[Galeria] Bf-109E-4 AH 2/2007
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
[Galeria] Bf-109E-4 AH 2/2007
Witam
Chciałbym zaprezentować swój ostatni model. Budowę rozpocząłem ponad dwa lata temu lecz obowiązki rodzinne skutecznie hamowały jego powstawanie i to niestety odbiło się na jakości.
Jeśli chodzi o sam model jest to doskonale znany Messerschmitt Bf-109E-4 od Halińskiego. Spasowanie bez problemów, w budowie nawet nieskomplikowany jak na Hala.
Od siebie dodałem parę detali wiatrochronu, uplastyczniłem tablicę przyrządów oraz wlot do sprężarki, przerobiłem czubek kołpaka śmigła, wyciąłem otwory w przedniej części kadłuba, wytłoczyłem wypukłe elementy na okapotowaniu silnika, dodałem elementy przy mocowaniu cięgien do statecznika, przy antenie oraz linkę hamulcową przy goleniach podwozia.
Do budowy wykorzystałem:
- metalowe lufy od producenta
- koła żywiczne od Eduarda
- wydechy i celownik Revi od quickboosta
Model jest polakierowany 2x połysk Humbrola, 1x Pactry psiknięte areografem.
Planuję dodać okopcenia, ale boję się zepsuć model gdyż nigdy tego nie robiłem.
Zapraszam do oglądania:
kilka detali:
Na zakończenie dwa ujęcia na niegotowej jeszcze docelowej podstawce:
Zapraszam do komentowania.
Chciałbym zaprezentować swój ostatni model. Budowę rozpocząłem ponad dwa lata temu lecz obowiązki rodzinne skutecznie hamowały jego powstawanie i to niestety odbiło się na jakości.
Jeśli chodzi o sam model jest to doskonale znany Messerschmitt Bf-109E-4 od Halińskiego. Spasowanie bez problemów, w budowie nawet nieskomplikowany jak na Hala.
Od siebie dodałem parę detali wiatrochronu, uplastyczniłem tablicę przyrządów oraz wlot do sprężarki, przerobiłem czubek kołpaka śmigła, wyciąłem otwory w przedniej części kadłuba, wytłoczyłem wypukłe elementy na okapotowaniu silnika, dodałem elementy przy mocowaniu cięgien do statecznika, przy antenie oraz linkę hamulcową przy goleniach podwozia.
Do budowy wykorzystałem:
- metalowe lufy od producenta
- koła żywiczne od Eduarda
- wydechy i celownik Revi od quickboosta
Model jest polakierowany 2x połysk Humbrola, 1x Pactry psiknięte areografem.
Planuję dodać okopcenia, ale boję się zepsuć model gdyż nigdy tego nie robiłem.
Zapraszam do oglądania:
kilka detali:
Na zakończenie dwa ujęcia na niegotowej jeszcze docelowej podstawce:
Zapraszam do komentowania.
Galeria: Bf-109E-4 AH
- Heinrich Kosmala
- x 170
Dziękuje wszystkim za komentarze. Cieszę się, że model się podoba, dużo w tym Waszej zasługi. Czerpię garściami z relacji TEGO forum, które uważam pod względem tematyki lotniczej nie ma sobie równych.
Łukasz kołpak potraktowany na czubku szpachlówką Tamiya, jest łatwiejsza dla mnie w obróbce, na to retusz areografem.
Rzadką farbą z areo psiknięte jest całe okapotowanie silnika, aby zniwelować ślady po retuszu suchym pędzlem wszystkich niepotrzebnych czarnych krech.
Łukasz kołpak potraktowany na czubku szpachlówką Tamiya, jest łatwiejsza dla mnie w obróbce, na to retusz areografem.
Rzadką farbą z areo psiknięte jest całe okapotowanie silnika, aby zniwelować ślady po retuszu suchym pędzlem wszystkich niepotrzebnych czarnych krech.
Galeria: Bf-109E-4 AH