Witam, czy wykonał ktoś sam stanowisko do malowania? Chodzi mi głównie o pochłaniacz. Czy macie jakieś patenty aby nie "wysmarować" wszystkiego dookoła oraz nie wdychac oparów. Możecie wrzucić zdjecia aby mozna było zaczerpnąć inspirację
Pozdrawiam.
Stanowisko do malowania
Moderatorzy: kartonwork, Rafal N.
Stanowisko do malowania
W dokach:
HMS Victory
W planach:
Loading......
HMS Victory
W planach:
Loading......
Re: Stanowisko do malowania
Takie coś jakiś czas temu zmajstrowałem. Na razie z różnych powodów z których lenistwo jest chyba wiodącym nic nie malowałam ale kleiłem coś tam klejem polimerowym i zapach owego mniejszym mi się wydawał przy włączonym wentylatorze.
Zimny "kotlet", ale moze sie przyda. Ja wlasnie majstruje, bo dotychczas prowizorke uzywalem, ze az wstyd bylo komu pokazac.
Jak tylko bedzie gotowa, co jednak jeszcze troche potrwa, a Ty bedziesz mial cierpliwosc poczekac, chetnie udostepnie pare szkicow.
Tyle, ze moja nie bedzie wykonana z pochlaniacza, tylko z wiatraczkow od komputera, bo te sa bardzo ciche.
Na co bys sie nie zdecydowal, kupowana lub robiona wlasnorecznie, wazne jest, by taka kabinka do malowania aerografem miala wydajnosc rzedu 300-400 m³ powietrza na minute.
Jak tylko bedzie gotowa, co jednak jeszcze troche potrwa, a Ty bedziesz mial cierpliwosc poczekac, chetnie udostepnie pare szkicow.
Tyle, ze moja nie bedzie wykonana z pochlaniacza, tylko z wiatraczkow od komputera, bo te sa bardzo ciche.
Na co bys sie nie zdecydowal, kupowana lub robiona wlasnorecznie, wazne jest, by taka kabinka do malowania aerografem miala wydajnosc rzedu 300-400 m³ powietrza na minute.
Jarek M
Czy na pewno miałeś na myśli metry sześcienne a nie litry ? Mój pokoik ma jakieś 20kilka metrów sześciennych kubatury. Po kilkunastu sekundach zostałbym w nim bez grama powietrza300-400 m³ powietrza na minute
Ha! Sluszna uwaga. Owszem, mialem na mysli metry szescienne, ale nie na minute, lecz na godzine i tu byl blad z mojej strony. Przepraszam.Tempest pisze: sob lis 24 2018, 12:11Czy na pewno miałeś na myśli metry sześcienne a nie litry ? Mój pokoik ma jakieś 20kilka metrów sześciennych kubatury. Po kilkunastu sekundach zostałbym w nim bez grama powietrza300-400 m³ powietrza na minute
Zwykly wentylatorek komputera o srednicy 12cm moze miec wydajnosc rzedu 90 m³/h - jako przyklad Arctic f12. Do naszych celow potrzeba wiec czterech takich wentylatorkow.
Nie miej obawy, powietrza do oddychania w pokoiku nie zabraknie. Nawet w XXI wieku nasze budowle mieszkalne nie sa hermetyczne, a poza tym powinny (przynajmniej jesli sa budowane zgodnie z normami) posiadac odpowiedmio wydajna wentylace, zapewniajaca wymagany normami wskaznik wymiany powietrza. Ale to juz kwestia nadajaca sie na inny watek.
Jarek M