[G] FW-190 A4 – KA nr 3/13 i Spitfire Mk Vb &#
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
[G] FW-190 A4 – KA nr 3/13 i Spitfire Mk Vb &#
Witajcie.
Kolejna para. Tym razem FW-190 A4 oraz Spitfire Mk Vb czyli dalsza część Polaków z walkach nad Europą podczas II WŚ.
Obydwa od Hala. Coś mi się nie udaje dogadać z balansem bieli, może następnym razem będzie lepiej.
Podziękowania dla Rovina i Vincenta za „zamianę” wycinanki z otwartym dziobem koguta i za wypraski pilotów oraz dla Walusia za zdjęcia tła z lotu ptaka.
Kolejna para. Tym razem FW-190 A4 oraz Spitfire Mk Vb czyli dalsza część Polaków z walkach nad Europą podczas II WŚ.
Obydwa od Hala. Coś mi się nie udaje dogadać z balansem bieli, może następnym razem będzie lepiej.
Podziękowania dla Rovina i Vincenta za „zamianę” wycinanki z otwartym dziobem koguta i za wypraski pilotów oraz dla Walusia za zdjęcia tła z lotu ptaka.
Ta Foka jest po prostu przepiekna.
Jestem zachwycony. Brak mi slow...
Genialny wykon.
Zdjecia ktore pokazujesz rzeczywiscie sa zbyt niebieskie, ale jakosciowo poza tym, bardzo dobre.
W czym lezy problem z balansem bieli w Twoim aparacie? Jaki to aparat?Nie probowales innych trybow? Ustawienie balansu bieli to jedna z prostszych czynnosci przy robieniu zdjec.
Napisz co jest nie tak, to moze ktos cos podpowie.
Pozdr!
Jestem zachwycony. Brak mi slow...
Genialny wykon.
Zdjecia ktore pokazujesz rzeczywiscie sa zbyt niebieskie, ale jakosciowo poza tym, bardzo dobre.
W czym lezy problem z balansem bieli w Twoim aparacie? Jaki to aparat?Nie probowales innych trybow? Ustawienie balansu bieli to jedna z prostszych czynnosci przy robieniu zdjec.
Napisz co jest nie tak, to moze ktos cos podpowie.
Pozdr!
-Dziadku, ruskie w kosmos poleciały!
-Wszystkie?
-Nie, dwóch tylko.
-To co mi d... zawracasz!?
ZŁO SQUAD
-Wszystkie?
-Nie, dwóch tylko.
ZŁO SQUAD
Przepiękne Art. Świetnie zrobiłeś wszelkie obłe elementy. Można gapić się godzinami, albo… zamiast tego też spróbować tak zrobić .
Co do zdjęć, mi też prosto z aparatu w pewnych warunkach oświetleniowych wychodzą niebieskie. Wtedy z pomocą przychodzi program do obróbki zdjęć. Używam darmowego XnView – obsługa intuicyjna, j. polski. Pozwoliłem sobie przerobić Twoje zdjęcie w celach demonstracyjnych:
Jakieś 3 sekundy roboty. Wcisnąłem przycisk „automatyczne poziomy” oraz „automatyczny kontrast”
Efekt:
Zapewne każdy program do obróbki pozwala biały zrobić białym
Pzdr Grzegorz
Co do zdjęć, mi też prosto z aparatu w pewnych warunkach oświetleniowych wychodzą niebieskie. Wtedy z pomocą przychodzi program do obróbki zdjęć. Używam darmowego XnView – obsługa intuicyjna, j. polski. Pozwoliłem sobie przerobić Twoje zdjęcie w celach demonstracyjnych:
Jakieś 3 sekundy roboty. Wcisnąłem przycisk „automatyczne poziomy” oraz „automatyczny kontrast”
Efekt:
Zapewne każdy program do obróbki pozwala biały zrobić białym
Pzdr Grzegorz
No jak Art coś sklei to... genialna sztuka Ci wyszła. Model jak z jednego kawałka papieru zrobiony, a linie łączenia tylko dla niepoznaki nadrukowane. W zasadzie ta niebieskawa poświata i miękkie światło bardziej podkreślają ciekawy kamuflaż foki i jakość wykonania niż szkodzą odbiorowi. Kurde... co tu więcej pisać, świetnie wykonany model!
Bardzo dziękuję za pozytywne opinie.
Zdjęcia wykonuję Nikonem D-60, i jak w świetle żarowym jest ok, tak w dziennym już lipa (nie z winy aparatu oczywiście).
Ustawiłem automatyczny balans bieli, sprawdziłem, i kursor w siatce był centralnie, może tutaj trzeba by poćwiczyć.
Nieco za szybko zdjęciowałem przed dłuższym wyjazdem. Jak przybędę, poćwiczę z balansem.
Używam tego programu Xn-Vew i tam właśnie sporo przyciąłem niebieskiego, może za mało.
Do zobaczenia w następnym duecie
Zdjęcia wykonuję Nikonem D-60, i jak w świetle żarowym jest ok, tak w dziennym już lipa (nie z winy aparatu oczywiście).
Ustawiłem automatyczny balans bieli, sprawdziłem, i kursor w siatce był centralnie, może tutaj trzeba by poćwiczyć.
Nieco za szybko zdjęciowałem przed dłuższym wyjazdem. Jak przybędę, poćwiczę z balansem.
Używam tego programu Xn-Vew i tam właśnie sporo przyciąłem niebieskiego, może za mało.
Do zobaczenia w następnym duecie
Ja uzywam Nikona D40, wiec teoretycznie slabszy, starszy model.
Ale nie uzywam automatycznego balansu bieli. Robie zdjecia w trybie A, czyli priorytet przyslony, taki nie calkowity manual, ale chyba najlepszy tryb do fotografowania modeli.
W trybie tym mozna recznie ustawic balans bieli mierzac barwe swiatla aparatem, poprzez zrobienie zdjecia bialej kartki w danym oswietleniu.
Potem, jak juz aparat zapamieta dane swiatla, mozesz sobie zmienic tlo na niebieskie, jezeli takie lubisz, i zdjecia powinny byc o wiele lepsze.
Sprobuj, polecam.
Jezeli cos nie jasno napisalem to pytaj smialo, chetnie pomoge.
Pozdr!
Ale nie uzywam automatycznego balansu bieli. Robie zdjecia w trybie A, czyli priorytet przyslony, taki nie calkowity manual, ale chyba najlepszy tryb do fotografowania modeli.
W trybie tym mozna recznie ustawic balans bieli mierzac barwe swiatla aparatem, poprzez zrobienie zdjecia bialej kartki w danym oswietleniu.
Potem, jak juz aparat zapamieta dane swiatla, mozesz sobie zmienic tlo na niebieskie, jezeli takie lubisz, i zdjecia powinny byc o wiele lepsze.
Sprobuj, polecam.
Jezeli cos nie jasno napisalem to pytaj smialo, chetnie pomoge.
Pozdr!
-Dziadku, ruskie w kosmos poleciały!
-Wszystkie?
-Nie, dwóch tylko.
ZŁO SQUAD
-Wszystkie?
-Nie, dwóch tylko.
ZŁO SQUAD
Ekstra sie prezentuje! Masz fach w reku! Szkoda ze tylko z tymi fotkami, masz problemy. Moze warto gdzies w necie poszukac manual do Twojego aparatu. Na pewno posiada opcje manualnego ustawienia WB (White Balance) wtedy kladziesz biala kartke w srodowisku w ktorym bedziesz fotografowal, cykasz jej fotke, definiujac tym samym kolor bialy, i zdjecia wychodza idealne. Poszukaj info o tym....
PS
W trakcie pisania posta szybko wklepalem w google i juz:
http://www.dailyphotographytips.net/cam ... h2gbD.dpbs
w razie jak nie kumasz po ang skopiuj tekst tutaj, to troche rozjasni sprawe:
https://translate.google.pl/#en/pl/
PS
W trakcie pisania posta szybko wklepalem w google i juz:
http://www.dailyphotographytips.net/cam ... h2gbD.dpbs
w razie jak nie kumasz po ang skopiuj tekst tutaj, to troche rozjasni sprawe:
https://translate.google.pl/#en/pl/
FW-190 D-9 FW-190 A-4 Spitfire mk.Vb Spitfire mk.Vc Spitfire mk.XVIe PZL P.11c JU-88D-1 B-239 P-40E Jak-1b P-47D-11 Spitfire LF.IX Spitfire mk.Ia Hawker Hurricane
F4U Corsair
"Buduję miniaturowe 'repliki' samolotów, a nie kartonowe modele"
Piotr Rowiński
F4U Corsair
"Buduję miniaturowe 'repliki' samolotów, a nie kartonowe modele"
Piotr Rowiński