[R] Richelieu 1:300 inwencja własna trochę więcej kartonu.
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
[R] Richelieu 1:300 inwencja własna trochę więcej kartonu.
Na razie mały update odnośnie materiałów. Szkielet już też zaprojektowany i myślę że na dniach podkleję i powycinam )
Oto fotka materiałów.
I mamy szkielet ) Teraz wypełnienie i zrobienie poszycia. Plan poszycia zrobić blachy z kartonu ) A jak wyjdzie zobaczymy.
Oto szkielet )
I mamy Richelieu minecraft )
Kadłub wypełniony gotowy do szlifowania )
Oto fotka materiałów.
I mamy szkielet ) Teraz wypełnienie i zrobienie poszycia. Plan poszycia zrobić blachy z kartonu ) A jak wyjdzie zobaczymy.
Oto szkielet )
I mamy Richelieu minecraft )
Kadłub wypełniony gotowy do szlifowania )
Re: [R] Richelieu 1:300 inwencja własna trochę więcej kartonu.
Wypełnienie to jakaś pianka czy też może balsa ?
Dość oryginalnie z tą balsą. Kolejne pytanko - to baza pod kartonowe oklejki z wycinanki czy pod szpachlę ?.
Zaraz zobaczysz ) Będę się starał zrobić imitację pokrycia blachami )
Kadłub wyszlifowany wy szpachlowany i jeszcze raz wyszlifowany )
Teraz pokłady nakleić i pod-szpachlować łączenie pokładów z balsą potem poszycie i znowu imitacja blach )
Część łatwiejsza poszycia zrobiona ) Teraz łączenia i blach na bokach dziobie i rufie oraz pokład. Będzie trochę zabawy by to zrobić dobrze. Nie ma oryginalnego pokrycia Ryśka, ale korzystam z planów DUNKERQUE więc pewnie będzie to zbliżone.
Na dziobie też udało mi się to zrobić te dziurkowanie )
Oto parę fotek, żeby nie było że się obijam ):
Kadłub wyszlifowany wy szpachlowany i jeszcze raz wyszlifowany )
Teraz pokłady nakleić i pod-szpachlować łączenie pokładów z balsą potem poszycie i znowu imitacja blach )
Część łatwiejsza poszycia zrobiona ) Teraz łączenia i blach na bokach dziobie i rufie oraz pokład. Będzie trochę zabawy by to zrobić dobrze. Nie ma oryginalnego pokrycia Ryśka, ale korzystam z planów DUNKERQUE więc pewnie będzie to zbliżone.
Na dziobie też udało mi się to zrobić te dziurkowanie )
Oto parę fotek, żeby nie było że się obijam ):
- Jurek Killer
Wygląda nieźle. Dziurkowany pokład można pomylić z blaszką fototrawioną :-)
A poszycie to z czego? Polistyren, balsa, papier?
A poszycie to z czego? Polistyren, balsa, papier?
BĄDŹ DUMNY, JESTEŚ POLAKIEM
Karton ) Taki błyszczący z jednej strony )
Ukończyłem poszycie dolne kadłuba. Teraz trzeba dorobić elementy, powiercić otworki i malować. Przy okazji sfotografowałem jak teoretycznie powinno wyglądać poszycie na dnie statki i jak blachy schodzą się na brzegach z poszyciem burt. Może będzie to pomocne dla innych, którzy zapragną wykonać imitację poszycia. Jak ktoś będzie miał pytania służę pomocą.
Zrobiłem też jeden z pokładów.
Oto parę fotek:
Zrobiłem też jeden z pokładów.
Oto parę fotek:
Witaj.
Dopracowanie kształtu kadłuba i pokład robią pozytywne wrażenie. Co do blach : jeżeli Twoim zamysłem było to, żeby po prostu coś się działo na kadłubie to ok.
Pozdro.
Dopracowanie kształtu kadłuba i pokład robią pozytywne wrażenie. Co do blach : jeżeli Twoim zamysłem było to, żeby po prostu coś się działo na kadłubie to ok.
Pozdro.
NIE OTWIERAM MINIATUREK !