[Relacja] USS "Gambier Bay" MilitaryModel 1-2/2003
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
Re: [Relacja] USS "Gambier Bay" MilitaryModel 1-2/2003
Dokładnie miesiąc po poprzednim wpisie, czas na kolejną prezentację z postępów budowy. Tym razem Wildcaty otrzymały skrzydła ... chociaż w sumie to tylko dwa z nich je otrzymały w całości. Pozostałym skrzydła dokleję na końcu, jak już skończy się manewrowanie modelikami przy robieniu podwozi i oszklenia kabin.
Na warsztacie:USS Gambier Bay.
Witam w kolejnej odsłonie. Przyszedł czas na podwozia do moich Wildcatów. Na początek tradycyjnie wyciąłem i przygotowałem sobie wszystkie części
Odnośnie goleni wydawca zaproponował takie coś ...
... co szybko zdecydowałem się zastąpić tradycyjnymi drucikami mosiężnymi 0,2 i 0,3 mm
Po przygotowaniu wszystkich elementów przyszedł czas na montaż wspomnianych goleni podwozia. Proces montażu przedstawiony na przykładowym egzemplarzu, wszystko oczywiście x18
A kiedy koła nieco wyschły przyszedł czas na postawienie samolotu "na nogi"
Cała eskadra natomiast prezentuje się tak
Dziękuję za uwagę. Kolejnym krokiem będzie zamontowanie śmigieł.
Odnośnie goleni wydawca zaproponował takie coś ...
... co szybko zdecydowałem się zastąpić tradycyjnymi drucikami mosiężnymi 0,2 i 0,3 mm
Po przygotowaniu wszystkich elementów przyszedł czas na montaż wspomnianych goleni podwozia. Proces montażu przedstawiony na przykładowym egzemplarzu, wszystko oczywiście x18
A kiedy koła nieco wyschły przyszedł czas na postawienie samolotu "na nogi"
Cała eskadra natomiast prezentuje się tak
Dziękuję za uwagę. Kolejnym krokiem będzie zamontowanie śmigieł.
Pod naciskiem pewnego jegomościa postanowiłem jednak pokombinować coś z atrapami cylindrów. Wersja testowa, na egzemplarzu, który wędruje pod pokład wygląda tak:
A cylindry wykonane z pociętej na krótkie kawałki struny gitarowej "G"
A cylindry wykonane z pociętej na krótkie kawałki struny gitarowej "G"
Czasami jest dobrze ulec kiedy idea szczytna. Kapitalnie to teraz wygląda więc teraz pozostało jeszcze ...... kilka do zrobienia
Wliczając Anengery pozostało jeszcze tylko 29 takich "silników"
Dasz radę, tym bardziej że z każdym następnym będziesz nabierał wprawy
Ta struna to genialne posunięcie a może jednak ... pójście na łatwiznę
Tempest, no nie da się ukryć, że do najbardziej skomplikowanych w wykonaniu to rozwiązanie nie należy
Idą święta ... a w zasadzie można powiedzieć że już nadeszły ... zatem czas pokazać co się zrobiło w temacie wspomnianych wcześniej cylindrów. Otóż zrobiłem je jak pokazałem na prototypie, a montaż wszystkiego wraz ze śmigłami wyglądał tak:
Na początek tradycyjnie przygotowanie wszystkich elementów ...
... a następnie przyklejenie wszystkiego po kolei jak na załączonych obrazkach. Do montażu użyłem BCG po czym wszystko dodatkowo wzmocniłem CA
Na koniec jeszcze zdjęcie rodzinne:
Teraz w takie same cylindry trzeba będzie wyposażyć zrobione wcześniej Avengery. Będzie trochę dłubania żeby się zmieścić między łopatami śmigła, ale chyba jednak warto się pomęczyć. No a później w końcu przyjdzie czas na oszklenie.
Tymczasem życzę wszystkim Wesołych Świąt, a tym którzy owych świąt nie obchodzą po prostu udanego długiego weekendu. Widzimy się w kolejnej aktualizacji już wkrótce mam nadzieję .
Na początek tradycyjnie przygotowanie wszystkich elementów ...
... a następnie przyklejenie wszystkiego po kolei jak na załączonych obrazkach. Do montażu użyłem BCG po czym wszystko dodatkowo wzmocniłem CA
Na koniec jeszcze zdjęcie rodzinne:
Teraz w takie same cylindry trzeba będzie wyposażyć zrobione wcześniej Avengery. Będzie trochę dłubania żeby się zmieścić między łopatami śmigła, ale chyba jednak warto się pomęczyć. No a później w końcu przyjdzie czas na oszklenie.
Tymczasem życzę wszystkim Wesołych Świąt, a tym którzy owych świąt nie obchodzą po prostu udanego długiego weekendu. Widzimy się w kolejnej aktualizacji już wkrótce mam nadzieję .
Analogiczne cylindry wkleiłem też do Avengerów, także tych trzech wykonanych dawno temu. Z tą różnicą, że zastosowałem nieco grubszą strunę.
Muszę przyznać, że Wildcaty wyglądają nieco lepiej
Muszę przyznać, że Wildcaty wyglądają nieco lepiej