Witam
To mój pierwszy skończony model po powrocie z Zielonej Wyspy Pełnej Wełnistopijanych Owiec. Dotychczas coś mi nie wychodziło, modele się nie kleiły, dlatego postanowiłem przypomnieć sobie modelarstwo a przede wszystkim jego podstawy.
Sam model przyjemny i prosty, ale (ktoś kiedyś wspomniał, że wszystko co przed ale to nie prawda) momentami irytujący zwłaszcza zbyt duże rozmiary wierzy głównej i projekt dachu głównego. Model kleiłem dla mego synka więc pociecha jest zadowolona. Ja osobiście cieszę się z ukończenia, choć krzywa wieża główna i kilka pomniejszych baboli pozostawiło niesmak. Najważniejsze, że efekt końcowy jest zadowalający i, że naładowałem akumulatorki do dalszych modeli. Mając na uwadze fakt, że w dalszym ciągu muszę poćwiczyć oraz w dalszej przyszłości chcę się skupić na czołgach i okrętach, kolejne budowle idą na tapetę. Tym razem coś ambitniejszego ze stajni Modelika.
Galeria
[G] Hrad Bouzov wyd. BETEXA by Rafał n.
Moderatorzy: kartonwork, Rafal N.
Model
No fajnie, gratulacje, chociaż Ci się pomyliła wiara z wieżą (cytat"zwłaszcza zbyt duże rozmiary wierzy głównej") widzę że zrobiłeś model w wersji "pudełkowej" jak ja to nazywam, czyli bez waloryzacji. Dobrze jednak że oprócz moich wypocin ktoś tu dokłada cegiełkę w temacie budowli.
Jeszcze jakbyś załączył jakiś rys historyczny dotyczący tej budowli ...., ale widzę że tak jak wielu innych traktujesz budowle jako przerywnik do innych wyzwań, a szkoda.
Powodzenia
Jeszcze jakbyś załączył jakiś rys historyczny dotyczący tej budowli ...., ale widzę że tak jak wielu innych traktujesz budowle jako przerywnik do innych wyzwań, a szkoda.
Powodzenia
Ostatnio zmieniony czw sty 31 2013, 21:32 przez chochlik, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam kartoniarzy.
chochliku- tak sobie myślę i nie mam zielonego pojęcia o co Ci chodzi z tą wiarą? Bo jeśli chodzi o wieże to, jest to poprawnie napisane.
Co do waloryzacji, jakoś tak nie lubię malować i paćkać, bo i nie mam zdolności- taka raczej finezja drwala. A ta posypka imitująca bluszcz i trawę to już szczyt moich możliwości, swoisty plastyczny onanizm z mojej strony. Lubię czystość w modelach kartonowych i cenię czystość wykonania i choć nie ukrywam, że zazdroszczę innym kolegom modelarzom ich zdolności krycia farbą rzeczy przed chwilą misternie uformowanych, ja pozostanę "gołym" pudełkowcem (na razie oczywiście- bo ostatnimi czasy bardzo się zauroczyłem materiałem modelarskim jakim jest poliestyren a zwłaszcza jego wykorzystaniem np.: tutaj.
Jakbyś spojrzał tutaj bądź tutaj zobaczyłbyś, że nie jesteś sam.
Owszem jest to wstęp do czołgów i okrętów, bo jak już wspominałem jakoś mi nie szło ostatnio klejenie. Wspomniałem post wyżej, że tym razem biorę na tapetę bardziej ambitny projekty. Jest to Neogotycki kościół z XIII/XIX wieku w Szczecin Dąbiu wyd. Modelik nr 11/02 więc na pewno za jakiś dłuższy czas dział ten zostanie (miejmy nadzieję, bo to mój najbardziej ambitny model ostatnimi czasy) wzbogacony o kolejną galerię modelu architektonicznego.
Pozdrawiam
Co do waloryzacji, jakoś tak nie lubię malować i paćkać, bo i nie mam zdolności- taka raczej finezja drwala. A ta posypka imitująca bluszcz i trawę to już szczyt moich możliwości, swoisty plastyczny onanizm z mojej strony. Lubię czystość w modelach kartonowych i cenię czystość wykonania i choć nie ukrywam, że zazdroszczę innym kolegom modelarzom ich zdolności krycia farbą rzeczy przed chwilą misternie uformowanych, ja pozostanę "gołym" pudełkowcem (na razie oczywiście- bo ostatnimi czasy bardzo się zauroczyłem materiałem modelarskim jakim jest poliestyren a zwłaszcza jego wykorzystaniem np.: tutaj.
Jakbyś spojrzał tutaj bądź tutaj zobaczyłbyś, że nie jesteś sam.
Owszem jest to wstęp do czołgów i okrętów, bo jak już wspominałem jakoś mi nie szło ostatnio klejenie. Wspomniałem post wyżej, że tym razem biorę na tapetę bardziej ambitny projekty. Jest to Neogotycki kościół z XIII/XIX wieku w Szczecin Dąbiu wyd. Modelik nr 11/02 więc na pewno za jakiś dłuższy czas dział ten zostanie (miejmy nadzieję, bo to mój najbardziej ambitny model ostatnimi czasy) wzbogacony o kolejną galerię modelu architektonicznego.
Pozdrawiam