[G] Pruski parowóz T3 Modelik

wszystko o modelach kartonowych

Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pawlo100
x 33

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: pawlo100 »

Heinrich Kosmala dziękuję Ci, bo żył bym w niewiedzy, a i trochę Twoich konsultacji w tym modelu jest.
Jeśli chodzi o tłuczeń, to tłuc go zamierzałem i myślałem właśnie o butelce bo dużego imadła nie posiadam, ale pomysł przedni.
Sypanie tłucznia to jeszcze nie teraz, bo na razie wymęczam naprężacz.
Tyma - Kompletnie się na tym nie znam, więc chętnie się tym zajmę. - dobrze tutaj pasuje.
Pozdrawiam
Paweł
ORP Żubr,Wodnik,Pruski Parowóz T3,Ls410D
Obrazek
pees

Post autor: pees »

pawlo100 extra model no i ten mechanik w budce - rewelacja :)
Robert_B.
x 7

Post autor: Robert_B. »

Pawlo, przydał by się jeszcze pomagier temu mechanikowi. Chłop przeszedł na prawą stronę a jest zmuszony, do palenia kamienia pod kotłem :)
Jeżeli czegoś nie da się zrobić, potrzebny jest ktoś, kto o tym nie wie – przyjdzie i to zrobi.
Obrazek
Awatar użytkownika
pawlo100
x 33

Robert_B. wymyśliłem sobie sytuację, gdy parowóz podjechał do tarczy zaporowej, by zdjąć z niej na dzień lampę naftową oraz poprawić coś przy naprężaczu; potrzebuję do tego jeszcze dwóch kolejarzy.
Gorzej, po małym śledztwie okazało się, że kolor kurtki był zdecydowanie bardziej niebieski, a spodni-zdecydowanie bardziej czarny itd. , żeby było ciekawiej zdjęcia pokazują większą różnorodność. Następne figurki będą inne.
pees dzięki.
Jeśli macie chęć wykonać jedną z figurek Zioprudenzio to wydrukujcie ją po zmniejszeniu na zwykłym papierze, łatwiej go kształtować.
Tyma - Kompletnie się na tym nie znam, więc chętnie się tym zajmę. - dobrze tutaj pasuje.
Pozdrawiam
Paweł
Obrazek
Awatar użytkownika
pawlo100
x 33

Cześć.
Dzisiaj parę zdjęć z naprężania się przy naprężaczu.
Trochę krążków linowych:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Później konstrukcja nośna:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Betonowe obciążniki :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Całe ramię naciągu :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

No i na koniec jakaś pierdółka, chyba zamek naciągu :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W opracowaniu naprężacza wszystko pasuje, trochę kłopotu sprawiło mi utrzymanie geometrii konstrukcji, pomogłem sobie widzianymi gdzieś na zdjęciach wzmocnieniami, które będą stały na powierzchni i trochę będą przysypane tłuczniem. Obciążniki wybrałem betonowe i wykonałem je inaczej niż w opracowaniu a mianowicie jako pełne, z kartonu, po sklejeniu ścisnąłem je, przez gruby (40) papier ścierny, dało to fakturę betonu. Napisy to pozostałości kalkomanii a i spróbowałem dzisiaj wykonanie zawleczek, wyszły jakoś nawet mi się to podoba choć są chyba za duże.
Uffff.
Ostatnio zmieniony wt paź 30 2018, 22:01 przez pawlo100, łącznie zmieniany 3 razy.
Pozdrawiam
Paweł
Obrazek
Awatar użytkownika
pawlo100
x 33

Ło Mamuńciu szósta strona !
Witam, jeśli pamiętacie, męcze prusaczka.
Przez ostatnie miesiące nie miałem czasu na modelarstwo, ale trafiłem w ciekawe kolejowo miejsca, trochę zdjęć w "To co jeździ a nie lata".
Co do dioramki, to udłubałem osłony krążków linowych naprężacza, ale nie wiem czy trafią na dioramę, na pewno nie założę ich na naprężacz.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Posadziłem naprężacz do gruntu i nawinąłem wstępnie nitkę, która będzie udawała stalową linkę. Linka ta zastępuje drut w pędni drutowej wszędzie tam, gdzie ma miejsce duża zmiana kierunku pędni a więc naprężacze, semafory, zwroty załomowe, napędy zwrotnic itp. i jest łączona z drutem złączem lutowanym lub mechanicznym w odległości od jednego do trzech metrów od zwrotu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zacząłem montaż słupków pędniowych zrobiłem je z drutu i blaszki, bo wymyśliłem sobie, że wytrzymają naciąg pędni.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ostatnie zdjęcia pokazują połączenie drutu i linki oraz odległość połączenia od naprężacza. Kolory złączy: pędnia sygnałowa- czerwony,
pędnia zwrotnicowa- szary, pędnia ryglowa-niebieski.
Na koniec dzisiaj zacząłem szutrowanie i sadzenie zieleniny, jakoś to idzie
na zdjęciach widać odblaski od kleju, mam nadzieje, że znikną.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na dzisiaj tyle.
Ostatnio zmieniony sob lis 03 2018, 19:43 przez pawlo100, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam
Paweł
Obrazek
klint
x 158

Post autor: klint »

Witam.
Super sprawa, szkoda że ja tak nie umiem. Tylko się uczyć.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
MMC1964

Post autor: MMC1964 »

Pawlo, osłony krążków wykonane fantastycznie. Ale masz rację, nie umieszczaj jej na tej dioramie, gdyż zaburzyły by jej ducha. Nadawałyby się do innej, współczesnej stacji z zaniedbanymi urządzeniami SRK. Nie sądzę aby w tamtych czasach taka rdza była możliwa i akceptowana.
Pozdrawiam.
Myślę, że w realu mamy wystarczającą ilość rywalizacji i pogoni za wszystkim. Spędźmy tutaj czas miło na pogawędkach o tym co robimy.
Obrazek Obrazek Obrazek
mario555

Post autor: mario555 »

To ja z pytaniem o tłuczeń - samoróbka, czy wypatrzyłeś gdzieś jakiegoś gotowca, bo wymiarami jest fajny, chętnie bym z podpowiedzi skorzystał.
Manufaktura Modelarska
Akcesoria do modeli kolejowych 1:25, 1:45 http://www.mariomodelario.eu
Nity, śruby, nakrętki, wydruki 3D
Awatar użytkownika
pawlo100
x 33

Dzisiaj dalsza część obsadzania nawierzchni kolejowej. Dosypałem resztę żwiru i posadziłem trawę oraz poprzyklejałem trochę jakiegoś zielska, no i nieodzownie doprawiłem szczyptą pędzlowego włosia. Wszystko to jak na razie po łatwiejszej czyli lewej stronie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Coś tutaj jeszcze pododaję, ale musi to dobrze wyschnąć, coś niecoś podmaluję, przykurzę; będzie dobrze :D

mario555- co do żwiru, to drobniutki tłuczeń z wiejskiej szutrowej drogi kilkukrotnie przesiewany, powinien mieć między 1,2 a 2,5 mm. , ale w moim zdarzają się większe.
MMC1964- he he he. mamy te same odczucia, zdjęcia osłon pochodzą z marca niedługo potem je ucywilizowałem papierem ściernym i farbą, ale i tak mi szkoda zakrywać krążków.

klint- przecież Ty już wszystko co potrzebne umiesz, trzeba tylko wziąć głęboki oddech i zacząć. Dla mnie to też pierwszy taki parowóz, pierwsza taka podstawka.
Ostatnio zmieniony sob lis 03 2018, 19:46 przez pawlo100, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam
Paweł
Obrazek
ODPOWIEDZ