może coś podciągnę.
Poprawione przekładnie. Tu starałem się pogodzić to co widać na rysunkach i co widzę na zdjęciach. Najwyraźniej ten fragment pojazdu występował w różnych wersjach.
Tłumik końcowy układu wydechowego (wymaga jeszcze trochę pracy).
Skrzynka na akumulatory (przed malowaniem):
Zbiornik powietrza:
Lina zrobiona z miedzianej plecionki (przewód elektryczny):
Rzut oka na całość:
Pozdrawiam