Witam
Już dawno nie odwiedzałem tego forum ale widzę, że wywiązała się dyskusja na interesujący mnie temat.
Jelcz GCBA 13/48 którego plany ukazały się pierwotnie w modelarzu to czysta fikcja. Firma Rosenbauer wykonała od lat 70 trzy różne typy zabudów gaśniczych wodno-pianowych na Jelczach ale żadna z nich nie jest podobna do tej. Szkoda, że firma Orlik włożyła tle trudu w przygotowanie fikcyjnego modelu. Wydaje mi się, że ciekawszy był by jakiś realny pojazd który można spotkać w polskich remizach.
jelcz 315 Straż
Moderatorzy: kartonwork, kierownik
- Hurragan76
Odkrywca Ameryki? Model jest jak najbardziej namacalny, nie fikcyjny. Co innego pierwowzór.kozaa pisze:Szkoda, że firma Orlik włożyła tle trudu w przygotowanie fikcyjnego modelu. Wydaje mi się, że ciekawszy był by jakiś realny pojazd który można spotkać w polskich remizach.
Ten wydany Jelcz miał jedną zaletę: dostępność w miarę dobrych planów.
Zdobądź takowe dla "realnego pojazdu z polskiej remizy", a Orlik na pewno go wyda.
- Hurragan76
Odkrywca Ameryki?! Być może
Problem z planami Jelcza, które pierwszy raz ukazały się w Modelarzu jest taki, że są całkowicie fikcyjne. Nawet miałem okazję poznać ich autora.
Co do przydatności takich planów do celów modelarskich ja bym dyskutował.
Jeśli chodzi o dostępność dokumentacji realnych pojazdów pożarniczych to jest na wyciągnięcie ręki. Wystarczy wejść do upatrzonej jednostki, można mierzyć, fotografować do bólu. Praktykuję to od lat.
Problem z planami Jelcza, które pierwszy raz ukazały się w Modelarzu jest taki, że są całkowicie fikcyjne. Nawet miałem okazję poznać ich autora.
Co do przydatności takich planów do celów modelarskich ja bym dyskutował.
Jeśli chodzi o dostępność dokumentacji realnych pojazdów pożarniczych to jest na wyciągnięcie ręki. Wystarczy wejść do upatrzonej jednostki, można mierzyć, fotografować do bólu. Praktykuję to od lat.
Steyr Pożarniczy Steyer GCBA13/48
Witam .Wiem że kiedyś Ktoś z kolegów szukał samochodu Steyr Pożarniczy Steyer GCBA13/48 i otóż przypadkowo natknąłem się na to http://suradowo-tkaczyk.otomoto.pl/stey ... 15627.html o ile jeszcze go nie rozebrali to powinien tam stać koło Lipna 10km w kierunku na Płock w miejscowości Suradowo przy głównej trasie jest Szrot i kasacja autobusów i ciężarówek jeśli ktoś jest nadal nim zainteresowany to nr. do nich +48 600 371 465 tam pewnie wam coś więcej powiedzą. pozdrawiam wszystkich zainteresowanych