[R]koniec Coś z kolebki kolei - Duchess of Sutherland - 1:45

wszystko o modelach kartonowych

Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
MMC1964

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: MMC1964 »

Witam,
mimo porannych dywagacji prowadzonych w "officach" na wydziałach praca trwała i zmontowano co nieco. Jak to wygląda można zobaczyć poniżej.
Na "desk-ach" rysują się pomosty, budka maszynisty i takie tam inne drobne... :chytry:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Pozdrawiam
Mirek
Myślę, że w realu mamy wystarczającą ilość rywalizacji i pogoni za wszystkim. Spędźmy tutaj czas miło na pogawędkach o tym co robimy.
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
MMC1964

Witam,
Po kilkudniowej przerwie, w trakcie której został wykonany serwis jednośladowego sprzętu ułatwiającego poruszanie się a także odreagowywanie stresów tudzież zażywanie adrenaliny wykonano pomosty obok kotła.
W rzeczywistej lokomotywie są one jednym z elementów usztywniających cały parowóz.
Było trochę problemów z wydrukiem, drukarka "wypluła" pomosty o 3 mm za krótkie. Nie sprawdziłem długości (przecież podczas uruchamiania drukarki robiłem testy odwzorowywania długości :chytry: ) skleiłem wszystko i podczas przymierzania do ostoi okazało się..:diabel: no właśnie!
Na fotce widać te niedoszłe elementy.. Obrazek
wykonano trochę armatury wewnątrz ostoi - jakoś nie jestem ortodoksem w materii robienia elementów, które i tak później nie będą widoczne. Tak mam.
To jeszcze dwa ujęcia podestów.
Obrazek Obrazek.
Zdjęcia są co najmniej średnie ale bardzo ciężko jest je "wyciągnąć"przy tej kolorystyce (czerń) Próbowałem je polepszyć ale efekt i tak jest taki sobie.
Idą prace z kotłem, wiatrownicami.
Obrazek Obrazek.
Jakim wspaniałym materiałem jest karton, drzwi dymnicy powstały przez sklejenie krążków kartonu klejem BCG i wygładzeniem ich.
Obrazek.
Nie użyłem do nich papieru czy innego środka ściernego.

Pozdrawiam Mirek
Myślę, że w realu mamy wystarczającą ilość rywalizacji i pogoni za wszystkim. Spędźmy tutaj czas miło na pogawędkach o tym co robimy.
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Heinrich Kosmala
x 170

Post autor: Heinrich Kosmala »

MMC1964 pisze: Nie użyłem do nich papieru czy innego środka ściernego.
No to czym "wygładziłeś"?
Pozdrawiam
Henryk

moje modele
Awatar użytkownika
januszmk

Post autor: januszmk »

W takim razie rzucam rękawicę i czeka m na odpowiedź - jak wykonano drzwi dymnicy i uzyskano takie wypukłości nie używając szpachlówki oraz papieru ściernego ? ;-) Jakkolwiek to zrobiłeś ,wyszło perfekcyjnie.
Awatar użytkownika
MMC1964

Witam,
proszę bardzo szanownych kolegów:
idea wykonania:
Obrazek

i narzędzia użyte przy realizacji (rąk nie fotografowałem bo doszedłem do wniosku, że są niefotogeniczne)
Obrazek
Oczywiście należy dodać, że to co jest wadą przy stosowaniu BCG (w większości przypadków) tutaj ma kluczowe znaczenie. Klej BCG jak zapewne wszyscy wiedzą zmiękcza i sprawia, że papier staje się elastyczny lub wręcz plastyczny. W pewnym zakresie można go ściskać i rozciągać. Tutaj karton Canson pozwolił na uzyskanie takiej wypukłości.
Uszkodzenie powierzchi pod napisem spowodowałem :oops: dotknięciem palucha z klejem w momencie gdy karton był mocno nasączony.

Pozdrawiam
Mirek
Obrazek Obrazek Obrazek
klint
x 158

Post autor: klint »

Witam.
Chociaz to nie moja skala, ale model wykonany bardzo fajnie i profesjonalnie. Rosnie nam rzesz kolejarzy, oby tak dalej.

Pozdrawiam Piotr.
Awatar użytkownika
MMC1964

Witam,
Klint, dziękuję za miłe słowa. Myślę, że rzesza kolejarzy jest całkiem spora, gdybyż oni chcieli pokazać co mają sklejone albo co robią...

A teraz wypadałoby coś pokazać. Że się coś dzieje a nie tylko :okularnik: .
Ostatnio było trochę pracy typu :pisze:
Ale:
przygotowano tył kotła
Obrazek
Zmontowano i pomalowano dymnicę
Obrazek
Jakby jednym ciągiem poszły także wiatrownice
Obrazek
Nie mogłem się oprzeć aby to co powstało nie poukładać prowizorycznie w coś na kształt lokomotywy :haha:
Obrazek Obrazek Obrazek

W chwili obecnej to tyle, :papa:
Pozdrawiam
Mirek
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
MMC1964

Witam,
wykonano kociołek, "nałożono izolację termiczną :mrgreen:"i poszyto "błyszcząco pomalowaną" blachą :zeby:".
Tak to teraz wygląda.
Obrazek
trwają prace :cisza: nad "siedzibą" najważniejszych dla ruchu pociągu ludzików.

Podglądnięte na prototypowni:
Obrazek

Jak zostawało się maszynistą czy wcześniej palaczem można obejrzeć tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=5SEicpqdumI

Pozdrawiam
Mirek
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
MMC1964

Witam,
po dłuższej nieobecności należałoby pokazać coś niecoś a tu niezbyt dużo powstało.
Wykonano rury zasypowe dla piasku oraz hm, "centralny"? :roll: system olejowo-smarowy.
Obrazek Obrazek

System piasecznicz jest trochę inny niż w lokomotywach proweniencji niemieckiej. W tej lokomotywie jak i w wielu innych angielskich parowozach zbiorniki są umieszczone wewnątrz ostoi a tylko rury z korkami wystają ponad pomosty.
Co ciekawe w angielskim "mokrym" klimacie te urządzenia odgrywały ogromną rolę, tym bardziej, że linie kolejowe wielokrotnie "wiły" się pośród wzgórz z licznymi podjazdami.
Podjazd i mokre szyny, he, he, :diabel: to i efekty jak na filmie:
https://www.youtube.com/watch?v=NObojbTXiaY

pozdrawiam
Mirek
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
januszmk

Post autor: januszmk »

Całość zaczyna nabierać kształtu .Podoba mi się kolor jakim pomalowany jest kocioł oraz tabliczka z nazwą parowozu Może jakieś szczegóły jak to zostało wykonane ? Co do załączonego filmu to stwierdzam ,że o trzy wagonu za dużo na haku ;-) Pozdrawiam Janusz
ODPOWIEDZ