[Relacja] Hiei (Mały Modelarz 1/300) z polistyrenu
Moderatorzy: kartonwork, Tempest, Edmund_Nita
[Relacja] Hiei (Mały Modelarz 1/300) z polistyrenu
Witam w mojej pierwszej relacji na tym forum. Mam na imię Sebastian, lat 25. W młodszych latach kilka modeli kartonowych skleiłem ale żaden nie przetrwał do dziś, a szkoda.
Na początek zajmę się pancernikiem Hiei z Małego Modelarza dla "rozruszania palców". Wycinanki użyję tylko jako gotowe siatki 2D do odrysowania na polistyrenie. Dodam, że ten materiał też jest dla mnie nowością, obejrzałem kilka relacji z udziałem polistyrenu, i muszę przyznać, że w dobrych palcach jest to super tworzywo do robienia naprawdę ładnych modeli.
Ja swój model wykonuję tak:
Pierwszy poziom nadbudówki dziobowej
Brakuje jeszcze kilka elementów, dorobie je jak dojde do 4-5 poziomu, żeby ich przypadkiem nie uszkodzić.
Drugi poziom (część):
I ogólna fotka całości na dzień dzisiejszy:
Na początek zajmę się pancernikiem Hiei z Małego Modelarza dla "rozruszania palców". Wycinanki użyję tylko jako gotowe siatki 2D do odrysowania na polistyrenie. Dodam, że ten materiał też jest dla mnie nowością, obejrzałem kilka relacji z udziałem polistyrenu, i muszę przyznać, że w dobrych palcach jest to super tworzywo do robienia naprawdę ładnych modeli.
Ja swój model wykonuję tak:
Pierwszy poziom nadbudówki dziobowej
Brakuje jeszcze kilka elementów, dorobie je jak dojde do 4-5 poziomu, żeby ich przypadkiem nie uszkodzić.
Drugi poziom (część):
I ogólna fotka całości na dzień dzisiejszy:
Re: [Relacja] Hiei (Mały Modelarz 1/300) z polistyrenu
Hej.
Polistyren jest ciekawym materiałem.
Ale wymaga zmiany sposobu myślenia.
Przynajmniej jednego kibica już masz.
Polistyren jest ciekawym materiałem.
Ale wymaga zmiany sposobu myślenia.
Przynajmniej jednego kibica już masz.
Pozdrowionka
ZzB
..no bo skończyłem zamiatać pierwszą połowę pierwszej płyty...odsapnę nieco... i skończę drugą połowę pierwszej.
ZzB
..no bo skończyłem zamiatać pierwszą połowę pierwszej płyty...odsapnę nieco... i skończę drugą połowę pierwszej.
Witam po krotkiej przerwie.
Do nadbudówki dorobiłem kolejny poziom (nr 3 w wycinance). Nie jest on w całości, brakuje relingów i dwóch żeberek z otworami usztywniających pomost.
Na słupki relingów użyję pręta polistyrenowego o średnicy 0,3mm, na poprzeczki drut średnicy 0,2mm z uwagi na konieczność formowania drutu w łuki,
w pozostałych przypadkach na poziome części relingów zastosuję klej polimerowy(rozciąga się tworząc cieniutkie nitki).
Model maluję farbami akrylowymi firmy GRAART, miałem w domu więc postanowiłem to zużyć. Po odpowiednim rozcieńczeniu z wodą nadają się do
malowania aerografem, trzeba stosować podkład, ponieważ farba słabiutko trzyma się powierzchni plastikowej. Przez pokryciem podkładem lekko przecieram
elementy w celu nadania im chropowatości dla lepszej przyczepności podkladu.
Nie najgorzej się maluje tymi farbkami ale już do nastepnego modelu użyję raczej Humbroli.
A tak to wygląda na dzień dzisiejszy:
Poziom 3 nadbudówki dziobowej
Oraz widok ogólny całości
Kolejna aktualizacja już niedługo, pracuję nad 4 poziomem.
Do następnego, pozdrawiam Seba
Do nadbudówki dorobiłem kolejny poziom (nr 3 w wycinance). Nie jest on w całości, brakuje relingów i dwóch żeberek z otworami usztywniających pomost.
Na słupki relingów użyję pręta polistyrenowego o średnicy 0,3mm, na poprzeczki drut średnicy 0,2mm z uwagi na konieczność formowania drutu w łuki,
w pozostałych przypadkach na poziome części relingów zastosuję klej polimerowy(rozciąga się tworząc cieniutkie nitki).
Model maluję farbami akrylowymi firmy GRAART, miałem w domu więc postanowiłem to zużyć. Po odpowiednim rozcieńczeniu z wodą nadają się do
malowania aerografem, trzeba stosować podkład, ponieważ farba słabiutko trzyma się powierzchni plastikowej. Przez pokryciem podkładem lekko przecieram
elementy w celu nadania im chropowatości dla lepszej przyczepności podkladu.
Nie najgorzej się maluje tymi farbkami ale już do nastepnego modelu użyję raczej Humbroli.
A tak to wygląda na dzień dzisiejszy:
Poziom 3 nadbudówki dziobowej
Oraz widok ogólny całości
Kolejna aktualizacja już niedługo, pracuję nad 4 poziomem.
Do następnego, pozdrawiam Seba
-
- x 266
hei
witam
w pierwszym poście piszesz
"Brakuje jeszcze kilka elementów, dorobie je jak dojde do 4-5 poziomu, żeby ich przypadkiem nie uszkodzić. "
może i się nie znam na tym ale
zaznaczenia to ten sam element więc powinny być jednakowo wklejone -a czy jest?.Na pozostałych fotkach można zobaczyć takie same uchybienia dlatego uważam że niema co uszkodzić tylko trzeba zrobić dobrze(poprawić a najlepiej zrobić nowe) nie wszystkie elementy z wycinanki przeniesione na polistyren będą pasowały trzeba niekiedy zrobić poprawki(w zależności od grubości widać mniej lub więcej)Nie spiesz się dwa razy sprawdzaj a raz klej
to drugi przykład
w pierwszym poście piszesz
"Brakuje jeszcze kilka elementów, dorobie je jak dojde do 4-5 poziomu, żeby ich przypadkiem nie uszkodzić. "
może i się nie znam na tym ale
zaznaczenia to ten sam element więc powinny być jednakowo wklejone -a czy jest?.Na pozostałych fotkach można zobaczyć takie same uchybienia dlatego uważam że niema co uszkodzić tylko trzeba zrobić dobrze(poprawić a najlepiej zrobić nowe) nie wszystkie elementy z wycinanki przeniesione na polistyren będą pasowały trzeba niekiedy zrobić poprawki(w zależności od grubości widać mniej lub więcej)Nie spiesz się dwa razy sprawdzaj a raz klej
to drugi przykład
Ostatnio zmieniony pn mar 18 2013, 17:32 przez sławomir kromer, łącznie zmieniany 2 razy.
W swoim Hiei-u stosowałem wiele uproszczeń, a ty, proszę bardzo, tyle szczegółów. To będzie naprawdę świetny model.
Więcej o mnie
http://kartonwork.pl/forum/viewtopic.php?f=1&t=16055
viewtopic.php?t=16659&postdays=0&postorder=asc&start=0
Profil na facebooku https://www.facebook.com/ModeleZClaasa
Profil na facebooku Modeli Rolniczych https://www.facebook.com/ForumModeleRolnicze
http://kartonwork.pl/forum/viewtopic.php?f=1&t=16055
viewtopic.php?t=16659&postdays=0&postorder=asc&start=0
Profil na facebooku https://www.facebook.com/ModeleZClaasa
Profil na facebooku Modeli Rolniczych https://www.facebook.com/ForumModeleRolnicze
Do Sławomir Kromer
Teraz już wiem , że wymiary nie zawsze pasują. Staram się odrysowywać jak najdokładniej ale od następnego poziomu będę wymiary "ściągał" i przenosił na polistyren, rysując nowe części.
Myślałem nad drukowaniem ale arkusz jest trochę mniejszy od formatu A4 więc nie wszystko by mi się wydrukowało z danego skanu arkusza. Poza tym raczej tusz by się rozmazywał.
Jeżeli się uda to poprawię, bo po przyjrzeniu się zdjęciom widać to okrutnie, w rzeczywistości też.
Teraz już wiem , że wymiary nie zawsze pasują. Staram się odrysowywać jak najdokładniej ale od następnego poziomu będę wymiary "ściągał" i przenosił na polistyren, rysując nowe części.
Myślałem nad drukowaniem ale arkusz jest trochę mniejszy od formatu A4 więc nie wszystko by mi się wydrukowało z danego skanu arkusza. Poza tym raczej tusz by się rozmazywał.
Jeżeli się uda to poprawię, bo po przyjrzeniu się zdjęciom widać to okrutnie, w rzeczywistości też.
Posłuchaj rad Tomasza, bo chłopina wie co mówi.
Mi natomiast rzuca się w oczy duże niedbalstwo nie tylko w łączeniu elementów, ich klejeniu i malowania, ale przede wszystkim wycinaniu. Patrząc na Twoje zdjęcia, [które są słabej jakości, ale nad tym można popracować], odnoszę wrażenie, że więcej można wycisnąć z kartonu... Obyś nie porwał się z motyką na słońce. A polistyren wręcz wymusza perfekcję w wycinaniu, dopasowaniu i szlifowaniu, bo niestety, po nałożeniu farby, nic nie ukryjesz.
Jak na razie: słabo...
Mimo wszystko powodzenia i obyś dotrwał do końca.
Mi natomiast rzuca się w oczy duże niedbalstwo nie tylko w łączeniu elementów, ich klejeniu i malowania, ale przede wszystkim wycinaniu. Patrząc na Twoje zdjęcia, [które są słabej jakości, ale nad tym można popracować], odnoszę wrażenie, że więcej można wycisnąć z kartonu... Obyś nie porwał się z motyką na słońce. A polistyren wręcz wymusza perfekcję w wycinaniu, dopasowaniu i szlifowaniu, bo niestety, po nałożeniu farby, nic nie ukryjesz.
Jak na razie: słabo...
Mimo wszystko powodzenia i obyś dotrwał do końca.
ViruS pisze:Odnośnie szpachlowania polistyrenu, czym to robić? Są jakieś szpachlówki do plastiku?
kosztuje kilka złotych, szybko schnie i jak na moje do polistyrenu idealna
Diament powstaje w wysokiej temperaturze
i wysokim ciśnieniu ;)
-------------------------------------------------
ORP Piorun (422) 1:50 R/C ORP Groźny (351) 1:50 R/C Kuter KP-174 1:50 R/C
ORP Sokół (294) 1:100 Kuter rakietowy projektu 183R "Komar" 1:100
i wysokim ciśnieniu ;)
-------------------------------------------------
ORP Piorun (422) 1:50 R/C ORP Groźny (351) 1:50 R/C Kuter KP-174 1:50 R/C
ORP Sokół (294) 1:100 Kuter rakietowy projektu 183R "Komar" 1:100