GRAC: STAR 28/29 ciężarówka - moje zmagania [KONIEC]
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
-
- x 8
Dobra robota Mam jednak malutkie pytanko: dlaczego dach z przodu przybrał nieco dziwne kształt?
http://audiovis.nac.gov.pl/obraz/154704/
http://audiovis.nac.gov.pl/obraz/154704/
Więc, przyznając się bez bicia "kierowniku" do ukształtowania dachu podchodziłem kilka razy i za każdym kończyło się fiaskiem. Więc ostatecznie został taki jaki jest, bardzo mijając się z oryginałem ale za to, może przy następnym modelu będzie prościej z dachem Dodam jeszcze tylko tyle, że za wszelką cenę chciałem zachować "rynienki" przy dachu i to też po części mnie zgubiło, dając efekt pionowego zagięcia, a nie delikatnego spadu tak jak w oryginale.
Obecnie trwają pracę nad podstawą tylnej skrzyni...
Obecnie trwają pracę nad podstawą tylnej skrzyni...
"Jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu, oznaką czego jest puste biurko?"
Albert Einstein
Albert Einstein
Był zajączek, były święta... zajączek przyniósł sprężarkę do aerografu i trochę wolnego czasu na wypróbowanie
Niektóre elementy udało się wykonać wcześniej, inne nie, ale ogólnie coś się ruszyło. Prace nadal trwają nad skrzynią ładunkową:
Wreszcie wymarzona próba nowego nabytku i... lakiernik zapomniał o zakupie lakieru. Widać efekty.
Nowy nabytek to kompresor AS-186
Niektóre elementy udało się wykonać wcześniej, inne nie, ale ogólnie coś się ruszyło. Prace nadal trwają nad skrzynią ładunkową:
Wreszcie wymarzona próba nowego nabytku i... lakiernik zapomniał o zakupie lakieru. Widać efekty.
Nowy nabytek to kompresor AS-186
"Jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu, oznaką czego jest puste biurko?"
Albert Einstein
Albert Einstein
Świat się robi coraz bardziej tolerancyjny, więc może nie będzie tak źle...
coś końca nie widać z tą skrzynią ładunkową.
Przechodzimy do sedna, po wieloletnim używaniu pojazdu...
A może on wyglądać inaczej, czekam na podpowiedzi i sugestie.
coś końca nie widać z tą skrzynią ładunkową.
Przechodzimy do sedna, po wieloletnim używaniu pojazdu...
A może on wyglądać inaczej, czekam na podpowiedzi i sugestie.
Albert Einstein
Albert Einstein
Cześć GRAC.
Ładne i szczegółowe podwozie. Chciałeś sugestii? Oto moje.
1. Całość jest nawet fajnie upylona, a nawet zapiaszczona, ale oglądając zdjęcia odnoszę wrażenie, że wszystko jest jednolite kolorystycznie, ciut płaskie. A przecież elementy podwozia są różnie malowane, inaczej się brudzą (rama, resory, opony...) Możliwe, że są tam różne odcienie ale na ostatniej serii zdjęć tego nie widzę. Sugestia -> może pomyśleć nad podkolorowaniem bezbarwnym lakierem zabarwionym lekko odpowiednim odcieniem wybranych elementów. Chodzi tutaj o uzyskanie nie farbki kryjącej, ale transparentnej.
2. Podwozie jest matowe, całe. Ale są w prawdziwym podwoziu miejsca tłuste, nasmarowane jak elementy ruchome wału korbowego, skrzyni biegów, zawiasy resorów itd. Sugestia -> może maznąć lekko te miejsca czarną farbką lub jakimś miksem farb udającym smarowidło (delikatnie), a następnie te same miejsca błyszczącym lakierem bezbarwnym. Uzyskasz zróżnicowanie odbicia światła i iluzję tłustych/smarowanych/mokrych części. Będzie bardziej "trójwymiarowo". Może być nawet sam lakier błyszczący - kolory i tak "pogłębią" się w tym miejscu.
To na tyle sugestii Fajny ten Twój truck.
Pozdrawiam!
Ładne i szczegółowe podwozie. Chciałeś sugestii? Oto moje.
1. Całość jest nawet fajnie upylona, a nawet zapiaszczona, ale oglądając zdjęcia odnoszę wrażenie, że wszystko jest jednolite kolorystycznie, ciut płaskie. A przecież elementy podwozia są różnie malowane, inaczej się brudzą (rama, resory, opony...) Możliwe, że są tam różne odcienie ale na ostatniej serii zdjęć tego nie widzę. Sugestia -> może pomyśleć nad podkolorowaniem bezbarwnym lakierem zabarwionym lekko odpowiednim odcieniem wybranych elementów. Chodzi tutaj o uzyskanie nie farbki kryjącej, ale transparentnej.
2. Podwozie jest matowe, całe. Ale są w prawdziwym podwoziu miejsca tłuste, nasmarowane jak elementy ruchome wału korbowego, skrzyni biegów, zawiasy resorów itd. Sugestia -> może maznąć lekko te miejsca czarną farbką lub jakimś miksem farb udającym smarowidło (delikatnie), a następnie te same miejsca błyszczącym lakierem bezbarwnym. Uzyskasz zróżnicowanie odbicia światła i iluzję tłustych/smarowanych/mokrych części. Będzie bardziej "trójwymiarowo". Może być nawet sam lakier błyszczący - kolory i tak "pogłębią" się w tym miejscu.
To na tyle sugestii Fajny ten Twój truck.
Pozdrawiam!
W końcu trochę wolnego czasu, praca nad budową garażu w skali 1:1 pochłania więcej czasu i sił, ale skupmy się nad tym co ważne . Prawdę mówiąc prace nad modelem w wolnych chwilach się posuwały... dwa kroki w tył jeden do przodu .
Jeśli chodzi o brudzenie to masz rację "jacob", trochę to "płaskie", po lakierowaniu wygląda lepiej ale to jeszcze nie to. Starałem się wyróżnić elementy nasmarowane np. kardany, ale z efektów nie jestem do końca zadowolony . Prawdę mówiąc zrobić realistyczne brudne, zaolejone miejsca jest ciężko, przynajmniej dla mnie jak na razie. Macie dużo racji co do głębi barwy zaolejonego miejsca jak i jego połysku.
Ostatnie osiągnięcia
Jak i wciąż będąca w budowie skrzynia ładunkowa, czeka właściwie już oklejona na malowanie. Kilka udziwnień .
A to na koniec...
PS. brak pomysłu, koncepcji na wykonanie rur doprowadzających powietrze z filtra, jakieś pomysły?
Jeśli chodzi o brudzenie to masz rację "jacob", trochę to "płaskie", po lakierowaniu wygląda lepiej ale to jeszcze nie to. Starałem się wyróżnić elementy nasmarowane np. kardany, ale z efektów nie jestem do końca zadowolony . Prawdę mówiąc zrobić realistyczne brudne, zaolejone miejsca jest ciężko, przynajmniej dla mnie jak na razie. Macie dużo racji co do głębi barwy zaolejonego miejsca jak i jego połysku.
Ostatnie osiągnięcia
Jak i wciąż będąca w budowie skrzynia ładunkowa, czeka właściwie już oklejona na malowanie. Kilka udziwnień .
A to na koniec...
PS. brak pomysłu, koncepcji na wykonanie rur doprowadzających powietrze z filtra, jakieś pomysły?
Albert Einstein
Albert Einstein