Witam wszystkich modelarzy.
Właśnie sklejam sobie wagonik i mam problem a mianowicie nie mam pojęcia w którą stronę powinny się otwierać drzwi z drugiej strony (równolegle względem siebie czy w przeciwnych kierunkach) liczę na waszą pomoc z góry dziękuje.
Fajnie jest podpatrzeć metody wykonania całej bryły wagonu u innych. Nie pomyślałem, że można by złożyć początkowo sam szkielet, a następnie go oklejać "deskami". Tak naprawdę chodzi o skutek czyli efekt końcowy, którego jak najrychlej życzę. Co do drzwi to nie przypominam sobie, żeby było inaczej; Wagon z każdej strony wygląda identycznie - zamknięta burta raczej na środku, a otwieranie/odchylanie burty po prowadnicach do prawej.
Pozdrawiam.
A jakieś szczegóły typu jaki to konkretnie wagon (typ,oznaczenie czy coś w tym stylu),na jakiej kolei był eksploatowany, jaki rozstaw osi, czy to jakieś wydawnictwo czy projekt własny itp.
Dziękuje za odpowiedź dotycząca drzwi. Co do szczegółów, rozstaw osi 750mm, projekt własny wzoruje się różnymi zdjęciami i jednym rysuneczkiem na którym jest kilka wymiarów.
Cześć.
Ciąg dalszy prac nad wagonem: został ukończony szkielet wagonu, mechanizmy zderzaków, zestawy kołowe i drzwi które będą ruchome.
Zostało jeszcze podoklejać nity i wtedy będzie malowanie, potem zrobię ściany dwa okienka i dach.
Jeśli papa, to powinna być nieco jaśniejsza i w dodatku kładziona pasami w poprzek dachu.
A tak w ogóle, to oryginalnie powinna tam być blacha, też kładziona pasami, łączona na zakładkę. Papa to późniejszy wynalazek, stosowany jak blacha przerdzewiała na wylot...