*[Relacja/Okręt]ORP Pomorzanin 1:100
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
Re: *[Relacja/Okręt]ORP Pomorzanin 1:100
Witam,
Wiem strasznie to wygląda, od samego początku tak wyglądają, trochę je za luźno przykleiłem i do tego jeszcze doszła farba i dla tego je tak powyginało.
.
Wiem strasznie to wygląda, od samego początku tak wyglądają, trochę je za luźno przykleiłem i do tego jeszcze doszła farba i dla tego je tak powyginało.
.
Witam.
W tym tygodniu to za bardzo nie ma co pokazywać, udało się wykonać parę drobiazgów.
Skleiłem również Komin główny ale nie spodobał mi się jego wygląd końcowy, ponieważ był źle zaprojektowany, więc postanowiłem samemu wyrysowac od początku ale to następnym razem
Pozdrawiam Patryk.
W tym tygodniu to za bardzo nie ma co pokazywać, udało się wykonać parę drobiazgów.
Skleiłem również Komin główny ale nie spodobał mi się jego wygląd końcowy, ponieważ był źle zaprojektowany, więc postanowiłem samemu wyrysowac od początku ale to następnym razem
Pozdrawiam Patryk.
Witam.
Ostatni wpis był dwa tygodnie temu i nadszedł czas na pokazanie czegoś nowego. Tak jak obiecałem w poprzednim poście, a więc zaczynamy. Komin po wycięcia i uformowaniu miał w tym miejscu szpare o szerokości dwóch milimetrów.
Autor wymyślił że w to miejsce miała być jeszcze naklejony jeden element który miał zasłaniać tą dziurę. Nie dość że glądało to paskudnie to ten element był za krótki i nie zasłaniał całej dziury po wysokości komina, więc postanowiłem wyrysowac sam, udało mi się uratować wręgi, które podkleiłem na tekture o grubości 1mm i 2 mm. Komin po skończeniu prezentuje się następująco
Komin jest jeszcze przed malowaniem. Statek został wyposażony we wszystkie relingi, wyszły średnio brak wprawy przy wyginaniu drucików.
Do następnego.
Pzdr. Patryk
Ostatni wpis był dwa tygodnie temu i nadszedł czas na pokazanie czegoś nowego. Tak jak obiecałem w poprzednim poście, a więc zaczynamy. Komin po wycięcia i uformowaniu miał w tym miejscu szpare o szerokości dwóch milimetrów.
Autor wymyślił że w to miejsce miała być jeszcze naklejony jeden element który miał zasłaniać tą dziurę. Nie dość że glądało to paskudnie to ten element był za krótki i nie zasłaniał całej dziury po wysokości komina, więc postanowiłem wyrysowac sam, udało mi się uratować wręgi, które podkleiłem na tekture o grubości 1mm i 2 mm. Komin po skończeniu prezentuje się następująco
Komin jest jeszcze przed malowaniem. Statek został wyposażony we wszystkie relingi, wyszły średnio brak wprawy przy wyginaniu drucików.
Do następnego.
Pzdr. Patryk
- Heinrich Kosmala
- x 170
Komin miał wręgi? Jeżeli tak, to wystarczyłoby je doszlifować, żeby pasowało do tego poszycie.
Poprzeczki relingów na burcie zdecydowanie za grube. A tak w ogóle, to zamiast wyginać drut - np. przy zejściówkach, gdzie wygląda jak po solidnym sztormie - prościej jest wklejać krótkie docięte i dopasowane odcinki.
Dobrze, że ciągniesz model dalej. Z każdym kolejnym efekt będzie się poprawiał.
pzdr Grzegorz
Dobrze, że ciągniesz model dalej. Z każdym kolejnym efekt będzie się poprawiał.
pzdr Grzegorz
pzdr Grzegorz
ZŁO SQUAD
ZŁO SQUAD
Ja również jestem pod wrażeniem Twojej cierpliwości. I chyba zazdroszczę pokładu chęci do prowadzenia relacji, mimo kilku uchybień
Moje galerie i relacje - https://kartonowe-hobby.pl/galeria-i-relacje/
Mój kanał na YouTube - https://www.youtube.com/@kartonowe-hobby
Witam kolegów.
Praca idzie do przodu. Okręt został wyposażony w komin trapy, kluzy w reflektor, dalmierz i resztę drobiazgów. A o to galeria moich dokonań.
Zostało już nie wiele. Mam do was pytanie bo mam dylemat, jaką średnicę zastosować do masztu i do łańcucha kotwicy?. W instrukcji o łańcuchu nie ma nic, a maszt jest narysowany i ma średnicę 2 mm, mi się wydaje że to jest za mało, a co wy na to?
Pzdr Patryk.
Praca idzie do przodu. Okręt został wyposażony w komin trapy, kluzy w reflektor, dalmierz i resztę drobiazgów. A o to galeria moich dokonań.
Zostało już nie wiele. Mam do was pytanie bo mam dylemat, jaką średnicę zastosować do masztu i do łańcucha kotwicy?. W instrukcji o łańcuchu nie ma nic, a maszt jest narysowany i ma średnicę 2 mm, mi się wydaje że to jest za mało, a co wy na to?
Pzdr Patryk.
- Heinrich Kosmala
- x 170
Witaj Patryk,
do tzw. dobrego tonu należą odpowiedzi na pytania kolegów, a więc także na moje pytanie; co z wręgami w szkielecie komina – jeżeli taki był...
do tzw. dobrego tonu należą odpowiedzi na pytania kolegów, a więc także na moje pytanie; co z wręgami w szkielecie komina – jeżeli taki był...
Witam, oj przepraszam Heniu przegapiłem twój post. Wręgi były w kominie, muszę przyznać że nie pomyślałem o tym. Pierwsza myśl która mi przyszła do głowy to żeby na nowo wyrysowac komin i tak zrobiłem. Wyrysowanie większego prostokąta jest szybszym sposobem niż szlifowanie wręg, a i przeszlifowanie ostatniej górnej wręgi dla mnie było by nie możliwe do wykonania ponieważ w środku jest wylot komina i mógłbym ją zniszczyć.
Pzdr Patryk.
Pzdr Patryk.
Model z początku niedopracowany projektowo, jak wspomniał Grzegorz problem z dopasowaniem wzdłużnicy względem poszycia dna, nie wspominając o tym, że wodnica i pokład powinny mieć nie 1,5 mm, a 1 mm, żeby można było dopasować idealnie poszycie burt. Chciałem ten model rozpocząć, jako model inauguracyjny floty Polskiej Marynarki Wojennej .. Aż strach pomyśleć co będzie dalej w części rufowej. Ale.. słowo się rzekło, chcę mieć Pomorzanina w standardzie i mieć będę : ) Może odważę się na relację, jeśli uda dopasować się poszycie dziobu do szkieletu. A tym czasem kibicuję dalej w Twoich zmaganiach !
@Zaba902, jestem na etapie klejenia dna, napisz gdzie można spodziewać się problemów z pasowaniem i czy wiesz, jak uniknać / zmienić kolejność łączenia ?
@Zaba902, jestem na etapie klejenia dna, napisz gdzie można spodziewać się problemów z pasowaniem i czy wiesz, jak uniknać / zmienić kolejność łączenia ?
Moje galerie i relacje - https://kartonowe-hobby.pl/galeria-i-relacje/