[Relacja - projekt własny] HMS "Athene"

wszystko o modelach kartonowych

Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.

ODPOWIEDZ
jurgen
x 1

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: jurgen »

Śnieg za oknem mocno prószy.... więc stoczniowcy uwijają się jak tylko mogą :)

Wkleilem radar wspomniany wcześniej:

Obrazek

A tematem dzisiejszej aktualizacji - jest podpokład dziobowy wraz z osprzętem - tj. lukiem ladunkowym, polerami, wywietrznikami i bomem ładunkowym. Dodatkowo zrobiłem również przednią część śródokręcia:

Obrazek

A poniżej seria zbliżeń na detale. Wszystkie składowe elementy (oprócz bomu ładunkowego i wyciągarki) pokazywałem już wcześniej. Zdecydowałem się na ciemniejsze tło, aby detale były dobrze widoczne:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

To do następnego!
Pozdrawiam,
Jerzy Janukowicz
------------------------------------
http://jerzyjanukowicz.pl
http://sklej-model.pl Autorskie wydawnictwo
Awatar użytkownika
ramm
x 1

Post autor: ramm »

Okej, ale to zdjęcie nie jest z okresu na który budujesz okręt.
☠Rock Honor Ojczyzna☠
jurgen
x 1

A po czym to wnosisz? Tak pytam, bo jak masz więcej materiałów na ten temat to bym poprosił o udostępnienie.
Pozdrawiam,
Jerzy Janukowicz
Awatar użytkownika
ramm
x 1

Chociażby z malowania, a tak miedzy nami pokazałeś HMS Engadine :)
☠Rock Honor Ojczyzna☠
jurgen
x 1

A to już kumam. Zdjęcie które Ci pokazałem to nie jest Athene - lecz HMS Engadine. Jednostka bliźniacza do Athene. Wyposażenie pokładowe to samo, ale zapewne różne malowania. Nie mam żadnego dobrego zdjęcia pokazującego Athene od lewej strony rufowej, dlatego posiłkowałem się właśnie tym.
Pozdrawiam,
Jerzy Janukowicz
Awatar użytkownika
lehcyfer

Post autor: lehcyfer »

Na tym zdjęciu, obok wiszących na ścianie hangaru pontonów widać cień jak gdyby trójkątnego wzmocnienia na poziomie rufowego pokładu.
- Do not try to make a model. Instead only try to realize the truth.
- What truth?
- There is no model. Then you will see that it's not the model that you make, it is only yourself.
Awatar użytkownika
ramm
x 1

O materiały powineneś prosić Syjka autora tych planów.
Jestem ciekawy i chciałbym się dowiedzieć na jakiej podstawie je kreślił i z jakich źródeł korzystał !
☠Rock Honor Ojczyzna☠
Awatar użytkownika
Szydercza Gała
x 169

Post autor: Szydercza Gała »

Na podstawie kryształowej kuli oczywiście :haha: żadne plany nie są doskonałe, a połowę potrzebnej dokumentacji zawsze znajdujesz dwa dni po tym jak model idzie do druku. Jak ktoś chce być bardzo dokładny to zawsze znajdzie metodę na "poprawienie" wycinanki.
Ty młody zamiast zajmować sie modelarstwem śledczym zajmij sie poprawianiem koślawych kadłubów okrętów podwodnych. Modelarstwo śledcze jest domeną tych z czarnej d... więc zostaw im pole do popisu, ewentualnie przyłącz sie do nich TAM. A jeżeli juz zgrywasz mondralę, to udowodnij Autorowi że Ty masz rację ZDJĘCIEM, jeżeli nie masz zdjęcia, to nie pisz że Adolf miał zielone skarpetki, bo ja Ci moge odpisać że miał różowe i będziemy sobie bić pianę na ten temat przez tydzień :haha:
NUR FüR MASON!!!!! :haha:
ZŁO SQUAD
WSPÓŁZAWODNICTWO RACJONALIZATORSKIE- DŹWIGNIĄ POSTĘPU TECHNICZNEGO!
NIE OTWIERAM MINIATUREK !!!
Awatar użytkownika
syjek

Post autor: syjek »

Po pierwsze, nie jestem i nigdy nie byłem autorem żadnych planów wydawanych w MO, ani gdzie indziej. Jak coś piszesz ramm, zdobądź wiarygodne informacje na ten temat, albo po prostu milcz. Zresztą skoro nie wiesz kto jest autorem planów, znaczy że ich nie masz, ani nie widziałeś ich na oczy. Więc na jakiej podstawie zabierasz zdanie o nich w tak kategoryczny sposób?

Po drugie, jak już wyśledzisz (co chyba nie jest trudne nawet dla takich "śledczych" jak Ty) kto owe plany narysował, możesz zająć się kolejnym wyzwaniem śledczym: jak, dlaczego i jak śmiał ów Autor narysować te plany bez konsultacji z Tobą.

Po trzecie, na czarnym forum ostatnio napisałeś o sobie "spec do PMW", czym rozbawiłeś mnóstwo osób do łez. Nie wiem kto ów tytuł tobie przyznał (pewnie sam to zrobiłeś). Teraz rozumiem, że będziesz pisał o sobie "spec od Royal Navy". Aż strach mysleć co będzie i jakim będziesz specem za pół roku.

Po czwarte i ostatnie, Jurek nie daj się kolesiowi-specowi sprowokować, rób swoje. Facet dymi od jakiegoś czasu na wszystkich trzech forach (na niebieskim chyba już go spacyfikowali więc się na nie obraził) kreując się za jakiegoś pseudo-speca od wszystkiego. Tylko, że nie bardzo kto go chce słuchać więc ego speca cierpi.

A do Ciebie ramm na końcu aby było merytorycznie. Angielscy modelarze mają takie świetne powiedzenie, pasujące jak ulał do Ciebie:
Udowodnij mi, że jest inaczej, albo zamilcz.

Amen.
Ostatnio zmieniony wt gru 04 2012, 10:23 przez syjek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ramm
x 1

Okej przepraszam.
☠Rock Honor Ojczyzna☠
ODPOWIEDZ