Witam.
Zapraszam do obejrzenia galerii szybu ,, Artur ” kopalni ,, Jan Kanty ” z Jaworzna. Model powstał na potrzeby ekspozycji w Muzeum Miasta Jaworzna. Pozwolę sobie najpierw na krótki rys historyczny kopalni a następnie napiszę o modelu.
,, Artur ” był głównym szybem kopalni KWK ,, Jan Kanty ”umieszczonym na polu górniczym Barbara. Miał on umożliwić eksploatację pokładów Niedzieliska I i Niedzieliska II.
Szyb zawdzięczał swoje imię profesorowi Arturowi Benisowi, który zaangażowany był w powstanie kopalni. Konstrukcja wieży początkowo była drewniana, gdyż źle oszacowano wielkość złóż ( tylko na 20 lat eksploatacji ) i spółka zdecydowała że drewno będzie adekwatnym budulcem. Dopiero po pożarze w styczniu 1945r zmieniono ją na stalową, pochodzącą z szybu "Mariusz" likwidowanej kopalni Flora w Dąbrowie Górniczej.
"Artur" posiadał bezpośrednie połączenie z chodnikiem głównym w pokładzie 303 na poziomie 52m. W rejonie podszybia znajdowały się przekopy do szybu "Jan" oraz na poziom 130m w rejon szybu "Leopold". Dochodziła tutaj także upadowa zapewniająca komunikację pieszą. Była to niewątpliwie konstrukcja piękna i ciekawa trochę szkoda że oprócz budynku administracyjnego do naszych czasów nic nie zostało. Model został wykonany w skali 1:50 i powstał na podstawie dostępnych zdjęć gdyż żadna dokumentacja rysunkowa ,, Artura ” nie dotrwała do naszych czasów. Materiały jakich głównie używałem to przede wszystkim karton jako baza oraz fornir i listwy sosnowe i balsowe, poza tym farby Talensa i trochę modelarskich śmieci na upiększenie całości.Model jest znacznie uproszczony gdyż specyfika wystawy nie wymaga tak dużej dokładności. Rysunki zestawieniowe i skalowanie wykonał Pan Marek Żak w sprawach kolejowo, transportowo, górniczych korzystałem z pomocy moich kolegów Marka Żmudy i Józefa Dubiela, zawiłości fachu dekarza objaśnił mi mój brat, fornir ładnie pociął i trochę podpowiedział Pan Rafał Drzymulski, dokumentacja foto to Panowie Przemysław Dudzik dyrektor MMJ oraz Adrian Rams pracownik naukowy MMJ. Wszystkim im serdecznie dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam.
Paweł O.
A tak wygląda model:
No to tymczasem ….
[G] Szyb ,, Artur " KWK ,, Jan Kanty " model od po
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
[G] Szyb ,, Artur " KWK ,, Jan Kanty " model od po
Umysł jest jak spadochron, działa o wiele lepiej gdy jest otwarty
Piękna robota. Jak będę w Jaworzniu to nie omieszkam zajrzeć do muzeum i luknąć na żywo. A ten budynek szachulcowy to stał przy ul. Grunwaldzkiej?
Strona klubowa na fejsie
Słupski Klub Modelarski -> SKM
https://www.facebook.com/SlupskiKlubModelarski?ref=hl
Słupski Klub Modelarski -> SKM
https://www.facebook.com/SlupskiKlubModelarski?ref=hl
Witam.
Cieszę się że model się podoba.
Marcin82 - to rób dokumentację zdjęciową nigdy nie wiadomo kiedy i komu się przyda.
Kolins - widzę żeś Waść chyba w Jaworzniu rodzony a tylko los na emigracyję wygnał. Tak Artur stał na Grunwaldzkiej o jakieś 150 metrów wcześniej niż obecny Witold. A do muzeum serdecznie zapraszam .
Cieszę się że model się podoba.
Marcin82 - to rób dokumentację zdjęciową nigdy nie wiadomo kiedy i komu się przyda.
Kolins - widzę żeś Waść chyba w Jaworzniu rodzony a tylko los na emigracyję wygnał. Tak Artur stał na Grunwaldzkiej o jakieś 150 metrów wcześniej niż obecny Witold. A do muzeum serdecznie zapraszam .
Serdecznie zapraszam do Jaworznickiego Muzeum model tam jest i będzie zapewne kilka lat gdyż jest częścią wystawy stałej. W planach przybędą jeszcze inne. Kiedy jednak trudno sprecyzować. Jeżeli ja będę ich autorem zdjęcia na forum zamieszczę.