Dorobienie zbiornka wyrownawczego do kompresora Mar MA-200
Moderatorzy: kartonwork, Tempest, Edmund_Nita
Dorobienie zbiornka wyrownawczego do kompresora Mar MA-200
Witam Wszystkich! To jest moj pierwszy post na tym forumi generalnie do tej pory nie mialm zbyt duzego doczynienia z kompresorem i aerografem. Troche poczytalem na tym forum i na innych i duzo osob twierdzi ze ten kompresor http://www.ehobby.pl/images/WFMAG_IMAGE ... b4c423343d jest nie najgorszy ale brakuje mu zbiornika wyrownawczego. Co myslicie na ten temat czy ma to jakis sens przerabianie tego, a jesli tak czy macie jakies pomysly na to? Pozdrawiam
Witaj!
Zbiornik wyrównawczy zapobiega pulsacji strumienia powietrza, wywołanej przez tłok. Takie zjawisko nie ma znaczenia przy pompowaniu kół - ale aerograf tego nie lubi. Ewentualna przeróbka nie jest trudna - na linii powietrznej można umieścić np. starą gaśnicę samochodową bez zawartości (od biedy wystarczy nawet plastikowa butelka "PET").
Zbiornik wyrównawczy zapobiega pulsacji strumienia powietrza, wywołanej przez tłok. Takie zjawisko nie ma znaczenia przy pompowaniu kół - ale aerograf tego nie lubi. Ewentualna przeróbka nie jest trudna - na linii powietrznej można umieścić np. starą gaśnicę samochodową bez zawartości (od biedy wystarczy nawet plastikowa butelka "PET").
Hej. Osobiście używam jako zbiornika wyrównawczego, uszkodzonego naczynia przeponowego do instalacji C.O. ( https://www.google.pl/search?q=naczynie ... LAodIukCNQ ). Ma takie rozwiązanie sporo zalet: standardowy gwint przyłączeniowy 3/4 '', certyfikat do 11 bar oraz dość dużą pojemność przy dość niskiej masie. Można na takim naczynku nakręcić trójnik zaopatrzony w dwie złączki do wężyka. Swojego używam wspólnie z kompresorem wykonanym ze starej sprężarki lodówkowej i spisuje się to wyśmienicie. Jak napisał kierownik zwykła butla PET też może służyć za zbiornik wyrównawczy. Wbrew wyglądowi potrafią wytrzymać spore ciśnienie. Swego czasu widziałem test, w którym butelka taka poddała się przy 14 bar. Troszkę inwencji przy podłączaniu do układu i mamy praktycznie darmowy i lekki zbiorniczek. Można też kilka połączyć kaskadowo dla większej pojemności.
Co do zaworu bezpieczeństwa, to fabryczne kompresory posiadają tzw: presostat który rozłącza zasilanie w momencie osiągnięcia zadanego ciśnienia, i raczej nie ma możliwości napompowania zbiornika ponad to. Inaczej jest w przypadku rozwiązań DIY. W takim przypadku można zastosować zwykły hydrauliczny zawór bezpieczeństwa( https://www.google.pl/search?q=zaw%C3%B ... IwL4&dpr=1 ), wkręcony gdzieś w linię powietrzną. Pozdrawiam.
Co do zaworu bezpieczeństwa, to fabryczne kompresory posiadają tzw: presostat który rozłącza zasilanie w momencie osiągnięcia zadanego ciśnienia, i raczej nie ma możliwości napompowania zbiornika ponad to. Inaczej jest w przypadku rozwiązań DIY. W takim przypadku można zastosować zwykły hydrauliczny zawór bezpieczeństwa( https://www.google.pl/search?q=zaw%C3%B ... IwL4&dpr=1 ), wkręcony gdzieś w linię powietrzną. Pozdrawiam.
Ja zrobiłem zbiornik o pojemności około 7 litrów do kompresora lodówkowego.
Kupiłem też presostat (regulator ciśnienia) z charakterystycznym poczwórnym wejściem. Ponieważ jeden z otworów był niewykorzystany wkręciłem w niego zawór bezpieczeństwa na 8 barów. Ciśnienie załączania i wyłączania presostatu ustawiłem na 3 i 5,8 bara.
Kupiłem też presostat (regulator ciśnienia) z charakterystycznym poczwórnym wejściem. Ponieważ jeden z otworów był niewykorzystany wkręciłem w niego zawór bezpieczeństwa na 8 barów. Ciśnienie załączania i wyłączania presostatu ustawiłem na 3 i 5,8 bara.
Pozdrawiam
Darek
Darek
Bardzo ładny kompresorek Mam kilka pytań:
Zbiornik sam spawałeś? Jaką metodą? Acetylenem czy TIG?
Jakiej stali użyłeś? Jak sprawdza się ten reduktor? Czy masz możliwość odczytu ciśnienia bezpośrednio na wyjściu? Jaka jest maksymalna różnica między górnym a dolnym ciśnieniem tego presostatu? Poproszę jeszcze wymiary profilu i wagę zestawu, jeżeli kiedykolwiek go ważyłeś.
Podobają mi się takie spawane zabaweczki
Zbiornik sam spawałeś? Jaką metodą? Acetylenem czy TIG?
Jakiej stali użyłeś? Jak sprawdza się ten reduktor? Czy masz możliwość odczytu ciśnienia bezpośrednio na wyjściu? Jaka jest maksymalna różnica między górnym a dolnym ciśnieniem tego presostatu? Poproszę jeszcze wymiary profilu i wagę zestawu, jeżeli kiedykolwiek go ważyłeś.
Podobają mi się takie spawane zabaweczki
Zbiornik wykonany jest z profili stalowego 150 x 150x 4 o dł. 320mm, spawany półautomatem. zaślepki z blachy 4mm. Dwa manometry. Jeden pokazuje ciśnienie w zbiorniku (jak pisałem 5,8 bara wyłączenie, 3 załączenie) drugi pokazuje ciśnienie na wyjściu, które jest płynnie regulowane. Stal to zwykle S235.
Wagi nie znam ale pewnie jakieś 15 kg :-)
Wagi nie znam ale pewnie jakieś 15 kg :-)
Pozdrawiam
Darek
Darek
Re: Dorobienie zbiornka wyrownawczego do kompresora Mar MA-200
Witam
W końcu jestem posiadaczem zbiornika wyrównawczego do mojego Mar MA-200
Zbudowany z rury nierdzewnej fi 115 mm i długości 300 mm o pojemności ok.3,5l (spawany metodą TIG)
Dodatkowo zakupiłem zawór bezpieczeństwa 4 bar,1 mufa 1/4 cala 2 x mufa 1/8 sala , dwa króćce 1/8 oraz zbrojony wężyk powietrza fi 6 mm i dwa cybanty (koszt 45 pln)
W końcu jestem posiadaczem zbiornika wyrównawczego do mojego Mar MA-200
Zbudowany z rury nierdzewnej fi 115 mm i długości 300 mm o pojemności ok.3,5l (spawany metodą TIG)
Dodatkowo zakupiłem zawór bezpieczeństwa 4 bar,1 mufa 1/4 cala 2 x mufa 1/8 sala , dwa króćce 1/8 oraz zbrojony wężyk powietrza fi 6 mm i dwa cybanty (koszt 45 pln)