Kraza po raz pierwszy zobaczyłem na żywo na zlocie militariów w Bielsku Białej w 2010. Zrobił na mnie wrażenie jego rozmiar. Na jesień tego roku znalazłem info, że wydawnictwo RENOVA ma ten model w swojej ofercie, więc czym prędzej go zakupiłem wraz z kołami wyciętymi laserem w GPM. Model zacząłem w 2011 od kół, jako odskocznia od remontu mieszkania, aby choć na chwilę nie czytać i myśleć o elektryce, hydraulice, itd. Kto przeżył remont we własnym zakresie ten wie:). Na dobre model zacząłem kleić rok później już we własnym mieszkaniu.
Kleiło się go bardzo dobrze, choć miałem problem z wyprofilowaniem układu wydechowego, ciągle coś nie pasowało. Dach zrobiony jak w zakładzie blacharskim u pana Czesia czyli duużo szpachli i szlifowanie. Powodowało to też opóźnienie, ponieważ szpachlowania, schnięcie, szlifowanie pochłaniało masę czasu. No i malowanie aerografem, czego uczyłem się na tym modelu. Plandekę wykonałem z chusteczki higienicznej, choć przy następnym modelu rozważę papier japoński. Kolejnym trudnym punktem były reflektory. Długo nie miałem pomysłu na nie, ale przekopanie kilku forum przyniosło rozwiązanie. Odbłyśniki z foremek aluminiowych, żarówka to kulka z naboju do pióra, a klosz to opakowanie po witaminie B. Kabina uproszczona, bez otwieranych drzwi.
A teraz zapraszam do galerii.
*[Galeria/Samochód] KRAZ 255B, wydawnictwo RENOVA MODEL 1:25
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
*[Galeria/Samochód] KRAZ 255B, wydawnictwo RENOVA MODEL 1:25
w trakcie: SM 03
gotowe: CWS T-1; ISU-122; Jagdpanzer IV Ausf.F; Leopard A4; Mercedes Benz L 3000; Mk.VIII-CROMWELL IV, PzKpfw II Ausf.C; PzKpfw III Ausf.M; PzKpfw V Panthera Ausf.G; PzKpfw VI Tiger I; SdKfz 7-2; SdKfz 234-2 PUMA; SG-122; Sturmgeschutz IV (SdKfz 163); Mazur D-350; T-28
KRAZ 255B; T-70; 4TP; Px 29; T-34
gotowe: CWS T-1; ISU-122; Jagdpanzer IV Ausf.F; Leopard A4; Mercedes Benz L 3000; Mk.VIII-CROMWELL IV, PzKpfw II Ausf.C; PzKpfw III Ausf.M; PzKpfw V Panthera Ausf.G; PzKpfw VI Tiger I; SdKfz 7-2; SdKfz 234-2 PUMA; SG-122; Sturmgeschutz IV (SdKfz 163); Mazur D-350; T-28
- Sklejacz Maciej
- x 114
Pełen szacun, bardzo solidna robota, jest co podziwiać.
obecnie zamrożony:Iskander M (MZKT 79300 Astrolog)
już po: ORP Krakowiak, T-72M, Opel Blitz 3,6S, SdKfz 233.
już po: ORP Krakowiak, T-72M, Opel Blitz 3,6S, SdKfz 233.
Piękny, naprawdę piękny!!!
Mam tylko małą uwagę jeśli chodzi o plandekę. Wiem, że w wycinance kształt plandeki przy linkach mocujących jest "falisty" (udający naciągnięcie plandeki), ale myślę, że naturalniej wyglądałoby gdybyś wyciął tą chusteczkę prosto, a przynajmniej takie jest moje zdanie.
Jeszcze raz gratuluję pięknego wykonania.
Pozdrawiam Serdecznie.
Mam tylko małą uwagę jeśli chodzi o plandekę. Wiem, że w wycinance kształt plandeki przy linkach mocujących jest "falisty" (udający naciągnięcie plandeki), ale myślę, że naturalniej wyglądałoby gdybyś wyciął tą chusteczkę prosto, a przynajmniej takie jest moje zdanie.
Jeszcze raz gratuluję pięknego wykonania.
Pozdrawiam Serdecznie.
Moje relacje:
www.kartonwork.pl/forum/viewtopic.php?t=(XXXXX)
UKOŃCZONE:
Przyczepa PN 1,5 (8691); Schienenwolf (15903); H.L. Hunley (12780); Katapulta (12916); T-24 (13216); TKW (14149); Kapliczka (14675); Ł-34
W BUDOWIE:
P. Kolei Wilanowskiej; BM-13 "Katiusza"
www.kartonwork.pl/forum/viewtopic.php?t=(XXXXX)
UKOŃCZONE:
Przyczepa PN 1,5 (8691); Schienenwolf (15903); H.L. Hunley (12780); Katapulta (12916); T-24 (13216); TKW (14149); Kapliczka (14675); Ł-34
W BUDOWIE:
P. Kolei Wilanowskiej; BM-13 "Katiusza"
tommy-79
Krazy są imponujące. Ładny model. Gratuluję.
Plandeka, jak sam zauważyłeś, odstaje od reszty – nie układa się i jest za bardzo „zmięta”.
Ładne opony.
Malowałeś emalią olejną?
Wg mnie za słabo rozcieńczyłeś farbę i psikałeś za dużym ciśnieniem i/lub z za dużej odległości od modelu. W efekcie farba wysychała zanim pokryła model – stąd chropowata faktura. Ponadto zbyt matowa – szkoda że nie psiknąłeś delikatnie sidoluxem na koniec.
Pzdr Grzegorz
Krazy są imponujące. Ładny model. Gratuluję.
Plandeka, jak sam zauważyłeś, odstaje od reszty – nie układa się i jest za bardzo „zmięta”.
Ładne opony.
Malowałeś emalią olejną?
Wg mnie za słabo rozcieńczyłeś farbę i psikałeś za dużym ciśnieniem i/lub z za dużej odległości od modelu. W efekcie farba wysychała zanim pokryła model – stąd chropowata faktura. Ponadto zbyt matowa – szkoda że nie psiknąłeś delikatnie sidoluxem na koniec.
Pzdr Grzegorz
gk
Malowałem Humbrolem. Będę pamiętał, aby przy kolejnym modelu poeksperymentować z farbę i ciśnieniem.
Malowałem Humbrolem. Będę pamiętał, aby przy kolejnym modelu poeksperymentować z farbę i ciśnieniem.
w trakcie: SM 03