[R] OSHKOSH T-3000 MODELIK 1/25
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
Re: [R] OSHKOSH T-3000 MODELIK 1/25
Z tradycji Henryku, z tradycji ... "bez wodki nie razbieriosz"
Heniu – farby akrylowe najczęściej mają nośnik wodny, ale Tamiya, niektóre metalizery Vallejo i chyba Gunze mają nośnik organiczny: izopropanol lub iny alkohol. Można je rozcieńczać wodą, choć alkohol lepiej się sprawdza i szybciej odparowuje.
A o atomie piwa słyszałeś? Albercik Einstein rozszczepił atom piwa za pomocą przecinaka i tak powstały bąbelki w piwie... opowiada o tym film naukowy "Młody Einstein" z 1988 roku ;) Alkohol jest wszędzie!
A o atomie piwa słyszałeś? Albercik Einstein rozszczepił atom piwa za pomocą przecinaka i tak powstały bąbelki w piwie... opowiada o tym film naukowy "Młody Einstein" z 1988 roku ;) Alkohol jest wszędzie!
Pozdrowienia z Czech
----------------------
Dumny właściciel portalu: Kartonowa Kolej
Dumny członek grupy: Bielska Strefa Modelarska
----------------------
Dumny właściciel portalu: Kartonowa Kolej
Dumny członek grupy: Bielska Strefa Modelarska
Nie używam farb na bazie alkoholu z prostego powodu: za często bym je musiał dokupywać
Pomalowałem w testowej oponie bieżnik. Użyłem H67. I prawdopodobnie przy tej konfiguracji pozostanę Retusz będzie robiony też tą farbką, ale delikatnie rozjaśnioną.
Pomalowałem w testowej oponie bieżnik. Użyłem H67. I prawdopodobnie przy tej konfiguracji pozostanę Retusz będzie robiony też tą farbką, ale delikatnie rozjaśnioną.
Ostatnio zmieniony sob paź 21 2017, 10:09 przez Witek S., łącznie zmieniany 1 raz.
- Sklejacz Maciej
- x 111
Zapowiada się kolejna atomowa relacja. Posiedzę sobie z boku i pooglądam, bo będzie smakowicie.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
obecnie zamrożony:Iskander M (MZKT 79300 Astrolog)
już po: ORP Krakowiak, T-72M, Opel Blitz 3,6S, SdKfz 233.
już po: ORP Krakowiak, T-72M, Opel Blitz 3,6S, SdKfz 233.
-
- x 1
Wodą Henryku są rozcieńczane akwarele ;) Ale… z tego co obserwuję na forach modelarskich - zwłaszcza plastikowych, wszyscy jak jeden mąż rozcieńczają akryle właśnie wodą. Nie wiem jednak czemu?
- Heinrich Kosmala
- x 170
Może dlatego; „...Główną ich zaletą jest to, że rozpuszczalnik stanowi woda, co eliminuje uciążliwy zapach i konieczność stosowania organicznych rozcieńczalników do czyszczenia narzędzi.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Farba_akrylowa
No i się też potwierdza w praktyce – zawsze rozcieńczałem i myłem wodą.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Farba_akrylowa
No i się też potwierdza w praktyce – zawsze rozcieńczałem i myłem wodą.
Ja tam akryle Pactry zawsze rozcieńczam wódką, która świetnie się w tej roli sprawdza.
Zasiadam na widowni, bo lubię obserwować czystość wykonania modeli Witka.
Zasiadam na widowni, bo lubię obserwować czystość wykonania modeli Witka.
No i jest niewielki progres... Skleiłem wszystkie opony. Każda składa się z 238 części. Bieżnik cięty laserem. I tu moja drobna uwaga - kostki bieżnika trzymają się arkusza każda w dwóch miejscach. Warto by to zmodyfikować tak, żeby trzymały się tylko w jednym. Oszczędzi to sporo czasu podczas ich wycinania z arkusika Laserowe wręgi opon mają nieco za małe średnice - musiałem je dodatkowo oklejać paseczkami z kartonu i papieru ksero.
Teraz czeka mnie zaimpregnowanie każdej kostki rzadkim CA, szlifowano i wstępne malowanie bieżników.
Teraz czeka mnie zaimpregnowanie każdej kostki rzadkim CA, szlifowano i wstępne malowanie bieżników.
Ostatnio zmieniony sob paź 21 2017, 10:11 przez Witek S., łącznie zmieniany 1 raz.
Takie kosteczki to ja lubię
- pawelelka77
- x 108
No, pięknie Witku! Wygląda to obiecująco, chociaż mnie takie kostki "zalatują" masochizmem