Witajcie
Wakacje się kończą, czas wracać do pracy.
Henryku ... BCG na warstwę z nadrukiem. Po dobrym wyschnięciu woda od spodu i odklejasz warstwę z nadrukiem.
Metalmic i Herbaciany ... staram się jak mogę, ale idzie powoli bo zmęczenie materiału się pojawiło i na siłę nie przyspieszam.
Temat długi jak rzeka w tym modelu - znaczy
błotniki.
Zacznę od tego, że wycinankowe zepsułem pierwszego dnia. Dobrze, że newralgiczne elementy odrysowuję w CAD. Potem kolejne wersje i cały czas ten sam problem ... błotniki nie układają się jak należy. Albo moje przeróbki spowodowały tak duże różnice, że nie pasują ... albo coś robię nie tak ... albo ... No nie ma to już większego znaczenia bo narysowałem po swojemu i jakoś pasują. Zrobiłem w tylnej części dłuższe aby dopasować do podestu.
Nie wiem jak koledzy budowali wzmocnienia błotników, ale sposób wycinankowy totalnie mi się nie spodobał ... bo szlifowanie tektury o przekroju 1.5 x 3 mm o zadanym kształcie na półokrągło całkowicie mi nie podchodziło. Zrobiłem to tak:
Profil wzornika pomniejszony o grubość tektury. Pasek tektury szerokości 3mm i grubości 2 mm (0.5 naddatek na zeszlifowanie), BCG i zostawić do pełnego wyschnięcia. Wzornik potraktowany CA. Oszlifować przed zdjęciem ze wzornika. Dociąć i gotowe.
No i po mojemu wygląda to tak. Przy okazji okazało się, że girl muszę poszerzyć o 1.5 mm bo inaczej błotniki nie trzymają linii równoległej do ramy.
Pozdrawiam
PS. Dodam jeszcze, że zrobiłem cztery dodatkowe komplety błotników, które poszły do kosza ... starałem się zrobić je bez tego tekturowego wzmocnienia. Wyszły, ale nadawały się tylko do wersji delikatnie mówiąc ... mocno eksploatowanej.