[R] 451[P]48, czyli Bumar Łabędy DUT-0502 Modelik 1:25
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
Witam,
Dziś "wyprodukowałem" sobie taki oto wycinak do kółeczek (średnicy 1mm oraz 1,5mm)
-brystol -> kuleczka -> młoteczek ,powybijałem trochę 1mm guzików i zrobiłem pikowaną tapicerkę kabiny. W opracowaniu była wersja jasna, ja zrobiłem ciemną - w rzeczywistości też takie występowały
A aktualnie wycinam kilka setek 1,5mm kółek na wykładzinę podłogi
Dziś "wyprodukowałem" sobie taki oto wycinak do kółeczek (średnicy 1mm oraz 1,5mm)
-brystol -> kuleczka -> młoteczek ,powybijałem trochę 1mm guzików i zrobiłem pikowaną tapicerkę kabiny. W opracowaniu była wersja jasna, ja zrobiłem ciemną - w rzeczywistości też takie występowały
A aktualnie wycinam kilka setek 1,5mm kółek na wykładzinę podłogi
Witam,
ponieważ dość dawno mnie na Forum nie było, nieco nowości:
-stopnie kabiny
-zderzak przedni
-wstępnie zmontowana kabina /szykowana do malowania, którego efektu o przygodzie ze STAR-em najbardziej się boję/
-szperacz /jeszcze bez kilku szczegółów/
-oraz wstępny montaż pomostów i chłodnicy /chwilowo bez klejenia/
ponieważ dość dawno mnie na Forum nie było, nieco nowości:
-stopnie kabiny
-zderzak przedni
-wstępnie zmontowana kabina /szykowana do malowania, którego efektu o przygodzie ze STAR-em najbardziej się boję/
-szperacz /jeszcze bez kilku szczegółów/
-oraz wstępny montaż pomostów i chłodnicy /chwilowo bez klejenia/
Witam,
wypadałoby nieco zaktualizować temat, więc jedziemy.
Postępy przedstawiają się tak:
-kabinka świeżo po malowaniu
-wycieraczki (czyli coś z robót bardziej precyzyjnych)
-tutaj większość z zabudowy kabiny na swoim miejscu
-instalacja elektryczna kabiny
-kabina z kilkoma szczegółami więcej
-i na koniec próbny montaż obudów silnika oraz chłodnicy wody. Zamontowane "na gotowo" są już błotniki oraz wszelkie zbiorniki
W tej "odsłonie" to wszystko.
Pozdrawiam
wypadałoby nieco zaktualizować temat, więc jedziemy.
Postępy przedstawiają się tak:
-kabinka świeżo po malowaniu
-wycieraczki (czyli coś z robót bardziej precyzyjnych)
-tutaj większość z zabudowy kabiny na swoim miejscu
-instalacja elektryczna kabiny
-kabina z kilkoma szczegółami więcej
-i na koniec próbny montaż obudów silnika oraz chłodnicy wody. Zamontowane "na gotowo" są już błotniki oraz wszelkie zbiorniki
W tej "odsłonie" to wszystko.
Pozdrawiam
Re: [R] 451[P]48, czyli Bumar Łabędy DUT-0502 Modelik 1:25
Witam,
po nieco dłuższej przerwie trochę nowości:
WALDAS, tak, zarówno koguty, jak i większa część oświetlenia będzie "pod prądem"
Spasowanie modelu daje naprawdę dużą przyjemność z klejenia. Brak potrzeby kombinacji przy klejeniu "bazy" pozwala przenieść siły i chęci na dodanie czegoś od siebie, aby bardziej uszczegółowić model.
-uzupełnienie wyposażenia zewnętznego (uchwyty, lusterka, chłodnica oleju, wydech, światła) oraz zmontowana (częściowo) wyciągarka. Wg instrukcji chłodnica oleju miała znaleźć się pod kabiną, jednak niektóre egzemplarze miały ją na pomoście, więc i w moim znalazła się na widoku. Wyciągarka też ma dodanych kilka elementów - w opracowaniu była nieco mniej rozbudowana :
-podpory robocze
-a także wręgi podstawy wysięgnika
-i na koniec zmontowana podstawa wysięgnika, podstawa obrotnicy oraz wieniec zębaty
Pozdrawiam
--
po nieco dłuższej przerwie trochę nowości:
WALDAS, tak, zarówno koguty, jak i większa część oświetlenia będzie "pod prądem"
Spasowanie modelu daje naprawdę dużą przyjemność z klejenia. Brak potrzeby kombinacji przy klejeniu "bazy" pozwala przenieść siły i chęci na dodanie czegoś od siebie, aby bardziej uszczegółowić model.
-uzupełnienie wyposażenia zewnętznego (uchwyty, lusterka, chłodnica oleju, wydech, światła) oraz zmontowana (częściowo) wyciągarka. Wg instrukcji chłodnica oleju miała znaleźć się pod kabiną, jednak niektóre egzemplarze miały ją na pomoście, więc i w moim znalazła się na widoku. Wyciągarka też ma dodanych kilka elementów - w opracowaniu była nieco mniej rozbudowana :
-podpory robocze
-a także wręgi podstawy wysięgnika
-i na koniec zmontowana podstawa wysięgnika, podstawa obrotnicy oraz wieniec zębaty
Pozdrawiam
--
Jestem pod wrażeniem. Widzę "kabelki" więc model zapewne oświetlony i tu moje pytanie. Tylko "koguty" będą się świeciły czy pozostałe elementy oświetlenia także? Koguty to są diody czy wytłoczki po np lekach?
Witam,
Piechu, świecić będą "koguty" (zrobione są one z LED-ów średnicy 5mm), oświetlenie pozycyjne oraz robocze (tu zastosowałem diody 3mm oraz "mikrusy" SMD).
Przez ostatnie trzy dni podziałałem nieco przy dźwigu.
Nowe elementy to:
-cztery człony wysięgnika /trzeci spasowałem nieco za ciasno i musiałem go "skubnąć" papierem ściernym/
-elementy instalacji hydraulicznej
-głowica wysięgnika
-podpora ramienia
-lampy robocze wysięgnika
-siłownik podnoszenia wysięgnika
Piechu, świecić będą "koguty" (zrobione są one z LED-ów średnicy 5mm), oświetlenie pozycyjne oraz robocze (tu zastosowałem diody 3mm oraz "mikrusy" SMD).
Przez ostatnie trzy dni podziałałem nieco przy dźwigu.
Nowe elementy to:
-cztery człony wysięgnika /trzeci spasowałem nieco za ciasno i musiałem go "skubnąć" papierem ściernym/
-elementy instalacji hydraulicznej
-głowica wysięgnika
-podpora ramienia
-lampy robocze wysięgnika
-siłownik podnoszenia wysięgnika