[R/G]Katedra Notre Dame de Reims
Moderatorzy: kartonwork, Rafal N.
Dzisiaj coś na temat dzwonnic Naszej Pani w Reims, ponieważ postanowiłem wszystkie otwory wycinać to nagle okazało się że wnętrze dzwonnic jest puste i to widać, a przecież jak są dzwonnice to i dzwony powinny w nich być.
Teraz kiedy dzwonnice mają już dzwony przyszedł czas na przerobione części wież, co do których przeznaczenia mogę się tylko domyślać, że służą do wpuszczania z góry dzwonów.
Byłby to jeden duży i cztery małe, ale czy tak jest w istocie, nie mam pojęcia.
Na tą chwilę znalazłem tylko informacje na temat dzwonów Paryskiej Naszej Pani, której zwieńczenie dzwonnic jest zupełnie inne.
W moim modelu jest po trzy dzwony, a i tak słabo to widać z zewnątrz mimo ażurowej konstrukcji wież.
Na dziś tyle cdn
Teraz kiedy dzwonnice mają już dzwony przyszedł czas na przerobione części wież, co do których przeznaczenia mogę się tylko domyślać, że służą do wpuszczania z góry dzwonów.
Byłby to jeden duży i cztery małe, ale czy tak jest w istocie, nie mam pojęcia.
Na tą chwilę znalazłem tylko informacje na temat dzwonów Paryskiej Naszej Pani, której zwieńczenie dzwonnic jest zupełnie inne.
W moim modelu jest po trzy dzwony, a i tak słabo to widać z zewnątrz mimo ażurowej konstrukcji wież.
Na dziś tyle cdn
Pozdrawiam kartoniarzy.
ciąg dalszy relacji z placu budowy w Reims
Dookoła attyki nad prezbiterium są takie ozdoby w postaci ptaków, a niżej zwierząt, w wycinance nie ma ich ja jednak podjąłem temat i zrobiłem chwilowo ptaki
Tutaj wrzucam też rozpiskę nazw poszczególnych elementów architektury bo robię pinakle i filary przyporowe na których są takie jakby kapliczki z rzeźbami aniołów, kolumienki kapliczek wzmacniam kartonem 1.5x1.5mm aby były sztywniejsze, łęki przyporowe też wzmacniam kartonem sposób wykonania na zdjęciach
a tak wygląda gotowy zamontowany filar
założyłem już instalację oświetleniową, specjalnie doświetliłem prezbiterium
W opisie modelu znalazłem taką ciekawostkę
to rysunek zaprojektowanej pierwotnie katedry, tak miała wyglądać
Wieże, 81 m wysokości (ok. 267 stóp), były pierwotnie zaprojektowane do wysokości 120 m (około 394 ft).Wieża południowa posiada tylko dwa wielkie dzwony; jeden z nich, o nazwie "Charlotte" zbudowany przez Karola de Guise w 1570 roku, waży ponad 10.000 kg (około 11 ton).
Niesamowity rozmach jak na średniowiecze
To na razie tyle
Dookoła attyki nad prezbiterium są takie ozdoby w postaci ptaków, a niżej zwierząt, w wycinance nie ma ich ja jednak podjąłem temat i zrobiłem chwilowo ptaki
Tutaj wrzucam też rozpiskę nazw poszczególnych elementów architektury bo robię pinakle i filary przyporowe na których są takie jakby kapliczki z rzeźbami aniołów, kolumienki kapliczek wzmacniam kartonem 1.5x1.5mm aby były sztywniejsze, łęki przyporowe też wzmacniam kartonem sposób wykonania na zdjęciach
a tak wygląda gotowy zamontowany filar
założyłem już instalację oświetleniową, specjalnie doświetliłem prezbiterium
W opisie modelu znalazłem taką ciekawostkę
to rysunek zaprojektowanej pierwotnie katedry, tak miała wyglądać
Wieże, 81 m wysokości (ok. 267 stóp), były pierwotnie zaprojektowane do wysokości 120 m (około 394 ft).Wieża południowa posiada tylko dwa wielkie dzwony; jeden z nich, o nazwie "Charlotte" zbudowany przez Karola de Guise w 1570 roku, waży ponad 10.000 kg (około 11 ton).
Niesamowity rozmach jak na średniowiecze
To na razie tyle
Pozdrawiam kartoniarzy.
Sporo godzin spędziłem przy waloryzacji wieżyczki nad prezbiterium
i teraz wygląda tak:
a tak to jest w wycinance
kolumienki (te szersze) są wzmocnione od środka drutem w izolacji z kabla do sieci internetowej, dzięki temu całość jest odpowiednio sztywna, w górnej części jest korona z lilii wycięta ze skopiowanej części, pod spodem rzeźby też wycięte z kopii, tylko barierki są nie waloryzowane, chociaż mocniej zarysowane białe kratownice, no i oczywiście barierki są doklejone do poszerzonej podstawy zgodnie z oryginałem. Wyszło jako tako, ale patrząc bez szkła powiększającego wygląda dobrze (w moim przekonaniu)
Do gwiazdki wszystko powinno być gotowe
i teraz wygląda tak:
a tak to jest w wycinance
kolumienki (te szersze) są wzmocnione od środka drutem w izolacji z kabla do sieci internetowej, dzięki temu całość jest odpowiednio sztywna, w górnej części jest korona z lilii wycięta ze skopiowanej części, pod spodem rzeźby też wycięte z kopii, tylko barierki są nie waloryzowane, chociaż mocniej zarysowane białe kratownice, no i oczywiście barierki są doklejone do poszerzonej podstawy zgodnie z oryginałem. Wyszło jako tako, ale patrząc bez szkła powiększającego wygląda dobrze (w moim przekonaniu)
Do gwiazdki wszystko powinno być gotowe
Ostatnio zmieniony śr lis 19 2014, 14:38 przez chochlik, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam kartoniarzy.
tramta dram tramta dram
grają królewskie fanfary na zakończenie budowy modelu katedry królów Francji w Reims pod nazwą "Nasza Pani" (franc.Notre Dame)
Budowałem ją równo 2 mies, a prawdziwą budowano od 1211 do 1300.
Posiłkowałem się zdjęciami prawdziwej co skutkowało waloryzowaniem modelu, mam nadzieję będzie się to podobać oglądaczom
Zdjęcia robiłem przy różnym oświetleniu, sztucznym oczywiście bo słońca nie widać niżej link do przeglądarki automatycznej.
http://s324.photobucket.com/user/chochl ... ms-Galeria
Pozostała mi do wykonania gablota z pleksi i obrzeża podstawy, ale to już drobnostka, zresztą elementy mam już przygotowane
grają królewskie fanfary na zakończenie budowy modelu katedry królów Francji w Reims pod nazwą "Nasza Pani" (franc.Notre Dame)
Budowałem ją równo 2 mies, a prawdziwą budowano od 1211 do 1300.
Posiłkowałem się zdjęciami prawdziwej co skutkowało waloryzowaniem modelu, mam nadzieję będzie się to podobać oglądaczom
Zdjęcia robiłem przy różnym oświetleniu, sztucznym oczywiście bo słońca nie widać niżej link do przeglądarki automatycznej.
http://s324.photobucket.com/user/chochl ... ms-Galeria
Pozostała mi do wykonania gablota z pleksi i obrzeża podstawy, ale to już drobnostka, zresztą elementy mam już przygotowane
Pozdrawiam kartoniarzy.
- Heinrich Kosmala
- x 170
Ja próbowałem ( w pełnej nieświaomości istnieniai innej folii ) drukowac na takiej z której sie robi wytłoczki do kabin . Więc nie miało znaczenia z której strony drukuję. Przy druku atramentowym złaziło jak pisałem a przy próbie na laserowej o mało nie zepsułem sprzętu w pracy )) ( nagrzana folia prawie spłynęła po wałku . Na szczęście udało mi sie ja wyciagnąć w kawalku.