[R] GM C15TA mój pierwszy model z wydawnictwa WAK
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
[R] GM C15TA mój pierwszy model z wydawnictwa WAK
Witam, po Szczecińskim Paprykarzu wróciłem z dwoma nowymi zakupionymi modelami no bo jak by inaczej miało być :P Jeden od razu pójdzie pod nóż, będzie sklejany na zmianę z USS Misouri i jest to GM C15TA z wydawnictwa WAK, natomiast drugi dopiero jak zakończę wszystkie rozpoczęte projekty ;)
Tak prezentują się oba modele:
Ale skupmy się na tym z którego będę prowadził relację i jest to oczywiście tytułowy GM C15TA:
Pojazd powstał w wyniku pozytywnych doświadczeń z amerykańskim samochodem opancerzonym M3 Scout Car. GM C15TA zbudowano na bazie standardowego terenowego samochodu ciężarowego Chevrolet C15 (15-cwt), czyli samochodu ciężarowego o ładowności 750 kg, produkowanego przez General Motors of Canada. Prototyp powstał w roku 1943. W latach 1943-1944 wyprodukowano 3961 sztuk. Pojazd był wykorzystywany jako transporter do przewozu piechoty, zaopatrzenia i amunicji. Istniała też wersja medyczna – pancerny ambulans. Powstał również prototyp pojazdu dla oficerów sztabu. GM C15TA nie posiadał stałego uzbrojenie, istniała jednak możliwość zamontowania 1 karabinu przeciwpancernego Boys kalibru 13,97 mm, rkm-u Bren kalibru 7,7 mm lub moździerza.
GM C15TA znalazł się na wyposażeniu wojsk brytyjskich i kanadyjskich często zastępując M3 Scout Car. Transportery te były również w niewielkich ilościach na wyposażeniu PSZ. Dysponowały nimi przede wszystkim oddziały 2 Korpusu m.in. 15 Pułk Ułanów Poznańskich oraz 2 Armijna Grupa Artylerii. Po wojnie C15TA znalazły się na wyposażeniu wojsk Danii, Belgii, Holandii, Portugalii, Włoch oraz niektórych państw na Bliskim Wschodzie.
Dwa przykładowe arkusze z wycinanki ;)
Pierwsze elementy ramy już posklejane model według mnie zapowiada się bardzo ciekawie
Zapraszam do śledzenia relacji i wyrażania swoich opinii ;)
Tak prezentują się oba modele:
Ale skupmy się na tym z którego będę prowadził relację i jest to oczywiście tytułowy GM C15TA:
Pojazd powstał w wyniku pozytywnych doświadczeń z amerykańskim samochodem opancerzonym M3 Scout Car. GM C15TA zbudowano na bazie standardowego terenowego samochodu ciężarowego Chevrolet C15 (15-cwt), czyli samochodu ciężarowego o ładowności 750 kg, produkowanego przez General Motors of Canada. Prototyp powstał w roku 1943. W latach 1943-1944 wyprodukowano 3961 sztuk. Pojazd był wykorzystywany jako transporter do przewozu piechoty, zaopatrzenia i amunicji. Istniała też wersja medyczna – pancerny ambulans. Powstał również prototyp pojazdu dla oficerów sztabu. GM C15TA nie posiadał stałego uzbrojenie, istniała jednak możliwość zamontowania 1 karabinu przeciwpancernego Boys kalibru 13,97 mm, rkm-u Bren kalibru 7,7 mm lub moździerza.
GM C15TA znalazł się na wyposażeniu wojsk brytyjskich i kanadyjskich często zastępując M3 Scout Car. Transportery te były również w niewielkich ilościach na wyposażeniu PSZ. Dysponowały nimi przede wszystkim oddziały 2 Korpusu m.in. 15 Pułk Ułanów Poznańskich oraz 2 Armijna Grupa Artylerii. Po wojnie C15TA znalazły się na wyposażeniu wojsk Danii, Belgii, Holandii, Portugalii, Włoch oraz niektórych państw na Bliskim Wschodzie.
Dwa przykładowe arkusze z wycinanki ;)
Pierwsze elementy ramy już posklejane model według mnie zapowiada się bardzo ciekawie
Zapraszam do śledzenia relacji i wyrażania swoich opinii ;)
- Winston_Wolf
- Kontakt:
- Mariusz Kita
Jak na razie wszystko idzie w miarę dobrze ;)
Od ostatniego dodanego zdjęcia trochę czasu minęło, ale nie było czym zrobić zdjęć. Ale aparat pożyczony od dziewczyny pozwolił na wykonanie zdjęć i tak to wszystko wygląda na dziś, trochę poskubałem przy pace, i pojawiła się podłoga kabiny no i ławeczka
Teraz zabrałem się za front z oknami oraz drzwiami prawej strony:
A w między czasie powstają elementy zawieszenia ;)
na dziś to tyle, po długim weekendzie pojawią sie kolejne zdjęcia ;)
Teraz zabrałem się za front z oknami oraz drzwiami prawej strony:
A w między czasie powstają elementy zawieszenia ;)
na dziś to tyle, po długim weekendzie pojawią sie kolejne zdjęcia ;)