Sjötorp lighthouse
wyd. David Hathaway http://www.papershipwright.co.uk/sjotorp-lighthouse
skala 1:250 przerobiona na 1:72
Sjötorp Övre, Szwecja, jezioro Vanern, kanał Göta,
budowa: 1911,
wysokość - 5,5m, wysokość światła npm - 5m,
błysk co 3 sekundy, światło białe na wprost, zielone i czerwone po bokach
[G]Sjötorp
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
[G]Sjötorp
Ostatnio zmieniony pn wrz 19 2016, 19:10 przez smashin, łącznie zmieniany 2 razy.
- Heinrich Kosmala
- x 169
Re: [G]Sjötorp
już jest ok
wcześniej używałem picasa, jak się okazuje teraz tej możliwości już nie ma
musiałem więc ogarnąć photobucketa, niechetnie...
w picasie mogłem wstawiać małe img, tutaj nie wiem, w bukiecie nie widzę takiej opcji, pewnie oberwę za zbyt duże zdjęcia poniżej
wcześniej używałem picasa, jak się okazuje teraz tej możliwości już nie ma
musiałem więc ogarnąć photobucketa, niechetnie...
w picasie mogłem wstawiać małe img, tutaj nie wiem, w bukiecie nie widzę takiej opcji, pewnie oberwę za zbyt duże zdjęcia poniżej
Ostatnio zmieniony pn wrz 19 2016, 13:46 przez smashin, łącznie zmieniany 2 razy.
Mój drugi model - druga latarnia. Model free z internetu. Zamierzałem go przeskalować do skali 1:72, dodać kilka szczegółów i otoczenie, starając się być wiernym rzeczywistości. Okazało się, że projektant miał dość luźne przywiązanie do skali. Model miał być w skali 1:250, a jeśli dobrze pamiętam był w skali około 1:180. Niestety i ja się pomyliłem, po robocie model wyszedł mi o 3-4 mm za duży. Przeskalowując nie zakładałem ogólnych poprawek w projekcie i dopiero pod koniec doliczyłem się za małej ilości desek w ścianach i zbyt "płaskiej" laterny. Istotę latarni podkreśli dioda LED, nie starałem się jednak ogarniać tematu migającego co 3 sek światła. Podstawkę zrobiłem z falistego kartonu łącząc wręgi poprzeczne i podłużne. Niestety górna część podstawki w obróbce dostała zbyt dużo ingerencji i platforma mi się "złódkowała", co pokazuje zdjęcie drugie. Brzegi podstawki które "wyrwałem z lądu" przedstawiłem jako konstrukcję metalową. Przy okazji zrobiłem sobie elektrosadzarkę z muchołapki, ale nie umiem zasiać gęstej i pionowej trawy jaką obserwuję w modelach na łamach forum. Musiałem więc kupić łąkę, tanią, pewnie kolejową H0. Generalnie model zrobiłem szybko, ale sporo czasu zajęło mi kombinowanie podstawki. Z przerwami uwinąłem się w 8 miesięcy, co pewnie potwierdza moje słabe podejście do hobby modelarstwa. Dalej nie wiem jak tu robicie te świetne zdjęcia!...
Świetny mały modelik, a fotki mogą być takie w końcu mamy teraz internety liczone w megabitach
Świetny modelik, a w zasadzie dioramka Brawo!
Pozdrowienia z Czech
----------------------
Dumny właściciel portalu: Kartonowa Kolej
Dumny członek grupy: Bielska Strefa Modelarska
----------------------
Dumny właściciel portalu: Kartonowa Kolej
Dumny członek grupy: Bielska Strefa Modelarska